codex, inače smo si dobri i slažemo se, ali ovaj put sam apsolutno protiv, zašto ?
CITAT:Nije to uopce uvedeno ove godine nego odavno postoji trosarina na alkohol,koju su uredno placali svi proizvodaci koji su legalno proizvodili,od malih do velikih.Samo do sada se toleriralo na neki nacin proizvodnja kod kuce ali to vise nije slucaj.
zašto? zato što je to čisto politička odluka, da nisu pokrali nam Hrvatsku, i da imaju još para za krast nitko nam rakiju nebi dirao.
Odg: Trosarina na alkohol postoji od davno,i kazem svi ozbiljni proizvodaci je placaju ako ide za prodaju.To ti je isto kao i trosarina na cigarete,i postoji svagdje u europi i mislim da nemozemo biti izuzetak,a i to je vezano za prilagodbu za eu i eto kazu mora se.
CITAT:Ukinit se nemoze,jer jednostavno alkohol podlijeze trosarinama,eventualno smanjivanje je moguce ali upitno.
zašto? može se može, sve se može kad se hoće, samo kad narod popizdi.
Odg:Narod je do sada 100puta izjeban(sory na izrazu),i jednostavno prede preko svega,na ciju stetu neznam.
CITAT:"dali je mozda jedan od razloga to sto ce se manje proizvoditi domece zdravo a vise uvoziti evropski otpad a neko od ministara strpati kintu na racun u svici."
ovo sigurno, i tu codex apsolutno nisi u pravu
imamo u trgovinama podravkin parizer po 35kn i nekakav" noname" Best-parizer po 20kn i koji se kupuje?
da imamo plače od 3-4000E onda bih ovo podržao
usporedba s tim, imamo Hr sirotinju sa 2000kn koja si poželi popiti ljuto i ima codex-slavonsku šljivovicu za 90kn i tamo neku đingis-kan votku za 50kn, što misliš što če kupit???
Odg:
E sada to je vec slozenija stvar.Stvarno slozena.
Dali ta neki nas proizvod koji je skuplji od stranog, dali je skuplji zbog marze,proizvodacke cijene ili cega?
Komplicirano...
Aj pojasni zasto je nas skuplji? I zasto nasi bez obira sto je skuplji nekupuju nas? Jer ako kupujem nase,logicno je za ocekivat da taj neki proizvodac koji ga proizvodi da ce proizvodi vise,kupovat ce sirovinu na vise,bit ce jeftinija itd...zar nije tako?
Ali jos bih rekao,naravno da je skupo nase kada smo malo trziste.
CITAT:Ovo se moze protumaciti na par nacina,ali uglavnom svi koji imate takvo razmisljanje u zabludi ste!Odosmo sada na nesto peto,ali stvar je u tome da se europsko smece uopce nebi uvozilo da ga "NASI" gradani nekupuju.Po policama trgovina ima nasih proizvoda,zasto se nekupuju??Samim time da ljudi pocnu kupovat iskljucivo domace u trgovinama,na policama bi se smanjilo mjesto sa stranim smece(koje btw nije smece,ali eto).
a što je domaći proizvod ??? Dukatovo mlijeko:finga:
CITAT:Jos bih naglasio da nije rijec o 50L nego o 20L aposulutnog alkohola.Sto moze znaciti ovisno o temperaturi i jacini od 40 do cak 70L ako netko voli sljivu od 30% alkohola.
codex jakost se izražava pri 20c, tako da je potpuno svejedno koliko je topla rakija( imaš tablice), osim ako nisi od onih nekih za koje sam čuo da podgriju rakiju prije prodaje
Odg: Imam tablice.Samo sam naveo primjer,rijec je o 20L ap.alkohola,e sad ako imas npr 50L od 40% na 3C,i na 23C nije isto,ali da nekompliciramo,recimo samo 50L rakije od 40%.
CITAT:Sve preko tih 20L ap,alkohola podijele trosarini,i onda samo platis trosarinu i mozes peci koliko god zelis
ni to nisi u pravu, koliko ja znam kada platiš trošarinu dobivaš markice, a to je onda sasvim druga priča
da završim, ovo je čisto politička priča, i novi harač
i komunisti su imali nešto slično, pa nisu uspjeli
a nadam se neče ni ovi, več čemo mi to sjebati
ti si vjerojatno mali-srednji proizvođač rakije koji to radi po PS
ali vjeruj mi, mi ti nismo konkurencija
mi pečemo rakiju zato što je volimo i dostupna nam je (zašo ne pečemo votku ?)
ali situacija je takva da ako nam je sutra zabrane mi ćemo ili priječi u ilegalu ili kupovati ono "jeftino kinesko smeče za 50kn" ali nevjerujem da ćemo kupovati vašu rakiju za duplo veču cijenu