• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ovčarstvo

Gilera26zg

Član
Tu od
15 Velj 2018
Poruka
156
Prvenstveno mi je palo na pamet to dosijavanje jer oranje i cekanje da ta livada opet poraste nije mi neka opcija jer onda nemam ih kud pustari na ispasu dohranu radim po potrebi no međutim muci me to sto je do prije 3 g sve funkcioniralo ovako bilo je ispase tokom cijele g i to kvalitetne posto ih drzim na pregonskoj ispasi no zadnje 3 g vec krecem s dohranom krajem 6 pa sve do kraja 9 skoro unazad 4-5 g to nije trebalo mozda sredinom 8 mj malo primijetio sam da je trava sve rijeda i dosta mahovine se pojavilo pa sad tražim alternativu kako poboljšati livadu ne samo da se prorijedilo nego je i dosta korova prevladalo u livadama nekada je bilo u jesen mlade one niske djeteline puna livada sad je nisam vidio zadnjih par g kao da se iscrpila livada i prevladala trava koju ovce bas i ne preferiraju pa kosim za njima kada ih premjestim eto to je to ukratko
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,221
Ja bih pokušao neko duže vrijeme na određeni dio pašnjaka ne voditi ovce na ispašu čisto da vidim dali će se taj dio pašnjaka obnavljati.
 

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Da li đubrite te livade NPK đubrivima i kanom?
Kada krenu kiše može se dosijati nekom travnatom smjesom, primiće se dobar dio sjemena samo da vrijeme bude dobro.
Možda da jedan dio pokušate preorati i posijati novu travu, ali prije oranja baciti malo kreča, stajnjaka i NPK đubriva.
 

Gilera26zg

Član
Tu od
15 Velj 2018
Poruka
156
Gnojim na zimu i razbacam i prodrljam ne gnojim umjetnjakom dali je bolje nego stajnjakom?
Možete pojasniti ovo dobro vrijeme?
 

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Pojava mahovine mi govori na veći broj ovaca do kasne jeseni ga gule i sam sam imao takav problem.
Kod sijanja samo drljanje po travi ti nece donet neko rjesenje ne zato sto nece uspjet nego sto se i taj dio koji izadje nece kvalitetno okorjenit ,opet sve zavisi od vremena a sjeme skupo za pokuse.
Stajnjak jesen je idealno ali i dalje mislim da imas puno ovaca na povrsini.
čim ti kazes nemas kud sa njima ako preores to je to.
 

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Pod dobrim vremenom se misli na kišu i dovoljno toplo da sjeme klija i ukorijeni se.
Stajnjak je super ali bez vještaka se ne može, pogotovo jer se stajnjak ne unosi u zemlju.
A čim ovce sve opasu i nemaju šta pasti automatsk znači da ih je previše.
Sad jedino pokušati pojačati travu, ali ako i dalje popasu sve onda ih je definitivno previše, dohranjuj ih prije paše sijenom.
I na kraju koliko ovaca je na kojoj površini?
 

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
To je malo ako se ne radi o intenzivnim livadama. Kada je suša nema šanse da im bude dovoljno.
Malo pojačati te livade i redovno ih prihranjivati.
Mi smo uvijek ujutro prije paše bacali sijena da jedu, i kada ima dovoljno trave dobro je da ujutro prvo sijeno pojedu, ili ako ima kakve dobre slame u kojoj ima i trave
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,221
I što sam ja rekao na početku rasprave o ovoj temi, dohrana, i dodatno zobanje, i neboj se budu i ovce i janjci prva klasa.
 

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Dodatno zobanje (prihrana žitom), se podrazumjeva i kada je najbolja paša, a da ne pričam kada je oskudna.
Recimo znam za romanovske ovce su govorili da jagnjad ako su bliznad ne mogu sa tri mjeseca imati oko 30kg, kod nas su imali, ali su ovce jele svaki dan pola kilograma kvalitetnoga koncentrata tokom cijele godine, plus dobra paša plus i nešto silaže, jagnjad koncentrata po volji, i nema da ne može, samo se mora dobro nahraniti ;)
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,221
Jedan od uglednih ovčara iz mog kraja mi je rekao recept svojeg uspjeha. Priča je krenula ovako da sam ga ja pitao otkud mu računica meni i ocu plaćati komplet usluge radova(kosidba, kupljenje, baliranje, dio lucerne i slame kupuje od nas čak nešto ječma), svi okolni farmer ovčari odrađuju bar dio posla sami, a neki i sve odrađuju sebi.
Međutim on meni reče ovo, kad krene janjenje ovaca tad je posao krenuo, i od tad kreće ustajanje naj kasnije ujutro u 4:30h, iza toga dan je duži i puno vrući, žena ili ja puštamo ovce na ispašu , ono koje ostaje čisti štalu,jer ne želimo da nam se nakupi kao kod nekih 1m visine, a to utječe na kvalitetu mesa, lijeva vodu u poilice, sijeno stavlja u jasle, zobališta puni ječmom i kukuruzom, obično treba oderati janje ili više njih za mušteriju a ponekad i dostaviti na adresu, i sve ja to naplatim, ulazim u kuću tad i pristavljam ručak, ovce se vraćaju kući naj kasnije do 9:30h, ja i gospođa ulazimo u kuću, završava se ručak i ruča se, tad je već 11:00h,izlazim iz kuće i još doljevam vode jer blago mora imati uvjek piti, tad je sunce već visoko i jako, a u 16:00h nas čeka opet isti raspored, i što bih ja trebao tad sjesti na traktor i po suncu ludovat okolo još ako se dogodi kakav kvar a to je uvjek izvjesno, gdje sam ja onda, i na kraju mi kaže da on radije drži 60 ovaca više i one mu zarade za ove obaveze podmiriti, a način na koji ih hrani kaže da u stadu od 270 komada ima 50 koje svaku godinu dvoje, i 60-70 komada koje se janje dva puta godišnje, a sve zato što im je dobro, a on kao gospodar je posvećen do kraja blagu, i ovo da napomenem njegova kuća, dvorište, štale su tip top sređeni, vozi dobar novi auto.
Eto to je primjer uspješnog ovčara koji je više napravio od ostalih, a svi se više muče i rade od njega.
 

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
778
Nisam ovcar niti imam iskustva s ovcama osim, nazalost, u klanju i , nasrecu, u papanju janjaca.
Meni je puno ukusnije janje sa skrte pase koje nije vidjelo zobanja nego neko tovljeno iz stale. Je da na ovom ima vise mesa, al ono pravo s pase je kud i kamo bolje.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,221
To ti je relativno, debelo meso je ukusnije od mršavog, i naravno dohrana kontroliran roba ječam i lucerna, a ne koncetrate i slično.
 

Gilera26zg

Član
Tu od
15 Velj 2018
Poruka
156
Pozdrav gledam neki dan jednog ovcara iz Bosne i hvali stalski uzgoj ovaca sa drvenom m podom od paleta ono sto spominje je da brabonjci padaju ispod i ti onda on to pobire kasnije e sad dali ima netko iskustva s tim resetkastim podom kod ovca koliki je razmak i slično da noga ne upada pogotovo od janjaca
Lp svima
 

nedimnedim1

Novi član
Tu od
3 Tra 2021
Poruka
22
Pozdrav svima ako moze jedno pitanje.
Ovca je ojanjila ima velko vime u jednoj sisi nema mlijeka. Ojanjila je dvoje. Iznad sise na dijelu vimena ima tvrdo vime. Mozel se kak9 pomoc da krene mlijeko
 

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
527
Najvjerovatbije se radi o mastitis jedne sise. Treba se ljeciti inace bakterijska infekcija zahvati cijelo vime i ovca vise nikad ne bude imala mlijeko.

Pomoc za prvu ruku, dobro istiskati da krene mlijeko , prvo ce vjerovatno gnoj krenut, pa krv.
Ako ovca reagira na bol, onda veterinarska I uzet onu protuupalnu kremu za mastitis i naspricati tog u sisu. Veterinar ce objasniti.

Reagiratti brzo u roku 24h inace se nebude spasilo od upale.

Ako je vecina vimena tvrda to je zbog upale , I navale mlijeka i stanje nije za odugovlaciti.
 

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
527
Mi smo imali skucaj gdje je vime bilo skroz tvrdo i pod upalom i vruce. Pa smo s plasticnom slamkom koju smo dobili od veterinara gurati u vime i procurilo je svasta pa na kraju I krvavo mlijeko...ali pod obavezno treba lijeciti. I to sto prije.

Da napomenem, nisam veterinar i ovo je dobronamjerni savjet a ne strucni.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Gilera26zg

Član
Tu od
15 Velj 2018
Poruka
156
Pozdrav ovca mi se sinoc ojanjila ali janje zabacuje glavu i ne moze na noge molim savjet jer ga hranom na spricu za sad
 

Najnoviji postovi

Na vrh