• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paljenje traktora nakon dužeg vremenja stajanja...

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Dali je zamjena vijaka glave motora potrebna ili nepotrebna aktivnost u slučaju da se isti nakon demontaže planiraju ponovo koristiti.

Svaki mehanicar drukcije tvrdi tak da...
Istina je da su nekad bili kvalitetniji materijali al ak danas nades kvalitet zasto ne stavit novo.
Kod automobila pogotovo kod nekih marki recimo francuzi ne rade dobro ak se ne stave novi sarafi kad se ureduje glava ili radi generalka!
Sami procjenite pa radite kak vam pase kaj nije tak?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Iz mojeg iskustva, zamjena vijaka i matica glave je bacanje novaca.
To je samo za picajzle :(giggle):

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Istina je da su nekad bili kvalitetniji materijali al ak danas nades kvalitet zasto ne stavit novo.
Kod automobila pogotovo kod nekih marki recimo francuzi ne rade dobro ak se ne stave novi sarafi kad se ureduje glava ili radi generalka!

Ne bih se složio.
Ne bih se složio.
Ne bih se složio.

Iz mojeg iskustva, zamjena vijaka i matica glave je bacanje novaca.
To je samo za picajzle :(giggle):

Ne sumnjam.
Razumijem, ako je to tvoje osobno mišljenje, no ne bih se složio, te se nadam da osim mišljenja znaš postupiti i prema pravilima. No dok ti daješ garanciju... ali ipak, volim da je onako kako treba biti, ako već može biti.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Razumijem, ako je to tvoje osobno mišljenje, no ne bih se složio, te se nadam da osim mišljenja znaš postupiti i prema pravilima. No dok ti daješ garanciju... ali ipak, volim da je onako kako treba biti, ako već može biti.
Nažalost danas više nema dobrih novih šarafa kao ni matica, a da bum iskren podatak o stavljanju novih nisam nikad (nisam baš radionički ni čital) pročital, a ni čul da ga je ko spomenul dole u Rakovici.
Bil sam još mali pa možda zato :(hi):

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Nekad se zeljezo proizvodilo od rude.
Danas 90% zeljeza je reciklirano i puno smeca i zraka i ostalih gluposti pa je i kvaliteta upitna.
Ak na neke modele citroena i peugeota diesela ne stavis nove sarafe uzalu vam trud sviraci.
Naravno da bi ja stavil nove ak uredujem sve pa me mozete slobodno nazvati picajzlom,a nekad je i to vrlina kaj ne?

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Danas 90% zeljeza je reciklirano i puno smeca i zraka i ostalih gluposti pa je i kvaliteta upitna.
Ak na neke modele citroena i peugeota diesela ne stavis nove sarafe uzalu vam trud sviraci.
Naravno da bi ja stavil nove ak uredujem sve pa me mozete slobodno nazvati picajzlom,a nekad je i to vrlina kaj ne?
na koje to modele citroena?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
XAmika;926036]na koje to modele citroena?[/QUOTE]

AX,c1,xantia diesel.
Ak se ne promjene odma pocne kuhat i problemi s dihtungom.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
AX,c1,xantia diesel.
To samo govori o kvaliteti novih šarafa, kaj novih, tvornički ugrađenih :(envy):

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785

S Francuza na, neke modele, istih. E vidiš, ne volim okolišanje, odlučno ili nikako. I dalje tvrdim kako nisi u pravu, tj. u potpunom pravu.

Hjoj, taljenje. Da, prilikom taljenje dolazi do promjena kemijskog sastava litine, no za sve postoji riješenje; rad u zaštićenoj atmosferi, primjena postupaka otplinjvanja, primjena adekvatne tehnologije i opreme za taljenje. Nije ista kvaliteta taline dobivene u kupolki i u indukcijskoj peći.

Ponavljam, svaki vijak glave motora konstruiran je tako da izvrši tu konstruiranu funkciju, i govoriti da vijak glave motora proizveden danas, nije kvalitetan je krajnje neozbiljno. Izuzev ukoliko je vijak sumnjivog podrijetla i ne podliježe potrebnim sustavima kontrole kvalitete.

AX,c1,xantia diesel.

Evo, za Xantiu sam provjerio (1.9D, 2.0Hdi), nisi u pravu, za druge mi se ne da.

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Ponavljam, svaki vijak glave motora konstruiran je tako da izvrši tu konstruiranu funkciju, i govoriti da vijak glave motora proizveden danas, nije kvalitetan je krajnje neozbiljno. Izuzev ukoliko je vijak sumnjivog podrijetla i ne podliježe potrebnim sustavima kontrole kvalitete.
Dobro, onda bum napisal ovak.

Današnji vijci glava su prilagođeni današnjim ručnim pilama za željezo koje po ondašnjim vijcima glava samo sviraju ko da je pila naopačke okrenuta

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Dobro, onda bum napisal ovak.

Današnji vijci glava su prilagođeni današnjim ručnim pilama za željezo koje po ondašnjim vijcima glava samo sviraju ko da je pila naopačke okrenuta

Tvoj problem je ukoliko moraš ili želiš raditi sa ne adekvatno proizvedenim, u ovom slučaju vijcima glave motora, u to ne ulazim. Ostajem na tehnološkom postupku proizvodnje.

Nego kada smo kod čvrstoće vijaka, o čemu ista ovisi, kada su u pitanju vijci glave motora, točnije, koji podatak definira potrebnu čvrstoću vijka za određeni motor? Mislim na vlačnu čvrstoću te granicu tečenja, pa i torzijsko opterećenje.

Posljednje uređivanje:

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
XAmika;926036]na koje to modele citroena?

AX,c1,xantia diesel.
Ak se ne promjene odma pocne kuhat i problemi s dihtungom.[/QUOTE]
Evo ovako: za AX kaže da ne treba mijenjati vijke za C1 maksimalna dužina vijka je 146mm, za xantiu je za jedne šarafe 121,5 za druge 146,5 dužina, da ne nabrajam dalje jer ima po 3 ili 4 vrste šarafa za svaki motor u xantiji pa bi to bilo previše.... u globalu za svaki motor postoje podaci kojih se treba pridržavati tako i u vezi zamjene vijaka glave, kod nekih se treba obvezno mijenjati vijke kod nekih ako su duži od maksimalne dozvoljene dužine, a neki uopće ne traže zamjenu vijaka....

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Naravno :icon_thumright:
A još veča picajzla postaneš kad stare dijelove koje si skinul metneš u oglasnik :drink::drink:

http://poljoprivredni-forum.com/showpost.php?p=910273&postcount=2

Nebi stavil nekaj kaj ne valja,nebi ni ja mjenjal da nije bil po pol pa sve novo.
I da djelovi su iz ceske naruceni jer taj majstor radi direkt prek njih i nista od mehanike ne ugraguje nikome zamjensko i radi iskljucivo samo zetore.
Lamela ta koju prodajem je ko nova i mislim da vise kosta gajba pive i gablec od ovog kaj ja trazim.

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Evo ovako: za AX kaže da ne treba mijenjati vijke za C1 maksimalna dužina vijka je 146mm, za xantiu je za jedne šarafe 121,5 za druge 146,5 dužina, da ne nabrajam dalje jer ima po 3 ili 4 vrste šarafa za svaki motor u xantiji pa bi to bilo previše.... u globalu za svaki motor postoje podaci kojih se treba pridržavati tako i u vezi zamjene vijaka glave, kod nekih se treba obvezno mijenjati vijke kod nekih ako su duži od maksimalne dozvoljene dužine, a neki uopće ne traže zamjenu vijaka....

Ajde da nekada netko i umjesto mene nešto napiše. Hvala.

Iako sam ja kroz problematiku htio doći do rješenja, tako se stvari bolje pamte, no ne zamjeram.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Tvoj problem je ukoliko moraš ili želiš raditi sa ne adekvatno proizvedenim, u ovom slučaju vijcima glave motora, u to ne ulazim. Ostajem na tehnološkom postupku proizvodnje.

Nego kada smo kod čvrstoće vijaka, o čemu ista ovisi, kada su u pitanju vijci glave motora, točnije, koji podatak definira potrebnu čvrstoću vijka za određeni motor? Mislim na vlačnu čvrstoću te granicu tečenja, pa i torzijsko opterećenje.

Nebi se štel mešati u kantije i citroenije i njihove vijke, ali znam da ove o kojima smo na početku priče pričali za gablec pozobljem.
Nažalost takvo je moje iskustvo.

Nego, reci ti meni gde ima (za one iz početka priče) kvalitete za kupiti? Pa da i ja probam sa kvalitetnijim.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Ajde da nekada netko i umjesto mene nešto napiše. Hvala.

Iako sam ja kroz problematiku htio doći do rješenja, tako se stvari bolje pamte, no ne zamjeram.
ja se držim autodate kaj se tiče malih auta i kamiona i dosad nije bilo problema....... na traktorima nisam nikad mijenjal šarafe a i ne znam kaj piše u radioničkom priručniku dal treba ili ne a autodata je po tom pitanju siromašna..... jedino ak se dobro sječam gledal sam priručnik za DEUTZ motore bi trebalo isto mjeriti šarafe i mjenjati ak su duži od dozvoljenog

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Nebi se štel mešati u kantije i citroenije i njihove vijke, ali znam da ove o kojima smo na početku priče pričali za gablec pozobljem.
Nažalost takvo je moje iskustvo.

Nego, reci ti meni gde ima (za one iz početka priče) kvalitete za kupiti? Pa da i ja probam sa kvalitetnijim.

Nisam u prodaji, za to zaista nemam odgovora.

Zato sam, ukoliko si pratio, cijenio iskustvo koje si spomenuo i povlačio tezu, držati se pravila, ukoliko je moguće, i postupati po pravilima kada je moguće.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
AX,c1,xantia diesel.
Evo ovako: za AX kaže da ne treba mijenjati vijke za C1 maksimalna dužina vijka je 146mm, za xantiu je za jedne šarafe 121,5 za druge 146,5 dužina, da ne nabrajam dalje jer ima po 3 ili 4 vrste šarafa za svaki motor u xantiji pa bi to bilo previše.... u globalu za svaki motor postoje podaci kojih se treba pridržavati tako i u vezi zamjene vijaka glave, kod nekih se treba obvezno mijenjati vijke kod nekih ako su duži od maksimalne dozvoljene dužine, a neki uopće ne traže zamjenu vijaka....[/QUOTE]

Sve to ljepo pise u radionickom prirucniku i mnogi ga se drze al kad dode do problema sljezu ramenima.
Praksa je pokazala drugacije i jos kod nekih modela peugeota i kie i hyundaia.
Nije bas kak pise uvjek tak 100%vjeruj mi iz iskustva.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
@muhaničar Nego, reci ti meni gde ima (za one iz početka priče) kvalitete za kupiti? Pa da i ja probam sa kvalitetnijim

Skoro pa nigdje.......

Najnoviji postovi

Na vrh