• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oštrenje lanca

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Dobra ti je ona za okretanje lanca, sutra možda poslikam jednog kaj sam ga okrenul, ali tak da mu zubi stoje prema dole, a onaj dio kaj bi trebal voziti po vodilici stoje gore.

Imal sam takav slučaj i taj lanac je do zadnjeg dana podrezival. Brušen je bil strojno pa ručno, pa opet strojno, ali do zadnjeg je bil samo za granjevnu delati. Čim je vodilica ušla u puni rez nema više piljenja.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ja sam imao slucaj sa novim kineskim lancem originalnim da nije hteo seci u startu. uz testeru ga dobio i takav nikad nisam video. dva cistaca ispred svakog zuba. neces drvo preseci da se ubijes. ostrio i nece. vratim se iz sume i kuci i skinem jedan red tih cistaca nacisto a i one do zuba skinem na meru i ide lanac ko u sir. fabricki mu ostali cistaci ravni sa zubcima ravni a ja zurio u sumu i nije mi palo napamet ni da pogledam. ali je vrlo brzo se potrosio [mekan] . verovatno su kinezi mislili da sece bambus. cistaci znace u rezanju isto koliko i zubi. ako su neravnomerno skinuti ili vise jedna strana podvlaci rez ili tesko ide u drvo.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Lanac za koji sam ja pital je bil stilov proizvod.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Hmmm, fakat ne znam....jesi ga barem usporedio, jel se vidla kakva naočigled razlika, pretpostavljam da bi se takvo nešt moralo vidjeti....nije mi jasno:=-:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Na oko nije bilo vidljivih razlika.
Sljedeći lanac je bil iz istog dučana, iste marke i išel je normano na toj istoj vodilici

D

djuki

Guest
Evo juce sam probao stari dolmar 285. Izostrio zube i obrusio malo cistace i probao bagrem i normalno radi. Bili ste u pravu, samo je lanac krivo naostren, vodilicu nisam pipnuo ali cu i nju malo da prebrusim. Znaci, vuce u stranu ako nije dobro naostren lanac!!!

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
glavni krivac je tup ili lose naostren lanac ali moze biti i vodilica ako se na silu nekad zaglavljena izvlaci pa uvrne po pravcu. ali to se vecinom i okom primeti ako je usukano ali se retko desava jedino kod totalnih amatera ili siledzija po testeri.

wendettooo

Član
Tu od
21 Lis 2012
Poruka
52
Prati malo zube(boju zuba) prije nego ih pobrusi i nakon toga! Ni da je đaba brusenje,hvala!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Na snimcima jih večina brusi na puno ko sa fleksom.Ja kad brusim na strojček zube više pipkam sa šajbom nego brusim.Svaki strojček ima sigurno malo lufta levo desno tak da se može minimalno pobrusit nekad je dovoljno samo taknut zub i več je dobar.Na taj način kak ovi bruse brzo ode dužina zuba,zubi poplave i ode lanac.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Gledam onaj Puknutov link i razmišljam o Abarthovom alatu koje je nedvno završil ...... moglo bi se za silu i tam pogladiti lanc

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Kad sam kupio strojček sam odma doradio nosač da se to fiksira bez mrdanja,samo ga stegnem u šrauštok i nema ni vibracije i udri po zubima.Zadnja je za Muhaničara,može se i na toj skalameriji na strojček ili KPL motorku stegnem za vodilicu i turpiju u ruke.:icon_wink:
ejd1.jpg

ogrf.jpg

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja ju imam i dobraje,jer ti je kut fiksan,al nagib nije,malo djeluje mekano i slabasno.
Bolja mi se pokazal metalni nosac turpije sa crtom kuta na sebi,kad udes u grif,nabrusis ga bilo di.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,522
Žali bože novaca...
Ja koristim one Husqvarnine šablone s dva valjčića, i puno su mi praktičnije.

IvanBen

Član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
34
Imam tu šablonu ali malo slabije vidim pa mi se ovo ćini praktičnije za doma naoštriti prije polaska u šumu a na terenu bi koristio šablonu. Imam samo 3/8 za husky 365 no još imam i malu jonsered cs 2141 za granje ona ima korak 0.325 pa bi trebao kupiti šablonu i za nju. Gledao sam video na youtubu i frajer uopće ne stavlja nagib tj njemu je 0 stupnjeva dal je to dobro ili nije?

chainsawbars.co.uk - using a filing guide system: http://www.youtube.com/watch?v=oGfV9BtohXk

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Za manji lanc stavis manju odgovarajucu turpiju.
Nagib bi moral biti 0 ili90' na zub,i kut odredis prema zubu,odnosno crtici na zubu.

IvanBen

Član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
34
Za kut znam, ali za nagib u uputama za motorke obje piše 10%, a ovaj na videu je stavio nagib 0% tj. ravno dal to ima kakve veze?

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Kut ovisi o vrsti lanca, al pod pravim kutem je normalno.

Najnoviji postovi

Na vrh