farmerskom zicom. dobra je dok ovce ne skuze da je susjedov pasnjak zeleniji
objesila se s vremenom..
zašto si stavio mačku da čuva ovce,a tornjak plače u kavezu ili ti napada ovce
ma jok.maca čuva po danu a tornjaci po noći,vole noćnu smjenu... imamo puno lutalica tako da sva tri tornjaka imaju posla preko noći.prije par dana skoro da je sačmarica morala raditi.
jel kod vas napadaju i čagljevi ili samo lutalice,uzmi bolje karabin da budeš siguran
seljačiću,jel to sve sto imaš od ovaca ili je ostatak negdje na brdu
vidim na slici ono šiljato brdo mogo bi oko njega metnuti žicu i imaju gdje pasti cijele godine
gdje se točnije nalaziš(dovoljno selo) ,da vidim malo na google earth vaše krajeve,čujem da su kod vas u bosni najbolji uvjeti za ovčarstvo
Dali Sufolk ovan, godinu dana star može imati rogove,ili ima krvi neke druge pasmine? , tek sad su počeli rasti i dugi su oko dva do tri cm.Ili je krivo parenje u srodstvu-što je vjerojatno i bilo.Pozdrav!
danas sam ubio janjca što sam ga doio pod kozu i imao je 24 kg. žive vage , a 13 kg. čisto
mislim da je to jako dobar omjer
Tvoje su se ovce pogušile,burag im je pritisnuo na pluća i eto vraga.A sumnjam da je enterotoksemija,kod nje su malo drugačiji simptomi,više na nekim grčevima,hodanju u krug,veslanju nogama dok leži i sl.u svakom slučaju ih moraš cijepiti,,,
Fascoverm djeluje na malog metilja i na nosne štrkove,te neke manje bitne parazite.Ja bi radije uzeo albendazol(Monil) i onda kasnije nakon 10 dana još ponovio terapiju sa Fascovermom.
Vakcina za enterotoksemiju koju ja koristim je Poliovin,neke firme iz Subotice.Bočica od 100 ml je 200 kn,i to je doza za 50 ovaca(2 ml po ovci ide,bez obzira na kilažu).Mora ići subkutano,a čak je i požejno cijepiti u zadnjoj trećini gravidnosti,ili mjesec dana pred janjenje kako bi i mladunče dobilo pasivni imunitet preko majčine krvi.
Možeš ti njih cijepit recimo dok šišaš,pa obavit sve odjednom.Tako ja radim.Janjad se vakcinira sa 4 tjedna starosti.
Monil ne bi smio imat štetni učinak na gravidnost.Jedino ga se ne daje pred sezonu mrkanja i nakon uklanjanja rasplodnih ovnova,jer može imat kontraefekt na tjeranje.Čak se priča da se daje jača doza zločestim ovnovima da se smire,ali to je samo mit!