Dečki, obzirom da sam, izgleda, zakuhal raspravu, red je da se i (od)javim.
Tino, nema tu nikakvog prepucavanja. Govorimo o argumentiranim činjenicama.
Nemam nikaj protiv tebe osobno, no pričice koje ti pripovedaš, prikladne su za manje od tvojeg uzrasta. Nemam nikaj niti protiv tvojih 17 let (dapače, neznam kaj bi dal da ih i sam imam), no nemoj dokazivati nemoguće. Na tvojim slikama i filmiću to ide. Ide, samo kaj te slike više skrivaju nego otkrivaju.
Da se razumijemo,
cijenim to kaj hoćeš delati i kaj se trudiš. Ne omalovažavam vaše strojeve, jer ste se vjerojatno teško izborili za njih.
Situacije oranja s 533 i Slavoncem 12" viđane su u našim krajevima tam negde pred kojih 40 let, tak da ih pamtim i uživo, tak da nisi otkril toplu vodu.
No, pamtim i još neke stvari.
Zetor 3511 nije mogel tak brzo orati s PTO 2 plugima od 2x10", kak neki s 533 i Slavoncem 2x12". A 3511 ima znatno više snage (motor je veći i ima više momenta) i mase od 533 (teži je za parsto kila). Drugi susjed i danas guli zemlju s 533 i PTO2, s kotačem, na 15cm. U stvari, plaća drugima da mu izoru zemlju, a on s 533 povlači i posije.
Prvi sused je s Z4712 išel sa Slavoncem 3. u breg...
Jel ti to kaj govori? Vjerojatno ne, pa eto da znaš: Slavonac je plug kopija MF pluga, namijenjenog za lake i sipke zemlje, kakvih je pri nama malo. Tam gdje ih ima, je kralj: rasipava i lako se vleče. No, na srednjim i teškim zemljama taj plug ne vrijedi pišiva boba: ne okreće, već samo prislanja zemlju i njegov oblik brazde zemlju ne mrvi, već ju samo uzdiže. Pogledaj profil daske i željeza bilo kojeg drugog pluga u odnosu na taj. Daska na Slavoncu je šuplja iznad željeza (lemeša).
Idemo redom:
- očito imaš izuzetno laganu zemlju. Ja ne pamtim da se naša puno put tak rasipavala
- složil bi se sa Šananom, da očito tvoje zemlje nisu obrađivane velikim strojevima pa nisu niti zagažene
- prva brazda ti orje pliće i manjeg je zahvata od zadnje. To se vidi na filmu, jer zadnja zasipava prvu. Netko ti je rekel da ti je prva poput pretplužnjaka, i to je istina.
- taj plug i nije za duboka oranja. 22...25cm mu je optimalna dubina. Da ga i pustiš dublje (uz uvjet da to traktor može i povleči), daska nema kapaciteta progutati veći masu zemlje. Govorim za zemlju koja nije lagana ravničarska ili pjeskulja
Potraži malo tam gdje su Koko sa Štoreom 404 i Puknuti s 533 (ili 539?) pokušavali nekaj orati. lokacija je isto Zagorje, neznam kak daleko od tebe. Koliko se sjećam, bil si i ti pozvan (ili se varam?) da dečkima pokažeš kak se štelaju plugi
Zanijma me kak bi tam tebi bilo išlo.
Napisal si jednu bedastoću: Post #610:
Slavonac je oko 33 cm,mjeril sam,posavca imas vise,u selu su dva,oba od 10 cola
33cm bi bilo 13". Očito neznaš izmjeriti zahvat pluga. Slavonac je 12", dakle oko 30.5cm, a Posavaca ima 2x10 ili 2x12".
...ali i nekoliko stvari koje potkrepljuju tvoju priču: Post #588:
Delajte vi kak znate i umijete,ja znam kaj moja igračka može i pri tome ostajem i tak delam... :fiery:
Kaj bute tek rekli na 170 frezu i 180 malčer?
Frezu (Gramipovu) 160 tjeraju i neki pri nama s 529, čak i s Z2511. No, samo plitko, umjesto brani ili tanjurača. Vjerujem da tak i ti.
Tibor je pokazal da 533 ide i s malčerom od 220cm. To je stvar brzine kretanja i mase koju melješ.
No, najvažnije je da si ti zadovoljan. Mušterije moraju biti
I još jedanput: ne prostači više! Nisam primijetil da to drugi tak često čine kak ti.
NLO,
iznenadilo me kad sam videl da u okolici Brčkog čovjek ima 2x14" plug za 540 ili 542. Da, i moral je skinuti treću brazdu, jer nije mogle vleći 3x14". Posavina, dakle.