naravno da nema sreće, jer je upitno kakvu si pšenicu posijao, ako je kupovna, bilo je dosta kiše ove godine i dosta je oboljela, pa se baš pitam što su spakirali....i koliko puta će se morati tretirati od bolesti....itd
ja sam posijao svoj ječam, moja dorada sjemena, moje zaprašivanje....itd itd, vjerujem da je daleko kvalitetnije od kupovnog sjemena, jer je sjeme zdravo i krupno.....i tu također nema sreće, jer puno ljudi je posijalo ječam, pa ćemo vidjeti koja će biti cijena slijedeće godine, a i puno je posijalo svoje sjeme bez tretiranja, što opet nije dobro.......
ima puno kultura koje se mogu posijati kao alternativa, da se nesije kukuruz, suncokret, pšenica, ječam ili soja.......
Meni su isto to rekli par muškaraca i žena ali uvijek su to oni koji po cijele dane ništa ne rade ili rade samo u firmi.
Nije provokacija ali zanima me koje bi to bile kulture. Nikakve otkupne stanice za neki poljo proizvod nema osim Mlin i pekare u mojoj blizini. Za sve drugo ako plačam prijevoz mislim da če svatko reči da nema računice. Da kupujem veči traktor i veče prikolice neznam kad i kako ču ih otplatiti. Prihvačam svaki dobronamjerni savjet i ovo nije pitanje samo za tebe ivanz nego za cijelo cjenjeno članstvo foruma.
evo ti jedan prijedlog....
probaj posijati MAK, ja možda budem probao slijedeće godine, sije se u HR na samo 30ha, što je daleko manje od potreba.....bolesti nevjerujem da će biti, jer to ljudi nesiju, pa zemlja nije zaražena, kao što je slučaj sa pšenicom i kukuruzom......jel?
otkupljivači postoje za mak, al proizvodnju treba prijaviti inspekciji, što je jedina razlika u odnosu na ostale kulture, sije se sijačicom, vrši se kombajnom, nema tu puno mudrosti.....
drugo KAMILICA.....radi se dosta oko Virovitice, također postoji dobra računica.....ima određenih stvari koje treba poštivati pri proizvodnji, kao npr posjedovati vlastitu sušaru...itd itd
možeš posijati i KIM, to je ono s čime se posipaju peciva.....može uspjevati kod nas, barem tako kažu.....
itd itd itd itd, jel trebam još dalje pisati????
a što se tiče kupnje trektora i strojeva, nemoj gledati novo, ja sam uzeo polovno koje može odraditi sve zadatke koje ću postaviti ispred njih, a djelova ima i jeftini su, i sam ih mogu popraviti, drugo me za sada nezanima......a moja dva traktora oru sa 4 brazde i to nije zanemarivo.....i za jedan koji bi vukao 4 brazde nemam novca.....a i prednost dva traktora je u tome, ako se jedan pokida u sezoni, nestigne se popraviti, drugi će završiti posao i posijat će se.....to je za mene bitno, da imam određenu sigurnost.....a kada se točak zavrti, možda i bude novca za nešto novije, ako ne baš i za novo......i naravno, ništa kupovati na kredit, sve plačam novcem, od strojeva, do repromaterijala......i imam sve strojeve koji su mi potrebni za proizvodnju, pa nemoram plačati usluge....i nakraju, skupi se tu novca, na kamatama i uslugama, a to meni ostane u đepu i tu leži zarada.....a ako platiš kamatu i uslugu, i dobroj godini su oko nule, više puta sam računao.....jer cjenik usluga je dobro svima poznat.....