• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Da onaj 3085 sa njuškala budem posnimil video uglavnom traktor dimi to je istina ali ide jako dobro orali smo s njim i u brdo u težeoj zemlji i jedino je šaltal u d grupu brzina a dolje nizbrdo je isel u direkt mislim da u a brzini 1 a neznam točni raspored kak ima ali nije pokazival znakove slabosti da bi počel vrtjeti na sva četri u mijestu ide sasvim solidno.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Odlično,jedva čekam snimak..a i nije neka strašna potrošnja kako si napisao...

Ps. Jel troši ulje?

Posljednje uređivanje:

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Nije potrošnja nista prevelika troši 25 litara na hektar u normalnoj zemlji i uvjetima .
mislim da je reko gazda na 50 litri oko 1 dcl da je potrošil to nije ništa strašno.
treba spuhati napred s kompresorom hladnjak onak pravo i filtere pročistiti i i to je to.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,434
Sličnu stvar sam čuo i o bakrenim motikama, ali to već ima jedno 7 - 8 godina... Baš zbog tog oplemenjivanja zemlje, ne sjećam se baš previše...

Ajmo sad ekipa, tražimo bakar, topimo ga i zaljevajmo naše plugove, možda ima nešto u ovome :D

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ali ima jedan problem, bakar se puno brze trosi, kakvi bi tu bili lemesi?

Malo sam gledao po netu, nisu bakreni, nego broncani plugovi. Opet glupi hrvatski novinari.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,434
Hmm... Ja sam uvjeren da sam čuo za bakrene motike, a sad za bakrene plugove ne znam.

I u tekstu piše da je izvedba takvog pluga teška(da ne kažem nemoguća) pa se obični prekrivaju bakrom.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Da su tako rekli u kamenom dobu, jos bi i dan-danas ganjali jelene po sumi kopljem. Al dobro, prica ima puno elemenata fantastike, ali nije nemoguca. Barem ovi prizemni dijelovi. Puno stvari se tek sad pocinje primjenjivati, a izumljene i otkrivene su davno. Biodinamicku poljoprivredu je osmislio Stainer, a tek se sad ozbiljnije razmatra. A zasto ne?

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,872
Prije jedno dvije god sam gledal neki dokumentarac u kojem je rečeno da su prve željezne plugove poljoprivrednicima dali upravo proizvođači umjetnih gnojiva. Neznam samo jel bi mogao itko od nas isfinancirati samo prekrivanje plugova bakrom ili broncom.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,434
Pa treba nam samo dovoljno velika kada da u nju stane plug, malo bakrenog sulfata, nešto struje i klorovodična kiselina(u tom slučaju nam ni ne treba bakreni sulfat) mada, ne znam kolikog bi vijeka to bilo xD Pooreš hektar pa nazad kući na jedno sat vremena kupanja u kadi, onda ope' na njivu xD

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Zeljezni plug je izmisljen prije umjetnih gnojiva. A i u to vrijeme kemija nije bas bila na tolikom nivou.
Ima i druga opcija, da na postojecu dasku napravis prekrivac od bakrene ploce i jednostavno ga vijcima ucvrstis. Najvci problem bi bio lemes, ali lemes moze ostati celicni, on je povrsinom i onako puno manji.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Netreba cjeli plug prekrivati, dovoljno je samo djelove preko kojih ide zemlja.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Normalno,moraju uvijek uvodit novitete da se novac okreće,onda je bolje bakar bacit u zemlju nego mučit se sa plugom,ako fali zemlji bakra i ako pospjesuje urod...to su isto fore ko i sa zeolitom...osobno isprobo dve godine razbacivan i ništa,nema razlike

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,434
A dobro, ja sam se malo šalio za cijeli plug, ali svejedno se samo radno tijelo troši i tako se i skine boja s pluga, a prilikom te ajmo reći elektrolize se bakar nakuplja samo na čeliku/željezu dakle samo na radnom tijelu pluga, što ne znači da to mora biti velika kada, može se skinuti daska i ostavi se lupam glupost preko noći da se bakar nataloži. E sad koliko bi to bilo vično, to je nešto drugo.

Znam kada smo mi novčiće "presvlačili" bakrom sa destiliranom vodom i klorovodičnom kiselinom i akumulatorom od 12V za skutere. U cca. 5 minuta se nakupio tanki sloj bakra koji se odlično primio i nije se dao skinuti, dok kada smo probali sa bakrovim sulfatom, brže se taložilo i više, ali je dio otpao. Možda zbog jake struje pa je ta reakcija bila preveć nasilna... Navodno se sa bakrovim sulfatom treba raditi sa strujom od 3 - 4V max.

Al' možda nabaviti bakreni lim pa obložiti radna tijela... Ni to nije neka atomska fizika.

Vidim da se raspravlja o tome, morti netko nešto izmisli xD

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Odes u Vladislavce, pa nek ti oni to obave profesionalno :D:
Najveci je problem cijena bakra, a za dobru oblogu bi najbolje bilo uzeti lim barem 3 mm debljine. Ali, ponavljam, plug je vjerojatno bio broncani, nego je stvar u prijevodu. Evo i kako izgleda njegov plug, napravljen, naravno, od bronce, ne od bakra:
https://www.youtube.com/watch?v=pDK--YjDEKw
Bronce ima vise vrsta, a svima im je zajednicki veliki udio bakra. A tvrdoca bronce uopce nije upitna. Ako se od necega mogu praviti lezajevi, zasto se ne bi mogle komplet daske i lemesi? U povjesti imamo citavo broncano doba...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
I ovaj je napravio plug, ali izgleda nije ga uspio probati pa nije svjestan da to nemože tako orati :) Nedaj Bože nekakve biljne mase na zemljištu, samo za sjest i plakat :)

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Koliko bi trebalo dugo da bakreni plug nestane s dvorišta?

Manje nego bakreni žljebovi :D

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Puno se stvari kod nas gleda kroz prizmu vlastitog dvorista. Nije svugdje isto tlo, nisu svugdje iste mogucnosti obrade, a osim toga nisu ni iste potrebe. Ja sam, naravno, zaniteresiran i za reduciranu obradu, ali sam isto tako svjestan da se to ne moze raditi dok se ne stvore uvjeti za to, a to je u prvom redu nabavka opreme, a potom i dovodjene tla u stanje da moze podnjeti takvu obradu. Znanost i tehnologija napreduju i svatko tko misli da smo dosegli vrhunac i da bolje od ovoga ne moze - grdno se vara.
Volio bih vidjeti kako radi onaj njegov plug, dali radi uopce, a morate priznati kako je dosta interesantan koncept.

Najnoviji postovi

Na vrh