hvala na odgovorima
nisam napravila analizu tla...stavila sam stajski gnoj pa mislim da će to biti dovoljno.
Nije mi hitno za pašnjak..mogu napraviti i dva otkosa, pa ujesen pustiti ovce.
To polje je godinama bilo poluzapušteno..pašnjak je već imao malo trave..osjetljiv je bio na ove ljetne vručine..
Već sam uredila tako jedan pašnjak..ove godine napravila dva otkosa i na proljeće na njega idu ovce...Lijepo mi se zgusnula trava..ne primjeti se izorano tlo..
pozdrav
Moj savet je da uvek vršite analizu zemljišta tj. bar jednom u 3 godine.To mnogo znači.U zemljištu je potreban jedan organski deo i jedan mineralni,sobzirom da ste ubacili dovoljne kolicine stajnjaka organski deo je zadovoljen ali da bi prinosi bili vrhunski treba dodati i mineralni deo koji nije preporučljivo dodavati napamet.Azot,fosfor,kalijum i kalcijum su naj važniji za ishranu biljaka i njihovu količinu treba dobro izbalansirati da bi se postigli zadovoljavajući rezultati.
Odlično ste to uradili,znači 2 košenja pa ovce na pašnjak u jesen ili tek na iduće proleće.
Neko će možda pomisliti da mnogo pametujem,ali ponavljam u savremenoj poljoprivre bez nauke se ne može. pozz