• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Tko ne zna šta je teška zemlja bolje da ne piše o tome.

Konačno da netko nešto pametno napiše. Hvala kolega.

Nije ti plug namjesten, ja sa 4350kg vucem lemkena 135cm 3 brazde i ovdje nije svaki dio atara isti , imas tezu i laksu zemlju. Posudi nekog "zapadnjaka" i namjesti kako treba , vuku se puno lakse od ovih "domacih" proizvedenih prije.

Namješten je plug i u 100% centru.. Nemamo svi iste uvjete rada u tom je stvar, a neki to nikad neće shvatiti.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,435
Idi Milane... Za par dana izoreš svu zemlju koju imaš? I radiš sa 2 traktora?

Jbt ja orem već 15 dana nisam se s mjesta maknio, poorao sam tek nekih 15ha, još skoro 25ha pa gotovo xD Nakupili smo zemlje što su sad neki pokupovali pa dali nama u zakup, svaki dan se netko javlja dali bi htjeli raditi njegovo, počinje biti zaheban sport za Zekana, a javljaju se i za usluge, sad smo u smjenama Stari i Ja poorali uslužno 6ha jednom liku i još se par javilo, al' dok ne dovršim svoje ili ne dođem pred kraj, neću više nikome raditi...

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Zimske brazde izoremo 20-25 rali, ja i stari oremo najčešće. Velim jučer i danas je 10 rali poorano, jučer smo orali 10-15h, danas možda malo duže. Mi nemamo cijeli dan za oranje jer treba i stoku nahraniti i ostale obaveze oko stočarstva i mljekarstva, dosta vremena to oduzima. Oremo prvom uzbrdo pod šperom, a nizbrdo drugom, ako je malo teže onda i nizbrdo isto prva.

A što se pluga tiče, ne kažem ja da je 2x12 taman za 90ks i 4 tone.. Ali ima situacija gdje jedva vuče i to, šta se može.

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
Moj imt je bio 2x12, ali sam ga u istoj brzini vukao kao i regenta sad vucem.
I ja sam bio skeptican da na mfa kacim tri brazde, jer sam mu sudio po imt-u , ali sam probao od kolege ebehardta i vidio sam da ide, moj plug je bio u losem stanju i jedva sam ga dobio da mi radi lijepo s ovim traktorom.
Taj plug koji kolega vuce sa 160 ks je sigurno puno veci, jaci i tezi plug, hocu reci da nisu sve tri brazde iste.
Kolega mi.ima 130 ks massey pa isto vuce 3 brazde, samo kaj je puno veca colaza i puuno tezi i veci plug
Ima trobraznih plugova za vece i manje traktore.
Moje misljenje je da bi moj regent bio pun pogodak za tvoju proximu :), jer je to plug za manje traktore

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Kad bi uzimao okretača onda bi uzeo vjerovatno 2br 14-16", ne bi išao na ništa veće.

Ne znam kako kod tebe, ali ja uvijek kad orem vozim se na pravcu 1-2, max 3 minute, nikad dulje jer je takva dužina parcela, tako da bi sa okretačem bio još sporiji u okretanjima i kvačilo se troši više.

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
Tako je i kod mene, ali ja opet brze preorem sad sa okretacem nego prije sa ravnjakom.
I nepravilne su mi parcele i tu je okretac zakon, a ako je koja parcela manja orem ko s ravnjakom, i opet dobro.

A ak bumo gledali da se kvacilo vise trosi, onda se i pumpa hidraulike više troši, reverzer se više šalta kad se okrecem itd....
Na to ne treba tak gledati, bitno da ide posao. :)

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Ja sam ove godine imao mali test..

Uz svojeg IMT 756 visoki (12"), probao sam orati sa IMT 755 niski (10").

Stekao sam neka nova iskustva i neke nove zaključke..

755 se malo bolje dao uštimati, ljepše je bila složena brazda, lakše se vukao i mogao sam dublje orati. Dubina je bila 30-35 cm. Španeri su bili slobodni.

Nedostatak je bio taj što nema deflektore i nije ništa zaoravao. Također, ostavljao je nedovoljno široku brazdu, doslovno naslanjao i dosta se vračalo nazad u brazdu. Kada idem drugom brzom, morao sam se dobro držati na sjedalu.

Nakon nekih dva tjedna ostalo mi malo kukuružnjaka za poorati i uzeo sam taj ponovno taj plug.
Prije nego što ću ići sam pera na krajevima dasaka spustio do kraja i tako orao. Malo više je odbacivao zemlju i malo bolje okretao i nije se vračalo u brazdu, brazda je bila čista.

Na mojem 756 imam taj problem da nikada ne mogu dobiti da ide ravno uz traktor i da mi hvata 12" po brazdi kako je i napravljen. Naštimam ga da dobro složi, ali on hvata nekih 15" po brazdi. Uhvati cijeli red kukuruza, ponekad i malo više (70cm).
Onda sam primjetio kada sam orao sojište i komad gdje je bio grah.
Na istoj njivi je bilo i tako mi je razor išao da na jednu stranu idem po soji, a drugoj po grahu.
Grah se jako lagano orao, mogao sam ići duboko koliko želim, a sojište je bilo onako taman, niti teško da se neda, niti lagano kao grah.
Naštimao sam plug da dobro slaže i ore po sojištu, ali po sojištu mi je hvatao kako inaće hvata, dosta pobjegne u stranu.
Kada dođem na grah, ispravi se kako bi inaće trebao biti, toplink stoji potpuno ravno i jako lagano se vuće, ali onda ne slaže kako treba, jedna brazda bude višlja od druge i budu valovi po njivi.
Zaključak je taj da mi u lakšoj zemlji plug dobro ore, prati traktor kako treba, a što je teže oranje i zemlja, plug ide više u stranu na nepoorano.
Tako imam i problem na njivama, gdje mi je npr. od kanala lagana žuta zemlja, na sredini teška crna i na drugom kraju opet lakša. Tako stalno dobivam oblik banane i stalno moram ispravljati i nikada ne mogu naštimati plug da dobre slaže na cijeloj njivi.

Može li se to ikako riješiti ili je to jednostavno takav plug i ne mogu mu ništa?

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Milan- moj savjet ti je da prvo uložiš u podrivač,a oranje će onda ići ko pjesma,pa će biti i lakše odabrati plug.

Marko- i meni svaki plug radi drugačije na raznim tipovima tla,orem lakše zemljište,radi kao nacrtan,dođem na drugu,težu parcelu,i već nije to to,pa treba malo porihtati toplink,ili kosu vuču...
A i pazi da ti se u radu ne bi toplink sam otpuštao ili stezao...

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Slično je s mojim starim posavcem, stalno zabraždjuje i više hvata od novog Olta, uvijek ga moram vući španerom u desno, jednostavno takav plug, izgleda je malo u defektu.

Sa 755 sam dugo orao i drago mi je što više nemoram orati s tim plugom.

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
A na osovini si ga dovoljno pomaknuo?
Kakva ti je peta na plugu?
Jesi li možda savio plug nekad??

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Milan- moj savjet ti je da prvo uložiš u podrivač,a oranje će onda ići ko pjesma,pa će biti i lakše odabrati plug.

Marko- i meni svaki plug radi drugačije na raznim tipovima tla,orem lakše zemljište,radi kao nacrtan,dođem na drugu,težu parcelu,i već nije to to,pa treba malo porihtati toplink,ili kosu vuču...
A i pazi da ti se u radu ne bi toplink sam otpuštao ili stezao...
Dobar savjet zlata vrijedi! Razmišljam i o tome, ali nažalost ne odlučujem ja tako da ništa ni od podrivača bar zasad.. U mojim zemljama bi dušu dao, vjerujem da više ne bi bilo u jesen lijepljenja zemlje za valjak od rd i ostalih pojava.

Kod mene je takva zemlja da nikad voda ne leži na površini, ali dok je mokro traktor samo kliže odozgo 2-3cm i ne može nikud. Isto je u jesen s pripremom problem ako oranje pokisne odozgo bude suho, a svega par cm ispod blato i onda je katastrofa za pripremiti.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Nekad se stvarno čovjek može nasmijat ovdje..
Plug 2x12,pravi kosu vuču na traktoru sa prvim pogonom toliko da baca na brazdu i čovjek krivi zemlju.
Oranje sa 2x12 i traktorom 90ks,i priče kako mu je to negdje puna kapa nisam čuo nigdje samo ovdje..
I šečer na kraju,kvačilo se više troši zbog puno okretanja..

E ljudi,kamo ovaj svjet ide..

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,872
Zelena gnojidba isto čini čuda ali treba dosta strpljenja jer ništa nemre biti gotovo u 5 minuta u tom zanimanju. Probaj oca nagovoriti da barem jedan manji dio neke teže parcele posijete rauolom poslije žita. Mislim da če se vidjeti razlika na jesen. Za 1 ral nisu neki veliki novci za uložiti. Ako ne proba nemre znati da nebu bolje.

seat

Aktivni član
Tu od
8 Ožu 2013
Poruka
933
Plug 2x12,pravi kosu vuču na traktoru sa prvim pogonom toliko da baca na brazdu i čovjek krivi zemlju.
Oranje sa 2x12 i traktorom 90ks,i priče kako mu je to negdje puna kapa nisam čuo nigdje samo ovdje..

Prvi pametan komentar. Kako bacanje traktora od 4000 i kila kusur Sa patnjom sa 2*12 coli ili nevelja plug ili orač. A i zemlja na sliki neizgleda nešta ekstra teška.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,872
Nije ga sigurno bacalo mada sam svašta doživio. Jedne godine ono šta nije moga izorati belarus 820 sa olt-om 14 cola ja sam sa ursusom i imt-om 755 riješio a nisam znao što sada znam. Bila je velika kosina i ilovak ali neču više o sebi :(angel):. Mislim da se Milan samo malo pregrubo izrazio. Nemojte pljuvati dečka kad niste probali raditi na njegovoj zemlji. I ono što vi mislite da je jako teško za nekog drugog je možda relativno lagano jer nezna ili nema bolju zemlju i tu nije nitko kriv. Nevjerujem da plug neznaju naštelati.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312

Smij se do mile volje, da imam vremena posnimio bi kako ide u brdu 5km/h 15-20cm duboko pod šperom i samo stane i nejde nikud ako se plug ne podigne. Neki misle da sam ja glup pa da ne znam pluga naštelati no dobro budem ja i dalje radio kako mislim da je najbolje uopće me ne brine :). Plug je star 2 godine, španeri otpušteni i plug ore u svom centru, ne baca traktor nikud da se razumijemo. A tu gdje proxima proklizava 6245 jedva jedvice izvuče 2x12 i to skroz plitko samo da plug malo ide u zemlju.

Kad sam rekao da baca traktor mislio sam na 6245 i čak kad više uhvati prva brazda ili traktor puno smanji gas ili ga ugasi. Ne pišem ja tu bezveze nego je to tako, teži uvjeti gospodarenja, brdski kraj i ostalo s čim se borimo u mom kraju.

Kvačilo se više troši, pod tim mislim na lamelu i držim do toga da je tako. U okretanju moraš bar 3 poteza napraviti da bi se vratio nazad u brazdu i nek je neki teži plug iza 600-800kg pa stalno stišći kvačilo i kreći stani nije mu svejedno, lamela tu dosta kraće traje.

Mislim da se Milan samo malo pregrubo izrazio.

Istina kolega malo sam se pregrubo izrazio, ali jednostavno dok ulovi više zemlje ili ga malo baci u stranu ili čak ugasi traktor gdje je neka ilovača i slično.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ma da. Lemken je čudo od pluga.
Nemojte opet počinjati ono čije je bolje.
Neki dan sam pričao sa jednim malo večim poljoprivrednikom. Ore kukuruzovinu sa nekim kvernelandom i fendom 310 lsa (mislim da je taj traktor) pa kaže da je muka sve zaorati i da bez predplužnjaka nemre ništa donekle dobro napraviti. Tak da nije sve do vrste pluga. Malo plug pa malo valjanje, pa predplužnjaci, pa dobro poštelan plug. Ima sve svoje. Nadam se da se nebu nitko uvrijedio.

Kolega i ja se zezamo na svoj račun pošto obadva imamo Lemken plugove.:icon_wink:
Svaki plug dobro opremljen bude dobro zaorao žetvene ostatke i tu je priči kraj, bio Lemken, Regent, Vogel, Rabe, Overum...
Ja sam za sad zadovoljan Lemkenom, ali dakako da bi volio probati i bolji plug, npr Kverneland ili Rabe.
Meni je jedino bitno kod pluga da imam blizu dostupne dijelove, zato smo uzeli Lemken, BKL mi je na 40 kg i povoljno je.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Moje misljenje je da je imt najgori plug ikad proizveden, nema veze koliko cola i brazdi..
Ajd jos ovi dvobraznjaci, kao da imaju bolje savinute daske pa ljepse okrecu zemlju, ali jednobraznjak, taj je gori od onog konjskog koji se drzi rukama, ove jeseni sam se naoral s njim, i to smece je nemoguce nastelati, ako ga nastelas da dobro zatrpava, stalno se kupi i stopa, ako ga nastelas da se ne kupi, onda ne zatrpava dobro, kosa vuca je stalno prisutna, tu lijeka nema..

Sad sam dobil ideju da kupim neki zapadni dvobrazni plug ravnjak i skinem zadnju brazdu i orem samo s jednom, al predpluznjak obavezo, to bude mozda vogel, ima tu jedan iz sela, jedno od ljepsih je njegovo oranje..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Sve kaj je koliko-toliko povaljano i nisko bude IMT zaoral, ali nikad 100% kao bolji plug sa spiralnom daskom i preplužnjakom, pogotovo u težoj zemlji. Oral sam sa IMT-om zadnjih 8 godina, znam ga u dušu, nitko mi nemre nikaj drugo pisati. :)

Najnoviji postovi

Na vrh