Neki dan ovce srušile ogradu, otišle na susjedovu livadu i udri po jelu. Ujutro prilikom hranjenja vidim što je na stvari, uredno ih zatvorim, vidim jedno janje da je nešto tužno, mislim - opet će biti pikanja, te uz kavicu smišljam plan za novu ogradu. Žena slučajno otišla vidjeti ovce, zove me da odmah dođem, i imam što vidjeti janjci i jedna ovca leže na bokovima, zabacili glave a ovca se napuhnula kao balon. Zovem veterinara šta da radim, on kaže to ti je enterotoksemija. Pita da li leže na bokovima i da li su zabacili glave unatrag, kažem da, on kaže kolji to samo iznutrice bacaj! Ja sav zbunjen objasnim mu da su ovce bile na paši (bilo i dosta djeteline), da se ovca i nadula, odgovori mi da zna što mu ja pričam ali da je to zarazna bolest i pošto ih nisam lani cijepio da je to posljedica ne cijepljenja. Ali ipak će doći pogledati.
Ja čeka desetak minuta, odem vidjeti kakvo je stanje u ovčinjaku, kao sva četiri janjca i ovca već gotovi. Brže bolje po nož i prerežem im vratove. Uto dođe veterinar (nije ni pogledao ovce) samo mi kaže da moram to pocijepiti jer inače ništa od daljnjeg uzgoja.
Bratić i ja oderali janjce za škrinju, a ovcu namijenio za čevape.
E sad, istina je da ih nisam lani cijepio protiv enterotoksemije, i kažem, nemam još vjerojatno dovoljno iskustva što se raznih bolesti tiće, ali zar nije u pitanju bilo prejedanje u naduv a ne bolest?
Mislim, da se nisu prežderale, vjerojatno ne bi bilo nikakvih posljedica i nadalje. Jesam li u pravu?
I još da spomenem, na paši je bilo 11 ovaca i 18 janjadi, da je zarazna bolest, zar ne bi više toga stradalo?
Ne znam više šta da mislim, u svakom slučaju namjeravao sam ih cijepiti, samo što sam ih malo zanemario u zadnje vrijeme što se tiće preventive.