• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ostali motokultivatori

S

Strahinja stevic

Guest
Zdravo svima,imam problm sa motokultivatorom ,poceo mi da izbacuje iz prve druge i rikverc brzine bilo ga vozio pod teret bilo ovako samo izbacuje,resio sam danas da ga otvorim i primetio sam da jedan zupcanik koji se nalazi blizu lamele slomljene su mu 3-4 zupca,dali to moze da bude razlog ili lamela..Inace motokultivator je DMK 10 L...hvala svima unapred

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    21.9 KB · Pregleda: 980

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
to je dmb prizvodio taj tip. ako je on resavaj se toga sto pre. menjaci im nisu nizasta a pogotovu novi delovi. zbog lamele nesme iskakati. zupcanik je iskidan i najverovatnije zbog njega iskace . pregledaj bravu menjaca.ona je isto cest uzrok iskakanja.

S

Strahinja stevic

Guest
to je dmb prizvodio taj tip. ako je on resavaj se toga sto pre. menjaci im nisu nizasta a pogotovu novi delovi. zbog lamele nesme iskakati. zupcanik je iskidan i najverovatnije zbog njega iskace . pregledaj bravu menjaca.ona je isto cest uzrok iskakanja.

Ja ga imam jos od 1996 godine,i ovo je prvi kvar sto mi se desio,jedino sto sam 2 puta menjao viljusku za 1,2 i rikverc brzinu i to je sve,

jel je to ona sipka gde su stavljene viljuske jel to brava menjaca ili nesto drugo..

hvala

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
brava menjaca zabravljuje brzine. znaci imas zabravljivanje hoda sipki .to je vecinom na kugle i opruge . a prava brava zabravljuje kad je u jednoj brzini da nemoze se ubaciti u neku drugu. moze se desiti da zbog krivljenja viljuske ili pojedenosti na viljusci i zupcanicima iskace. promeni taj osteceni i dobro pregledajte dal ima jos sta zajedeno ili zupcanik neki iskrzan. probaj rucno ubacivati u brzine pa ces videti koliko ulazi duboko zupcanik u zupcanik. ako se hvataju ivicama ili veoma malo to pregledaj. brava hoda sipki nekad poriba od kondenza ili prljavstine potpane pa nezabravi dobro polozaj u kom treba biti brzina pa plitko udje i onda iskoci. ali to je redji slucaj. teraj to od sebe.

S

Strahinja stevic

Guest
aha.. pokusao sam ubacivati rucno u brzine i sve je ok ,ubacuje bez ikakvih problema,viljuske nisu krive,mozda koliko sam mogao primetiti mislim da je ona sipka na kojoj su okaceni viljske da je malo kriva i ona je celom duzinom horizontalno kao posecena naa ok nekoliko milimetara,mislim da je to fabricki jer su iste duzine te posekotine..ok sada bar znam nesto sto moze ukazati na postojeci kvar,,pogledacu ja to skinucu osteceni zupcanik,jedan kolega mi je rekao da taj osteceni zupcanik moze da ga namesti na strugu ,kakoo nemam pojma,kaze skini ga ti i donesi ga kod mene i bice kao nov..Pokusacu ti varijantu,ako o ne uspe u krajnjem slucaju provericu o5 sve zupcanike i ako i tada ne uspe,odnecu ga na staro gvozdje...

PS hvala VICA

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
pregledaj i lezajeve.uzmi osovinu i sitno cimni gore dole svaku gde su zupcanici. moze i to zezati .neznam sta ti taj moze uraditi na strugu kad su slomljeni skroz zubi. mislim da znam sta hoce ali to nejede leba. da navari verovatno pa na glodalici da izvuce zube. to leba nejede.kratkog veka

S

Strahinja stevic

Guest
ne znam ti ja sta hoce da uradi,valjda tako kao sto ti kazes...sutra cu sve rasformirati i pogledati svaki zupcanik detaljno....ako je do tog zupcanika koji je slomljen,gde mogu da ga kupim,ima li neko specijalno ime ili samo zupcanik kao svi ostali..

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
najbolje ga slikas telefonom i posaljes prodavcu da vidi koji je. najsigurnije tako. moze se nabaviti sigurno ako je dmb proizvodnja. predstavnistvo najblize nadji na internetu i pitaj

S

Strahinja stevic

Guest
e moze i tako,dobro kazes,pa valjda je dmb ae oslikacu ja sutra ceo motokultivator pa cete videti koji je (crvena maska ,sa farovima 2 komada)

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
poslikaj bas da vidim ali mislim da znam. njima su losi menjaci do bola.imao je komsija kod mene i posle dva otvaranja za godinu dana ga se resio. mek materijal za delove skroz.ko armatura skoro

S

Strahinja stevic

Guest
Vazi sutra cu oslikam,cudo ja sam od kako sam ga kupio,mislim otac kupio imao problem sa diznom i kao sto sam vec rekao sa viljuskom u menjacu i to je to za sada...

M

Mirso

Guest
Gdje mogu za frezu da kupim šeskant cjevi za njene osovine
mislim da je razmak unutrasnje mjere sparalelnih stranica 22 mm
imam namjeru da za nju napravim par prikljucnih alatki

L.P Mirso

S

Strahinja stevic

Guest
brava menjaca zabravljuje brzine. znaci imas zabravljivanje hoda sipki .to je vecinom na kugle i opruge . a prava brava zabravljuje kad je u jednoj brzini da nemoze se ubaciti u neku drugu. moze se desiti da zbog krivljenja viljuske ili pojedenosti na viljusci i zupcanicima iskace. promeni taj osteceni i dobro pregledajte dal ima jos sta zajedeno ili zupcanik neki iskrzan. probaj rucno ubacivati u brzine pa ces videti koliko ulazi duboko zupcanik u zupcanik. ako se hvataju ivicama ili veoma malo to pregledaj. brava hoda sipki nekad poriba od kondenza ili prljavstine potpane pa nezabravi dobro polozaj u kom treba biti brzina pa plitko udje i onda iskoci. ali to je redji slucaj. teraj to od sebe.[/

Druze izvini sto kasnim sa odgovorom imao sam nekih problema.
A sto se tice onog problema oko izbacivanja sredio sam,promenio sam taj osteceni zupcanik i jos jedan malo manji,stavio nove lagere posto samm sve skidao,ujedno sam promenio i semerinzi na dobosima,ulje,filteri,sajle tako da sada radi super ,ne izbacuje vise..dokle ce ovako biti videcemo.
U svakom slucaju zeleo bih da ti se zahvalim, a sutra cu okaciti slike onih ostecenih zupcanika, valjda ce nekom pomoci oko dijagnostike...

Posljednje uređivanje od moderatora:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
dobro je kad se resilo kako i treba. sad u posao nek zaradi za sebe bar

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
Benassi BL75 prekidač

Pozdrav!

Imam motokultivator star cca 20-25godina ako ne i vise :biggrin:
Meccanica Benassi BL75
sve radi, pali iz prve-druge i super je, jedino trosi dosta ulja :)
al pitanje je, jel ima netko isto takav motor da mi poslika kako je spojen rikverc prekidač? na njemu su otkinute dvije zice, a nemam pojma kako ni di su bile spojene pa da vidim kako su spojene ako jos netko ima slican motor...

hvala!

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Hmmm...ja sam imao noviji BL 85, ali nisam imao nikakvi prekidač za rikverc. Imam i uputstva za bl 75, ali ni u njemu nema nikakvog prekidača:icon_eek:
Imaš centifugalni kuplung, jel?

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
jes, centrifugalni....

cek malo, ispod auspuha s lijeve strane, kao neka sonda u motoru, ima dva izvoda... to je pocupano i za to mi je receno da je bio prekidac za rikverc...

nisam jos pokusao orati s njom jer nikako da kisa prestane, tako da nisam probao na terenu brzine, al ja na svojoj imam tu polugu za brzine i na desnoj rucki gas rucicu... i prekidac za gasenje ispod rezervara (on je blokiran od stajanja, moram ga zamijeniti)... i to je to....

Posljednje uređivanje od moderatora:

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Zanimljivo, prvi put čujem za to....a da je bedasto, nije...
Mi smo ga se riješili upravo zbog oranja, jer makar piše da može, jednostavno nije namjenjen za oranje. za ostalo je bio super.

Najnoviji postovi

Na vrh