• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...3

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Re: Oranje, oranje, oranje...2

Od danas.
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=AMhC_igm1Y4&feature=youtube_gdata_player[/YT]

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085

Veliki lajk za Opću...uz tu pjesmu i plug ljepše ore ;)

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

Danas sam probao orati s 565 i IMT 757 2x14".
Več sam kasno otišel, tek toliko da ga probam, bilo je puno štelanja i doštelavanja, ali ide to :)
Sutra još moram neke stvari srediti pa nastavljam dalje, bude i slika i video.

Al uglavnom, traktor dobro nosi plug, sutra dok još sve poštelam kak treba onda budem vidio dal ga dobro i vuče, no uglavnom, zemlja je vlažna i masna i do jaja mu je taj plug!

Da ima prednju vuču jedanput lakše bi ga vukao, ja probao jednom sa 560 vuć olta, ide ali ako je vlažno klizi ki vrag...

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247

Danas sam probao orati s 565 i IMT 757 2x14".
Več sam kasno otišel, tek toliko da ga probam, bilo je puno štelanja i doštelavanja, ali ide to :)
Sutra još moram neke stvari srediti pa nastavljam dalje, bude i slika i video.

Al uglavnom, traktor dobro nosi plug, sutra dok još sve poštelam kak treba onda budem vidio dal ga dobro i vuče, no uglavnom, zemlja je vlažna i masna i do jaja mu je taj plug!

Kolega, gde budes oral sutra? Ako si negde u Prugovcu da te dojdem pogledati da vidim kak 565 rza s 2x14..

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

orace 565 zgodno sa 757 plugom od 14 col. isprobano i mogu reci da mnogo lakse vuce nego olt posavca od 2/36 .bar 20% lakse a tako i manje trosi. jedino u vrlo teskim uslovima moze problem ali kao i skoro svaki drugi plug.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Toma84...
Eh da ima...bil bi druga priča, ovak moram stalno nogu držati na šperi, jer u protivnom proklizava, ali s šperom ide sasvim ok, proklizavanje minimalno, a čuje se po motoru da mu je knap.

IvanKC....
Budem oral tam preko puta željezničkog kolodvora, od nekih 11 pa na dalje sigurno. To ti je blizo, dojdeš asfaltom, desno prije pružnog prelaza i budeš me videl.
Tu je komad od 3,5 rali, ima se kaj orati. Javi se na 098/189-1900 dok dolaziš da nebi slučajno doma otišel.

Vica...
Ma uvjeti su ok, vlažno je dosta, ali nije blato.
Do koje dubine si ga mogao vući??? Imam neki osječaj da mu je 25 cm u mojoj zemlji puna kapa.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

s4ww.jpg
[/URL]

Uploaded with ImageShack.us[/IMG]cuj od zemlje do zemlje je velika razlika. kod nas su jako teske i uvek biramo vreme u jesen kad je idealno za oranje. sad naprimer nema ni teoriske sanse ni traktor takoreci da ide. orao sam i rakovicom 65 i sa 567 i sa fop 757 14 col i posavcem 2/36 sa oba. oba idu na oko 30 cm prosecno. znaci 2-3cm gore dole nebitno. oba ga vuku mnogo lakse od posavca ali posavac mnogo lepse slaze i sitni brazdu i po meni je kvalitetnije oranje nego sa 757. ali 757 lakse vuce i manje trosi goriva. ove godine nismo sa 757 orali jer su raonici katastrofalno losi a nismo stigli srediti ga pa imam slike OLT i oranja .kad je vlazno tesko je terati veliku dubinu.evo slike oranja sa olt i 567 gde je zaorana strnjika sa desne a karfiol sa dubokim jarugama za navodnjavanje sa leve
0tao.jpg
[/URL]

Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Posljednje uređivanje:

compy

Član
Tu od
4 Sij 2013
Poruka
209

Veliki lajk za Opću...uz tu pjesmu i plug ljepše ore ;)

Ima nas više što slušamo to... hehehe

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=2t2z7q_clW8[/YT]

Evo malo i velikog kako radi...

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=4J_V2X6hDVk[/YT]

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649

I ja sutra nastavljm sa oranjem,dosta odmaranja!

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413

Evo i ja danas smazal 2 rali. Dubina oko 30cm. Uvijeti ok. Sve u svemu ja zadovoljan poslom.

Prilozi

• DSC_0731.jpg
    DSC_0731.jpg
    49.1 KB · Pregleda: 461
  • DSC_0732.jpg
    DSC_0732.jpg
    35.7 KB · Pregleda: 369
  • DSC_0733.jpg
    DSC_0733.jpg
    56 KB · Pregleda: 352
  • DSC_0735.jpg
    DSC_0735.jpg
    52.5 KB · Pregleda: 315

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311

ovo još nisam vidio da netko mjeri dubinu trokutom hahah

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413

Nije bio boce pri ruci, a trokuti su standardnih dimenzija tak da se vidi dubina.
Srecom nije fiksni nego onaj koji se natakne.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

po meni dubina nije uopste posebno bitna jer to zavisi od humusnog sloja.da imam vise zemlje i jaci traktor pre bih radio podrivacem a posle orao ne vise od 20-25cm. preko 30 kod nas nema potrebe cak je i to previse. obicno svake 2-3 god uzorem dublje zbog tabana malo a ovako ne vise od 20-25cm. mogu samo mrtvu zemlju dici

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203

Šanana- dobro je to dok on uopče može orati sa 2x14". Imaš sreče,i ne znaš koliko zavidim ljudima koji imaju takvu zemlju!

Evo recimo par primjera baš iz mog sela-
Belarus 952 turbo,oko 100ks-3x12" preokretač,jedva ide i plitko ore.
MF 1114 i 3x12 preokretač bez pretplužnjaka i crtala,jedva ide i plitko ore. (Ima i jako loše gume,ali svejedno).
Ima par Ursusa c360-najtaman im je sa 2x12".
Moj Zetor 5011 se jako patio sa 2x10".
DF Agrofarm 100ks -3x12"- nikud-nikam.
Belarus 80ks duplak-3x10",ravnjak bez pretplužnjaka i crtala-jako teško.
Steyr 8200 200ks- 4x14" preokretač-ove godine se oralo i s tri brazde.
Renault Ares 110ks i Kuhn preokretač 3x14", i dosta ga osjeti,s tim da ore plice.

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413

obicno svake 2-3 god uzorem dublje zbog tabana malo a ovako ne vise od 20-25cm. mogu samo mrtvu zemlju dici

Tak je i kod mene slucaj. Na ovoj zemlji je zadnje tri godine bila psenica i orano je neki dvadesetak cm. Iduce godine ide kukuruz pa sam odlucio za vecu dubinu posto su uvjeti dobri. S tim da je ovo orano konstantno na speri i potrosnja je bila 15 l/ral. Inace kad orem sa IMT 2x10" 20-25 cm potrosnja je oko 8 l/ral

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703

Evo, danas se i kod mene malo oralo... Uvjeti bas nisu idealni, ali kaj je, tu je, tak je..

bz7i.jpg

dk72.jpg

ks1r.jpg

m4qa.jpg

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482

dok ovo urediš na proljeće, ispast ćeš iz traktora........:biggrin::icon_pidu:

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703

Tako nekako.. :eek:: Ako to dobro premrzne do proljeca bude to oke u suprotnome bit ce veselja..:s:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482

kod mene je samo jedne godine tako bilo....2010, kada sam jedva orao.......i onda na proljeće je bilo problema, a još ni frezu nisam imao.......tanjuranje od jutra do sutra, al napravilo se.......još sam i tada imao rusa, pa sam s njim tanjurao, sa teškom tanjuračom od 24 diska, zahvata 2,3m, ako se dobro sječam.......

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Evo ga i današnji izvještaj! IMT 565 i plug IMT 757.20 :)

Pa evo ovako, oranje u toj kombinaciji je moguće, ali nije idealno, znači do nekih 25 cm dubine ide solidno, sve preko toga je mučenje traktora.
Na nekoj dubini od 20 cm doslovno leti i palo mi je na pamet da bi to bila idealna kombinacija za jesenje oranje, odnosno sjetveno oranje i zaoravanje velike mase biljnih ostataka, čitaj kukuruzovine, to bi bila premija u odnosu na oranje sa 756 plugom koji se štopa u kukuruzovini, dok ovaj samo guta i zatrpava!

Ovo današnje oranje je uz konstanto gaženje špere, znači bez nje apsolutno neide, a i ovako je veliko proklizavanje, a čim se dubina poveča, traktor staje i ukapa se u mjestu :)
Nije problem ni do motora, ni do loših guma, ni do tvrde zemlje (vidjet ćete na slikama da se fino rasipa, jest da je malo zbijenija, ali ništa posebno), ni do lošeg pluga, niti do blata...jednostavno je taj plug malo velik zalogaj za taj traktor u zimskom DUBOKOM oranju.

Traktor sad puca od snage, dima nema, ne gubi obrtaje, jednostavno se samo vrti i vrti, ali čujem da mu je teško, a vidim i koliko proklizavaju kotači kad ga ušperam, znči previše mu je, a još k tome i prva brazda manje lovi.
Probat ću još na nekoj zemlji gdje je kukuruzovina da vidim kak se bude ponašao, pošto u mom kraju svi tvrde da se strništa opčenito teže oru ove zime nego kukuruzišta.

Da ne filozofiram previše, evo i slika...

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh