Ja sam ove godine imao mali test..
Uz svojeg IMT 756 visoki (12"), probao sam orati sa IMT 755 niski (10").
Stekao sam neka nova iskustva i neke nove zaključke..
755 se malo bolje dao uštimati, ljepše je bila složena brazda, lakše se vukao i mogao sam dublje orati. Dubina je bila 30-35 cm. Španeri su bili slobodni.
Nedostatak je bio taj što nema deflektore i nije ništa zaoravao. Također, ostavljao je nedovoljno široku brazdu, doslovno naslanjao i dosta se vračalo nazad u brazdu. Kada idem drugom brzom, morao sam se dobro držati na sjedalu.
Nakon nekih dva tjedna ostalo mi malo kukuružnjaka za poorati i uzeo sam taj ponovno taj plug.
Prije nego što ću ići sam pera na krajevima dasaka spustio do kraja i tako orao. Malo više je odbacivao zemlju i malo bolje okretao i nije se vračalo u brazdu, brazda je bila čista.
Na mojem 756 imam taj problem da nikada ne mogu dobiti da ide ravno uz traktor i da mi hvata 12" po brazdi kako je i napravljen. Naštimam ga da dobro složi, ali on hvata nekih 15" po brazdi. Uhvati cijeli red kukuruza, ponekad i malo više (70cm).
Onda sam primjetio kada sam orao sojište i komad gdje je bio grah.
Na istoj njivi je bilo i tako mi je razor išao da na jednu stranu idem po soji, a drugoj po grahu.
Grah se jako lagano orao, mogao sam ići duboko koliko želim, a sojište je bilo onako taman, niti teško da se neda, niti lagano kao grah.
Naštimao sam plug da dobro slaže i ore po sojištu, ali po sojištu mi je hvatao kako inaće hvata, dosta pobjegne u stranu.
Kada dođem na grah, ispravi se kako bi inaće trebao biti, toplink stoji potpuno ravno i jako lagano se vuće, ali onda ne slaže kako treba, jedna brazda bude višlja od druge i budu valovi po njivi.
Zaključak je taj da mi u lakšoj zemlji plug dobro ore, prati traktor kako treba, a što je teže oranje i zemlja, plug ide više u stranu na nepoorano.
Tako imam i problem na njivama, gdje mi je npr. od kanala lagana žuta zemlja, na sredini teška crna i na drugom kraju opet lakša. Tako stalno dobivam oblik banane i stalno moram ispravljati i nikada ne mogu naštimati plug da dobre slaže na cijeloj njivi.
Može li se to ikako riješiti ili je to jednostavno takav plug i ne mogu mu ništa?