• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Jsvetak2 to ti je atomatika...Kad je gore nategnut ...kad je dole opusten ...bar kod mene :icon_fU:

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,797
Meni su španeri uvijek malo otpušteni u oranju. Kad dignem plug ili kad ga spustim uvijek je isto. U transportu ih stegnem da plug ne leti lijevo desno. Ovo se odnosi i na tanjuranje, košnju, sjetvu itd.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Na nekim traktorima je sistem španera napravljen tak da se malo zategnu kod podignute hidraulika. Ali, stvarno jako malo (koji mm), inače bi strgalo španere ili nekaj kaj je najslabije.
Kad orem, španeri su otpušteni toliko da plug meže šetati lijevo-desno cca 5 cm. Ako se kod zahvata u brazdi jedan španer zategne, znači da plug nije dobro poštelan.

Kod transporta na njivu nekad zategnem španere, a nekad ne. Ovisno kakav je put do njive.

Kolega VuckoH i ja smo ti pokušali pomoći.
Već sam ti jemput napisal da moraš surađivati ako trebaš pomoć. Nitko od nas nije videl tvoj plug, niti na sliki, a kamoli u živo. Stoga ti nitko ne more pomoći na neviđeno, a ti ne daješ nikakve povratne infomcije. Nema slika, nema napisanog, kaj si od predloženog isprobal i kaj se dogodilo, ukratko, meni se ponekad čini kak da bi metal bob u zid kaj bi se zalijepil. Sorry, ali ne prime se. :mad::

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Ovo sa opustenim spanerima moze na ravnim i lakim za obradu parcelama proc.
Kad se uhvatis neke kosine i teske zemlje plug bjezi kako je njemu lakse.
Kad je takva zemlja uspanam plugove kao iwanho....4 do 5 centi lijevo desno da mogu setat pa ako negdje malo i vuce tu je kocnica

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,702
Ovo sa opustenim spanerima moze na ravnim i lakim za obradu parcelama proc.
Kad se uhvatis neke kosine i teske zemlje plug bjezi kako je njemu lakse.
Kad je takva zemlja uspanam plugove kao iwanho....4 do 5 centi lijevo desno da mogu setat pa ako negdje malo i vuce tu je kocnica

E da znam stavit slike pa da vidite na kakovoj kosini se ore sa otpuštenim španerima i plug (okretač) uvijek ide kud treba i sve tri brazde jednake:icon_kidra::icon_fU:

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Jluk,, nismo svi profesionalci koji idu po natjecanjima moramo i mi neuki nekak izorati :icon_fU:

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,702
O znate vi ponekad jako dobro zaorati duboko u noč ko pravi profesionalci pogotovo vi iz Svete Helene:icon_fU::cool2:

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Svaka cast...vozis traktor od 4 tone pa normalno da ide ...al da ide tak medeno tu ti ni slike nemogu pomoc ...samo video

Ima nas koji se patimo pa da vidimo a i da nesto naucimo

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Plug nesmije okretati traktor oko svoje osi a kamo li da ga kočnicama treba ravnati u brazdi

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Bas me zanima kako to izgleda kad s raspustenim lancim izlazis iz brazde,okreces se,pa jos kad je put malo losiji i sl. ... kad to pocne samarat ljevo -desno ,pogotovo ovi s vecom mehanizacijom :confused:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
To je jedan od razloga zakaj mu ja ostavim samo oko 5 cm za to šamarnje. Nemre na tak malom luftu dobiti jki zamah i još moram biti dosta oprezan. Drugi razlog je poprečno oranje na kosinama koje su tolike da je kotač na cjelini niži od kotača u jarku. Tada otpušten plug na početku brazde zagrabi puno veći zahvat.

stjepan

Član
Tu od
30 Lip 2009
Poruka
189
U oranju španeri ni u kojem slučaju ne smiju biti zategnuti.

1. Najbitnije je podesiti ravnu vuču znači ne smije bacati traktor ni lijevi ni desno,

2. Nagib pluga, mora stajati ravno u brazdi, znači plug ne smije biti nagnut ni lijevo ni desno mora biti ravno.

3. Podesiti topling da sve tri brazde imaju istu dubinu.

4. Zahvat prve brazde, tako da plug gurate ljevo ili desno u večini slučajeva se događa da se na plugu ne može više smanjiti zahvat prve brazde, u tom slučaju je potrebno suziti traktor na felgama, koje u većini slučajeva imaju mogućnost podešavanja, ako je plug ispravan mora orati kako treba.

universal643

Član
Tu od
2 Lip 2011
Poruka
540
Znači plug mora u brazdi biti ravan govorim za okretač plug ,a traktor nagnut onda izgleda da treba na polugama podesit ili

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,797
I okretač i ravnjak, tak sve jedno koji je plug u pitanju, moraju bit ravni.
To se podešava na polugama traktora, na desnoj poluzi se nalazi uređaj za podešavanje( vinta) sa kojim podižemo ili spuštamo polugu i samim time ravnamo plug u odnosu na zemlju.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,427
Evo ja od kako sam krenio orati "borim" se s tim španerima da budu labavi vamo tamo, svi oko toga pričaju da to mora tako, a kod mene ne.

Desni španer je uvijek zategnut, zahvat pluga je 70cm, traktor ide ravno k'o po špagi, plug skida pod 90° jarak i obje brazde imaju istu dubinu.

Znači nemam problema u oranju, a taj španer je uvijek zategnut i sad ne znam šta je krivo xD Već sam bezbroj puta prčkao da dobijem te labave španere, nikad ih nisam dobio, a oranje je uvijek bilo odlično...

Najnoviji postovi

Na vrh