Namjerno nikaj ne pišem, ali pratim i vidim da se rasprava nastavlja!
I moj je djed tamo od '75. do '78. orao sa 533 i slavoncem 2x12", pa od '78. kad jek upio nov 540 i s njim IMT cjevak sivi plug 2x12" orao brda i doline do '86. kad je kupio nov 560 i dalje nastavio orati s tim sivim 2x12" plugom i onda se preporodio!
Znači orao je godinama s malim traktorom i 2x12" plugom svu svoju zemlju i još 2 puta toliko uslužno, a to je u ono vrijeme bilo jako, jako puno!
Kad je kupio prvi traktor bio je star nešto više od 30 godina života i sve je onda tek učio, a ja recimo sa svojih 24 znam više nego kaj je on u to vrijeme znao sa svojih 30, no to je sasvim normalno s obzirom koliko je tehnologija napredovala!
No to sad nije bitno, nego, što hoću reću! Kad se prešlo s konja na traktora, zemlja je bila lagana za obrađivanje i plitko se obrađivala i to svi znamo i zato nije bio problem vuči takve plugove s malim traktorima, ali iz godina u godine struktura tla se jako izmjenila i zemlje su postale sve tvrđe i teže za obradu, no ima ljudi koji još uvjek oru onaku kako se oralo nekad sa malim traktorima i bore se za svoju koru kruha i sve im je teže i teže jer zemlja nemože vratiti više koliko je vračala nekad i tu dolazimo do ovakvih problema i rasprava!
U mojem kraju ima jako puno kombinacija 539/540 i 2x10" ili 2x12" i ljudi oru i muče se s travom na oranju i rade sami sebi kvar, neki su odustali pa oru s jednobražnjacima jer ipak je lakše i bolje se oranje napravi, a neki se muče i dalje!
Da se razumijemo, moj kraj nema neke pretjerano teže zemlje, zemlja je dobra koliko ju dobro održavamo, ima nešto težih djelova, pa do srednje lake i onda dolazimo do čistih pjeskulja!
Od malena sam po polju i traktorima i naučen sam nekim normama u mojem kraju, a to je da traktor od oko 60 ks ore s 2x12" i to se pokazala kao najbolja kombinacija da se posao relativno dobro i brzo napravi bez prevelike muke za traktora i šofera!
Ne želim se upuštati u rasprave, svatko zna kak je za njega najbolje i radi s čim ima i to ja uvjek poštujem iznad svega i uvjek sam spreman pomoći ako mogu!
Svi vidimo i sami u kakvoj je poljoprivreda situaciji i kakva je to postala muka, pa eto jedan očit primjer od mene da za 95 ks traktor nikako da kupimo 3x14" plug nego oremo s manjim plugom koji bi bio primejren za 25 ks slabiji traktor! Ali svejedno oremo i to za moj pojam dosta površina! S jedne strane dobro je za traktor, a s druge strane je problem malo veča potrošnja po jedinici površine i naravno vremenski interval obrade se dosta produžuje u takvom poslu! Isti takav problem je kad moram sa 60 ks vuči 1x16" jer nemogu kvalitetno izorati težu zemlju s 2x12", a isti je problem kad ljudi oru s 539 i 2x12" i muče se svakako.
Ono što želim reći je to da smo svi jednaki i svi se jednako borimo za ono što imamo i zato ona podjela na amatere i profesionalce je toliko glupa da je to strašno! Eto to mi je bilo na duši!