• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

ocubitgazdasela

Novi član
Tu od
31 Ožu 2015
Poruka
22
Odlično ljudi, fala van puno. A slijedeće pitanje... na toj livadi stoji, leži voda i to na trećinu parcele od hektra... jeli moguće oranje riješit taj problem il moran platit kombiniran da mi je izravna... jer zemlja nije obrađìvana, nekih 30-ak godina, ne samo moja parcela nego sve susjedne... jeli moguće? Jedni mi kažu da nije, da će voda i dalje ležat, a drugi da bi oranjen sa sredine prema krajevima moga riješit

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Možda bi oranjem od sredine (slaganjem njive) mogao umanjiti problem a možda čak i riješiti ovisno o tome kakav je teren i da li ima voda kuda oticati. Meni je kukuruz plivao na jednoj parceli i isto tako slaganjem umanjujem taj efekt pa plivaju više bočne strane ali ako se ne možeš izdignuti preko razine oticanja tada je poželjno iskopati neke kanale.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Najprije ces taj problem rijesit podrivanjem a ne oranjem. Ako ne ide tako onda drenaza.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,457
Najprije će riješiti odvodnim kanalima. A možda ni time, sve zavisi na kojoj je lokaciji. Zanimljivo je da je 30 godina livada i da su sve okolne parcele također. Možda je svrha te zemlje da bude voda na njoj.

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Teško da se tu može podrivati jer su to plitka tla gdje ima kamena kao u priči.Ako je lokacija na profilu točna.

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
Najprije će riješiti odvodnim kanalima. A možda ni time, sve zavisi na kojoj je lokaciji. Zanimljivo je da je 30 godina livada i da su sve okolne parcele također. Možda je svrha te zemlje da bude voda na njoj.

Upravo tako, mi se godinama borimo s 2-3 takve njive, kanala ni na vidiku ili ako ih ima iskopani su na vrh brda a njiva cijela u rupi, dobro je ako se barem dio može dobiti u kakvo-takvo stanje dugogodišnjim naoravanjem na isto mjesto. Sve opet ovisi kakva je godina, ali ako padne preko 100 litara kiše u 3-4 dana što je znalo biti proteklih godina nema tu sreće i tu usjev propada neminovno na takvoj njivi. Treba gledati i kad se kupuje, takve su njive obično "jako jeftine" prilikom kupoprodaje a onda se nakon par loših godina ispostavi i zašto. Da ne duljim, da smo u normalnoj državi nikome nebi palo na pamet da potiče "baruštine" i zemlju na kojoj ništa ne raste nego bi pokrenuli mehanizaciju i nešto bi se napravilo, a ovako samo možemo konstatirati da svi zajedno gubimo. Kad ode par tisuća eura ulaganja u nepovrat čovijek malo "pametnije razmišlja".

ocubitgazdasela

Novi član
Tu od
31 Ožu 2015
Poruka
22
a da pokušan ovo? minat ga, minat njivu, kod nas se kaze... dakle, iskopat na par rupa di je najdublja točka, di najviše leži, rupa od metra i po do dva, stavit eksploziv i rastrest zemlju? šta bi dobija time?

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Kakvo minanje i gluposti??
Ja sam izvadio na desetke kubika kamena sa minanjem, sa dozvolama i svime, na kraju kad smo na manje nailazili nije se isplatilo, pa jednostavno riješiti bager i pikamer... Ne znam kolike su cijene kod Vas, ali kod mene bager ide na sat i nije mi bilo problem dati ni preko 1000kn kad je čovjek odradio posao kako treba...
Ako imate kamenja bager, ako Vam je neravna zemlja bager...
Kupio sam 2ha zemlje koja je imala popreko vojne rovove, bager rijesio, nakon toga oranje, malo smeca i koji kamen poberes i freza= obradiva zemlja.

Mojnajskuplje kupljen komad zemlje nije imao ni 1 ha, a košta me 2 puta vise nego koliko sam platio zemlju, jel sam mora zadrugu na sudovima raštimati....
Vi bar po Slavoniji nemate toliko slučaja i imate vece parcele :)

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

ocubitgazdasela

Novi član
Tu od
31 Ožu 2015
Poruka
22
nijedan kamen nije na zemlji il u zemlji... da se razumimo, ja samo pitan oce li eksploziv ista rastrest zemlju il neće

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Ti bi da ti mina rastrese zemlju i da se stvori ponor da voda odlazi. To je teško za pretpostaviti. Pitaj starije ljude oni će znati je li ranije bilo vode i kako se riješiti. Ja sam kod mene kopao drenaže po 1.2 m. Na dno kanala 50 cm tucanik trica, gel tekstil pa zemlja. Ali kod mene ima gdje pričati voda. Kopao sam i površinske kanale koji odvode površinske vode.

Sent from my XT1092 using Tapatalk

ocubitgazdasela

Novi član
Tu od
31 Ožu 2015
Poruka
22
upravo to... plan mi je napravit kanal sta vodi u zemlju... znaci, ta njiva iliti parcela je okruzena drugim, susjednin njivama i ja neman di napravit kanale, da odvucen u rijeku ili potok, koji su blizu. znaci to je tocno na sredini cijeloga polja njiva. a sta mislite da napravin kanale unutar njive i na dnu te iste napravin jedno 2 metra bazencic, odredjene sirine... tako da mi se sa strana sve slijeva u bazen ili lokvu?

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Znaš li koja ti je najveća visina do koje ti pliva voda? Moraš naći gdje otiče ta voda. Lokva ili bazen neće riješiti problem. Ne radi se o određenoj količini pa da je smjestiš u lokvi. Voda se puni dok ne počne prelijevati. E to prelijevanje treba spustiti ispod tvoje površine.

Sent from my XT1092 using Tapatalk

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
upravo to... plan mi je napravit kanal sta vodi u zemlju... znaci, ta njiva iliti parcela je okruzena drugim, susjednin njivama i ja neman di napravit kanale, da odvucen u rijeku ili potok, koji su blizu. znaci to je tocno na sredini cijeloga polja njiva. a sta mislite da napravin kanale unutar njive i na dnu te iste napravin jedno 2 metra bazencic, odredjene sirine... tako da mi se sa strana sve slijeva u bazen ili lokvu?

Jesi li probal razgovarati sa susjedima da preko njihovih njiva zakopaš kanalizacijske cijevi do potoka. To se može odraditi s minimalnom štetom na njivama, ili čak bez štete (ovisno o kulturama). Susjedima ponudi nadoknadu štete. Riješiš jedanput i miran si za cijeli život.

Najnoviji postovi

Na vrh