Kad vime bude otečeno,crveno i kad se sise izbace i počnu stršat to je već pred janjenje 10-ak dana.
A ovo po trbuhu je glupost,ovca može bit debela ako ne ostane skotna i kako onda znat? Najsigurnije je ultrazvučni pregled što bi trebale imat bolje ambulante...
To sa upadanjem repa je ista stvar kao i kod krava,par dana pred porod.to i ja kazem moja je jedna stalno debela pa ništ
al hvala..
To sa upadanjem repa je ista stvar kao i kod krava,par dana pred porod.
Ma sijao sam mješavinu lucerne,bijele djeteline, engleskog ljulja, mačjeg repka itd.Na kraju mi uspiju samo djetelina i ljulj,lucerna slabo jer ne podnosi ispašu. Ovce su oduševljene sa onim što iznikne, a najviše sa bijelom djetelinom, s tim da se prvo pokosi i osuši prva trava,a one pasu tek drugi otkos da tako kažem. Nisam ničime gnojio nego samo fino obradio zemlju i posijao dts,u svakom slučaju bolje od prirodne livade.
Ma sijao sam mješavinu lucerne,bijele djeteline, engleskog ljulja, mačjeg repka itd.Na kraju mi uspiju samo djetelina i ljulj,lucerna slabo jer ne podnosi ispašu. Ovce su oduševljene sa onim što iznikne, a najviše sa bijelom djetelinom, s tim da se prvo pokosi i osuši prva trava,a one pasu tek drugi otkos da tako kažem. Nisam ničime gnojio nego samo fino obradio zemlju i posijao dts,u svakom slučaju bolje od prirodne livade.
Možda ti bolje ispadne nego da preoravaš i uništavaš ono što je travnjak već godinama stvorio, a to je humusni sloj u prvih nekoliko cm tla i tu najbolje niču sjemenke.Samo ih posij u 2. mjesecu čim se snijeg otopi,da se stigne razvit i da ju ne uuguše ostale trave na pašnjaku.
ovaj mali crni ti je neki romanovski križanac
ja sam na jesen plitko preorala pašnjak..a prije razbacala sav đubar od ovaca.potanjurala pa posijala neki dts..sve je krasno niknulo...Ovce ću pustiti na taj pašnjak poslije prvog otkosa..Nadam se da je tako dobro..ili nije?
Ostale pašnjake sam polovicom 11mj pokosila i drljačama povukla otkos..
predivni janjčići @tibor 88
Naravno,prvo otkos a onda paša.Objašnjenje je da biljka mora razvit korijen,i kad se pokosi,ona će ponovno krenut u rast,ali i rast korijena. Kad nakon otkosa trava dosegne visinu od nekih 10-ak cm može u pašu.Ako preraste nije dobro, jer ovca pase niže dijelove paše,a visoko ugazi i tako upropasti.
Još jednom u proljeće preporučam da predrljate pašnjake jer ćete otvorit zrak, počupat korove koji su tek krenuli i biljke koje ste zasijali će tako bolje rasti. Možete i rano u proljeće razbacat gnoj ako ga imate,ali strogo zreli gnoj jer sa svježim možete zasijat korove koji se nalaze u stelji.
Nisam mislio na drljanje mladog pašnjaka nego općenito kao zahvat koji se radi u proljeće. Iako mislim da ne bi trebalo imat loš učinak,jer se i žitarice u ekološkoj proizvodnji pri određenoj visini drljaju da se suzbiju mladi izboji korova.