• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...3

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Re: Oranje, oranje, oranje...2

Plug je nevjerojato lagano uštelati, tak fino plovi za traktorom, apsolutno nema potrebe za šperima, jedino kod okretanja kad se plug digne da ne šamara lijevo-desno, prezadovoljan sam s time, traktor ide po jarku s ravno postavljenim kotačima, ni da mrdne nekud :)
Čak mislim da sam prije uštelal taj 757 s tim traktorom, nego bilo koji 756 koji sam uštelaval, a koji zna zezati i vozati se ne špeneru, no manje bitno...
Evo i nastavak...

I dva malo duža videa, nažalost ne baš prekvalitetna, ali vidi se sve kaj treba!

Da vidite i rad diskova, prava stvar po ovom kaj sam danas videl, odrađuju posao fenomenalno!
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=0ln_SPqSUb8[/YT]

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=3wmtgGXzPLA[/YT]

I još samo da se osvrnem na potrošnju.
Ovaj komad je cjeli 3,5 rali, danas sam izoral nekih 2,5 rali i potrošil mi je po mojoj procjeni 30-35 l plavca, znači s obzirom kak mu je teško nikakvo čudo.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953

Lijepo to ide samo koji vrag toliko jauče getriba ?

MF158

Član
Tu od
30 Pro 2011
Poruka
235

Kolika je razlika u potrošnji u odnosu na Same-a??

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649

Prve tri slike pokazuju što ljudi sve nazivaju oranjem,a četvrta je moje današnje oranje.
Šanana lijepo oranje,a to što getriba zuji to je koliko ja znam normalno kod njih,ako griješim,ispravi te me,znam da sam to čuo na par imteja.

Prilozi

• 2013-12-28-1803.jpg
    2013-12-28-1803.jpg
    80.8 KB · Pregleda: 348
  • 2013-12-28-1804.jpg
    2013-12-28-1804.jpg
    80.1 KB · Pregleda: 341
  • 2013-12-28-1805.jpg
    2013-12-28-1805.jpg
    81.1 KB · Pregleda: 341
  • 2013-12-28-1807.jpg
    2013-12-28-1807.jpg
    82 KB · Pregleda: 355

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Jauče getriba inače na tom traktoru uvjek, a sad pogotovo jer je konstantno ušperan na videu i proklizuje, pa mu je to još dodatno opterečenje i teško mu je!

Potrošnja u odnosu na Same-a....hmmm, ako bi gledali po površini, onda je to nešto malo više, znači potrošio je po jutru 1-2 l viš, ali ako bi gledali vremenski, e onda bi s Sameom za jedno popodne to završio, tih 3,5 jutra i još otišao za dana doma, a ovak sam samo oko 2,5 jutra izoral od 12-17h, pa udobnost i ostalo da ne govorim, muka je to, ali za nuždu može odraditi.

Uglavnom, taj komad završim i vračam plug, dalje nastavljam s 2x12", to je za njega, nit se pati, nit se muči, a doslovno leti i potrošnja je puno manja.

Posljednje uređivanje:

kec-m

Član
Tu od
6 Ožu 2011
Poruka
465

E Šanana ja već mislil da si skemijal diskove na plug , a ono ti pluga vračaš . Inače dok ne budeš oral na kotaču nego na hidrauliku i dok budeš imal prave špice na plugu traktor ti bude šlajdral zanemarivo .:(clap):

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

Jesi ga drapao u 1 direkt ili u 3 sporoj

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967

Prve tri slike pokazuju što ljudi sve nazivaju oranjem,a četvrta je moje današnje oranje.
Šanana lijepo oranje,a to što getriba zuji to je koliko ja znam normalno kod njih,ako griješim,ispravi te me,znam da sam to čuo na par imteja.

zaboravil si napomenuti da vjerovatno nije sa istim plugom ni traktorom to orano:icon_fU::icon_fU::icon_fU:

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314

Na Badnji dan sam završio i poslednju njivu. Sram ga bilo ko je dočekao Božić s neuzoranim njivama! :(rofl):
Glavno da sam ja završio, sad su ostali još samo lenčuge i pijanice, kao što neko već reče na ovom forumu. :icon_butt:

Svim oračima želim da se lepo i lako ore i u nastupajućoj 2014. godini!:(party):

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314

dok ovo urediš na proljeće, ispast ćeš iz traktora........:biggrin::icon_pidu:

Sve će to mrazevi raskokati.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

E Šanana ja već mislil da si skemijal diskove na plug , a ono ti pluga vračaš . Inače dok ne budeš oral na kotaču nego na hidrauliku i dok budeš imal prave špice na plugu traktor ti bude šlajdral zanemarivo .:(clap):

Ma jesam vraga:icon_eyes:, ovaj 757 je posuđen od kolege Belca, on ima sve to namontirano gore:icon_blackeye:
Kaj se tiće kotača, dignut je skroz gore i eventualno ga je trava okretala, ali nije se plug ni trena vozil an kotaču, to meni netreba za taj hidraulik.
Možda je problem ako fina hidraulika ne radi baš najbolje ili još bolje ako je neznam točno podesit položaj kockica da opteretim traktor pa je zato toliko proklizavanja.
Moral bi to malo proučiti, mislim ovak jako fino reagira hidraulik i dubina se poštela, jedino taj otpor neznam, ali vidim da se jako teško oralo s obzirom koliko je proklizavanja bilo.
Pa nisu ni lemeši toliko loši, plug ulazi na metar do određene dubine i ravno reže dno brazde, sve 5.

Jednostavno mi je nevjerojatno da tih 10 cm zahvata koliko je više u odnosu na 12" - 14" toliko može biti puno da se teško ore. Pa dok orm s 12" imam osječaj da bi vukel još jednu brazdu kak traktor leti po zemlji, neznam više ni sam, lud sem več od tih plugov!!

Toma...
Drapal sam u 1. direkt, ja u životu nisam oral u sporim brzinama, ak nejde u 1. okreni se i odi doma ili uzmi manji plug.

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804

Za IMT 757.2 plug minimum je traktor 70-75ks da bi oranje "išlo". Sve ispod je mucenje. Moze 558 ili 560 fino orat s njime samo ne u uvjetima kakvi su ove jeseni. Šanana budi siguran da je jesen kao prosle godine, suha i rastresita zemlja, da bi islo sa 2x14" bez brige. Ove jeseni ima malo prevec vlage i opcenito su puno teza oranja vec lani a dokaz ti je i potrosnja koja je u odnosu na proslu godinu i do 50% veca. Kuzis ne?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Kićo, svaka ti je na mjestu.
Potpuno se slažem da je 757.2 plug stvoren za 577, za slabiji traktor može, ali to je več mučenje, isprobao jučer i danas! Ide to, ali dubina nikakva i neznam kakva bi to extra lagana zemlja morala biti da bi 565 oral 30 cm duboko se 757 plugom.

Završio sam danas ovu parcelu od 3,5 rali, evo i slika da vidite kak lijepo izgleda nepravilni oblik slova "L", da poludiš od oranja. :)

Ovih 5 slika su slikane iz odprilike sredine parcele, znači u krug slikano.

A tu se vidi sa jednog kraja parcele da traktor stoji odprilike u centru parcele.

I par slika međa i uvratina.
Međa ima ukupno 4, a uvratina ima 5 :)

Kićo, kad si več spominjao potrošnju, pa da te razveselim...
Znači na ovoj parceli od ukupno 3,5 rali mi je potrošio cca 60 litara plavca, točno mjereno, možda sam fulao 3 litre+/-, pa to kad se podjeli ispada nekih 17 litara po rali, za mene i moj pojam oranja puno previše kad mi 565 u zimskom oranju s 2x12" troši 12-13 litara da je naznam kak teško oranje!! A vremenski mi je trebalo 8-9 sati koliko je teško i sporo išlo, no i parcela je nepravilnog oblika pa se i tu dosta izgubi! Nakraju sam vrlo razočaran u ovu kombinaciju!

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804

Nemoj bit razocaran budi siguran da to u laksim uvjetima IGRA. Kad smo kod parcela i njihovih oblika ajmeeee ... zamisli 6,5 jutara u 6 parcela i 14 uzglavnica! Pa to je da mlade dobijes. vjeruj mi poludim dok to trebam orat, imam danima psiho-fizicke pripreme za tu zemlju a uz sve to od kuce mi je nekih 12-13km. Niti jedan komad nije dulji od 150 metara! To je mucenje i sebe i stroja al ajd zao mi napustit jer tako bi mogao napustit ohohoho povrsine. Lako se skine snimak sa Google Earth_a, ne zelim vas smarati al eto da nemislis da samo ti radis svakakve komadicke.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Ma normalno da ne mislim da samo ja radim takve komadičke, siguran sam da se 80% poljoprivrednika bori s takvim zemljama, ja samo iznosim svoje doživljaje :)
Ma nebi to bilo nikaj teško da je kakav traktor 100-120 ks i 3 brazde okretač plug i kreneš od jedne strane i na drugoj završiš, al ovak se stvarno čovjek izmuči i potrati vremena.

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804

Znam kako ti je, potratim vremena i ja sa 135ks i trobraznim okretacem na takvim **banama. U pol 9 sam pustio prvu brazdu i u pol 6 navece zavrsio tih 6,5 rali. Dobio popizdikis od okretanja i napred-nazad cijeli dan. Za tih 9 sati rada u kvalitetnijoj zemlji (u tabli) bi mazno 11 mozda 12 rali mogo bi se kladit u to.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Ma sigurno da bi.
Znam da ral zemlje, ali pravilne s 565 i 2x12" izorem u vrlo kratkom vremenskom roku da se i sam začudim, naravno kad su uvjeti dobri, 565 leti s tim plugom po zemlji da sve frca okolo.

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967

Ma normalno da ne mislim da samo ja radim takve komadičke, siguran sam da se 80% poljoprivrednika bori s takvim zemljama, ja samo iznosim svoje doživljaje :)
Ma nebi to bilo nikaj teško da je kakav traktor 100-120 ks i 3 brazde okretač plug i kreneš od jedne strane i na drugoj završiš, al ovak se stvarno čovjek izmuči i potrati vremena.

vjeruj mi na takvim parcelama ti je još teže z većim strojevima delati jer su veći i neokretniji,te zahtjevaju više prostora za okretanje...ja obično pošaljem klinca ili starog sa zekanom ili malim ferkom da mi te ćoške sredi pa onda idem sa Fiatom kaj rešim do kraja...:icon_rolleyes:

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247

Bude tebe klinac za koju godinu potjerao s Fiata, sigurno bude rekao, nek se stari malo muci a ja da uzivam, hehe..

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

dva cola po pluznom telu puno uticu. prosto je neverovatno ali po potrosnji se odmah primeti. zato se kod nas bira vreme da je pogodno za oranje. inace su muke i za vozaca i traktor. drugar mi ima kazem oba pluga od 14 coli i sam sam mu rekao da je to nekad previse. mnogo manje se pati sa 2 cola manje i potrosnja poprilicno manja. kad bi zakacio posavca tek bi video sta su muke sa tim traktorom. za njega bar 80 ks treba ali drug mi je takav da nista nece da promeni nego tera sto ima. ove godine su jesenje kise prilicno sabile zemljiste ko valjak da je sabio tako da skoro nije bilo tezih oranja.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh