seljačić
Aktivni član
- Tu od
- 8 Velj 2009
- Poruka
- 2,154
kolega Seljacic,pogresno vrijeme ili losa sreca i okolina,u svakom slucaju niti se zelim prepirati niti svadjati,pricam svoja iskustva. imam skroz svjezi primjer koji je radom uspio u poljoprivredi.mozdaj e bas slucaj ali...kao sto sam vec rekao da su nasi ljudi (balkanci)vrijedni i pouzdani i cijenjeni radnici. i nije isto raditi kao stalno zaposleni ili Hilfsarbeiter,jel tako? a to odmah baca drugu sliku,istina nezelim bas nikoga nagovarati na nesta al bar da pricamo istinu.i ja imam jednu kucu gdje radim ciscenje snijega,pola sata rada,pociscenju ,a sat je placen 40 e netto.ja odgovaram za taj posao ne hilfsarbeiter.ako tamo netko slomi nogu,ja cu na sud,ja placam osiguranje i za taj posao.ima toga jos puno,al vecina nece razumjeti pa sto da pisem.Nixa,pitas o njemackoj a vuces paralelu sa ceskom.jel to isto??????? i jos nesto,radnici na privremenom radu u inozemstvu,tako smo ih prije zvali,polako izumiru,idu u zasluzenu mirovinu i vracaju se kuci umrijeti kod tkz. obitelji. jadni iscrpljeni ljudi,vidim jedan bus vrlo cesto za vikend i bude mi zao zivota i sudbine tih ljudi.ali ta vrsta odlazi i neznam bas nikoga ovdje tko je sam,i ja ujutro odlazim i poljubim dijete,i obavezno sam u 8 sati navecer pred spavanje kuci a onda nastVIM RADITI do 10-pola 11,i da imam tu cuvenu slobodu jer sam svoj gazda,i sam radim i placam druge da rade i mogu na more kad si sve izorganiziram i dolazim 4 puta godisnje u HR. radim 12-15 sati dnevno,i nije mi tesko jer znam za sta radim a novci su sloboda. da nebi ispalo da se preseravam i ja sam isto tako kao vi mislio prije,moja zena kaze da sam se drzao za drzavnu granicu kao green peace ali treba dozivleti i drugu stranu da bi shvatio,i vratit cu se u domovinu kad zavladaju zakoni da bih pokrenuo neki posao i da vezem svoje dijete za djedovinu,da joj to nije samo godisnji odmor. lijep pozdrav svima.
Fala Bogu pa si uspio gore biti svoj šef.Malo je takvih uspijeća.
Ja sam pola života proveo u domovini a pola u njemačkoj i sa pravom za sebe mogu reći šta je bolje.dosta se toga isprepliće sa Savinim postom pa nebih ponavljao.
Ali hajde da se dodirnemo naših vrijednih balkanaca.Budimo iskreni i fer pa priznajmo da pola istih radi i crnči u dijaspori bolje od mnogih domorodaca tamo.Ponašaju se naši ljudi tamo primjerno kako na poslu,veliki stručnjaci,tako i životu i prometu. Ali kad dođu u domovinu na GO onda se ponašaju kao zadnji građanin,nema semafora,nema pješačkog,neplaćaju vodu i struju itd.....Pitam se samo kako drugima možemo služiti a sebi ne.Ovako kako nam je svima sada je iz tog razloga što necijenimo svoje a za tuđe dajemo sve.