• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oštrenje lanca

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
taj mali stroj jeste dobar ali previse skida zube i hoce okaliti. to radim jedino ako uhvati kamen metal i sl . jer se osteti vrh zuba i da bi se ravnomerno skinuo. ovako rucno je zakon ko zna

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Ja sam ga imo al sam ga prodo jer mi lanac od 070 nije iso u kanal na strojceku za brusenje a kad ulovis ritam i skuzis kak radi ne spalis lanac jedino se brze potrosi na takvo brusenje i kasnije ga je teze turpijom brusit!!

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Ta specijalna ploča za brušenje vidijumskog lanca je ustvari dijamantska ploča što i nije neka velika specijalnost , ja imam tu dijamantku i na nju oštrim noževe za strug , vidiju skida kao repu

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Vidia ili obični, svaki nek odluči sam, ali prije kupovine dobro se raspitajte tko i na koji način će vam brusiti. Jedan renomirani serviser je godinama odlazio brusiti u lokalnu JVP, dok oni sami nisu imali niti jedan lanac sa vidiom:(giggle):

D

djuki

Guest
prvo moje pitanje, da li vam se desava da lanac reze ukrivo? Kod mene ide u levo i pitam da li je to problem lanac(odn.ostrina lanca) ili mozda mac?

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Ne razumijem baš tvoje pitanje, ali ako vuče na jednu stranu može biti da je lanac sa jedne strane krivo nabrušen ili eventualno da je poderan utor vodilice. Samo onda najčešće pila slabo reže:=-:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Vodilica ti se ukoso optrošila,treba ju lagano pobrusit da bude ravna na djelu gdje lanc struže ili ti nasjeda.
I obrati pažnju kad brusiš lsnac da ti zubi na jednoj i drugoj liniji budu jednako nabrušeni i jednako veliki.

D

djuki

Guest
Hvala, provericu kako su zubi naostreni i vodilicu, probacu pa javljam da li je u redu ili moram promeniti mac koji inace nije menjan a testera je dolmar 285 oko 20 g.stara a mozda i vise?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Vodilicu bi trebalo okretat s vremena na vrijeme da se s obje strane troši podjednako.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
naostri lepo lanac i cistace pregledaj. verovatno si jednom stranom zakacio nesto sto nije trebalo i ostetio par zuba. ili je lose naostren.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,908
meni je jednom majstor krivo nabrusio,vukao je ulijevo,doslovno ga je nabrusio perko qurca,kada sam došao na reklamaciju pred menom ga je izlaufao i poslije nije bilo problema,ali više nije vidio moje lance i mene...
odonda mi je turpija obavezan alat koji se nosi u šumu..

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Lanac nije dobro nabrusen ili si nesto zakacio kad vuce u stranu!!

D

djuki

Guest
Hvala na savetima, nisam stigao da pregledam i naostrim lanac pa da probam. Mislite li da nije vodilica problem, inace testera sluzi za kucu pa je godisnje sekla 2-3m drva i poneko stablo vocaka? Da li je moguce da se vodilica potrosila ili iskrivila?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Nije ti se iskrivila,al to su ljepe godine,al ako nije puno radila da se malo pobrusit da bude ravna i teraj.
Daj sliku vodilice izbliza da vidim kak izgleda.
A lanac se podrazumjeva da mora biti dobro nabrušen,kut,nagib,veličina zuba,predzub.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
E oficir ti ako sa slike vidiš dali je ili nije kriva vodilica ja je pojedem

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ajde da i savo zaradi zahvalu od mene .
Doma možete pobrusiti bočni srh ili kako to več zovete ..ali poravnanje ako lanac vuče u stranu mora ići na stroj ..

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
meni se dešavalo kad dođe sa strojnog da vuče u stranu ali to kad majstor naoštri preko one stvari

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
A kaj napraviti kad kupiš novi lanac i novu vodilicu, a on podreziva?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,522
Okreni najprije vodilicu, a ak i dalje nevalja, onda okreni lanac.

Najnoviji postovi

Na vrh