Pozdrav svima. Nova sam na forumu i molim pomoć u vezi mojih ovaca i janjadi.
Problem je ovaj- kupila sam 4 mala janjeta, othranila ih na dudu s kravljim mlijekom, počeli su i sami jesti, no nakon toga su počeli ugibati jedan za drugim. Tako da sam ostala bez ijednoga od ovih. Još veći problem je što su i moji janjci, od mojih ovaca, počeli ugibati- jedan je već uginuo. Što da radim?
Mjerio si temperaturu? Da li je samo ležao prije uginuća?
Pozdrav svima. Nova sam na forumu i molim pomoć u vezi mojih ovaca i janjadi.
Problem je ovaj- kupila sam 4 mala janjeta, othranila ih na dudu s kravljim mlijekom, počeli su i sami jesti, no nakon toga su počeli ugibati jedan za drugim. Tako da sam ostala bez ijednoga od ovih. Još veći problem je što su i moji janjci, od mojih ovaca, počeli ugibati- jedan je već uginuo. Što da radim?
davore to je enterotoksemija,i nema pomoći kad krene.Jedina opcija je vakcinacija gravidnih ovaca jer onda preko placente i janjci dobiju potreban imunitet.
abrkili kako se zove lijek za preventivu toga i možemo li sami to davat preventivno
pitanje
kolega drži ovce i ima OPG, kako on meni govori on svoje ovce ne smije prodavat nikome ko nema opg za daljnji uzgoj,znači ovce i janjce ne smije da obradi za svoje potrebe a kamoli da nekom proda,dal je to istina???
p.s. pod obradi sam mislio za klanje...
davore to je enterotoksemija,i nema pomoći kad krene.Jedina opcija je vakcinacija gravidnih ovaca jer onda preko placente i janjci dobiju potreban imunitet.
gdje se cijepe u vrat ili iza plećke ili je svejedno i koliko mora biti gravidna
ono pod opaskom,nisam znao,do sada sam uvijek na vratu podignem kožu i odma ubrizgam,tak sam radio sa fascovernom,i onda sam primjetio kada dobro ne ubodem ovca se počne bacati,padati na prednje noge ili kočiti vrat,a kad dobro pogodim i ne osjeti
---dobar savjet zlata vrijedi--- puno hvala