• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Denisv grow box u trgovačkim lancima za cca 4 KM, gaza vulgaris, topla kišnica ili snijeg staviti u grow box malo na dno, presložiti gazu par puta da bude vlažna a ne mokra sjeme unutra i pokriti sa ostatkom gaze. Grow box staviti adsl ruter i otvoriti prozorčić na grow boxu :) Kako to klija, e sad rješavanje sluzi sjemena naklijanog će biti zafrkancija :) Može suhim pjeskom. Ovo je provjereno i savršeno :) U biti nije savršeno jer se može bolest sa jednog sjemena prenjeti na druge. No tu je masna soda zakon 2%. Poz

Al ga ti zakomplicira kakva sluz i kakvi boksovi. Samo lonac sa toplom vodom i malo Slavola S i to je to. Pjesak pošto je oštar može da ošteti klicu ali zato pepel od drveta upije svu vodu a pošto je mekan ništa nemože oštetit.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Denisv drž se ti mog načina pusti lonce i poklopce :icon_mrgreen: Pepel nemam, ti imaš pa ga čisti pepelom ne može biti loše .

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Denisv drž se ti mog načina pusti lonce i poklopce :icon_mrgreen: Pepel nemam, ti imaš pa ga čisti pepelom ne može biti loše .

Evo vidiš makar si jedan dio priznao kao bolji i to je napredak. Nedavno mi je jedna poštovana gospođa napisala, " ma možemo mi pisat šta god hoćemo svatko će napravit onako kako hoće".
Tako je i ovdje svatko od nas misli da je to bolje od onog, a onaj koji to čita opet će napravit kako misli da je njemu najbolje.

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Evo moje vedrane....sedmi dan od sjetve...

jel imaš grijanje u plasteniku ? ne bih reko da ćeš je brati tada, jedino da je ciklon ali vedrana :icon_scratch:

evo moje carme prije tjedan dana- ja bih rasađivo negdi isto ko ti i brao možda krajem petog , prošle sam brao početkom šesto

Da, grijat ću i papriku i paradajz (od svakog po 1 plastenik) sa kaloliferima kao onaj na fotografiji u
salati.

evo i slika paprike, malo je imala previše vlage jedno vrijeme ali ništa strašno :icon_weed:

seva

Član
Tu od
8 Tra 2010
Poruka
234
jel imaš grijanje u plasteniku ? ne bih reko da ćeš je brati tada, jedino da je ciklon ali vedrana :icon_scratch:

Naravno da imam grijanje,pa gdje bi za 7 dana onako ponikla....do sada sam je uvijek brao oko 25.05. pozzz

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Joj kad vidim žuto srce rasada paprike odmah me jeza hvata. Siki si vidio ovo kod Samka?

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Joj kad vidim žuto srce rasada paprike odmah me jeza hvata. Siki si vidio ovo kod Samka?

Ništa njoj nije, malo joj je samo neugodno bilo u ovim krasnim oblačnim danima. Čim sunce grane i ona će. Da je imala temperaturu kakva joj treba ošla bi u visinu bez dodatnog osvjetljavanja. Ovakva je i moja skoro svake godine, pa na kraju dok krene dobro ispadne.

Ć:icon_weed:us

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420

Naravno da imam grijanje,pa gdje bi za 7 dana onako ponikla....do sada sam je uvijek brao oko 25.05. pozzz

ne grijanje za klijaliste nego za plastenik jer bas u 4 mjesecu zna zazimit

pa sto je to malo zutog srca , bolje i to nego da bukne u nebesa cekaj sad malo ljepsih vedrih dana pa je uslikam opet :(hi):

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Hajde pa smo lijepo svi priznali da znamo šta je "žuto srce" paprike,pa da ja sada za seba reknem da kada u mome plasteniku sa flancima ima žutog srca,meni lice posivi.Od muke.Zato,otkako sam zadnji puta imala je,adu sa žutim srcem,za svaki slučaj sijem tristotinjak paprika više nego mi treba,.Sada budite i vi heroji,pa recite da vas žuto srce muči ko i mene.Psihološki.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Budem li ja to imao ove godine u paprici, momentalno idem kod višeg sudskog vještaka. Novi kontejenri, kupljeni susptrat i hibridno sjeme. Ne zanima me koga ću tužiti ali ću nekog tužiti. Znam ja ovo izliječiti ali tu isplativost je upitna, a tek prisilna gnojidba... Užas da bi svaki 5 grm bio rodan, kamo lijepe sreće da sam poslušao Sikija prošle godine.

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
ne znam zašto bi me mučilo, paprika je sijana za novu, da sam joj držao potrebnu temperaturu za to da ne bude žuto srce paradajz bi bio džungla, a ima još dosta do presađivanja

nije ona slučajno takva, moram je malo usporit

dobro da nisam slikao prošle godine boni za prodaju pa ta se žutila ko kombi od hp, ali nije možda 10 komada od 1400 istrulo ili zaostalo u razvoju

netko ne voli žuto srce, ja ne volim izduženu rasadu

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Hajde pa smo lijepo svi priznali da znamo šta je "žuto srce" paprike,pa da ja sada za seba reknem da kada u mome plasteniku sa flancima ima žutog srca,meni lice posivi.Od muke.Zato,otkako sam zadnji puta imala je,adu sa žutim srcem,za svaki slučaj sijem tristotinjak paprika više nego mi treba,.Sada budite i vi heroji,pa recite da vas žuto srce muči ko i mene.Psihološki.

@Eh Jihabice kako se sve može lijepo napisat ali kad netko konkretno pita onda sve staje.

@Koliko je meni poznato nitko nije točno odgovorio zašto je žuto srce kod paprike( osim ako je obolila od žutice) sve su bila samo nagađanja. Paprika mi je najzanimljivija tema i nju najpažljivije pratim tako da sigurno znam da nitko nezna točno. Ali budimo pošteni ovo je forum, i svaki dan dolaze novi proizvođači koji se bore za svoje mjesto kao i svi mi. Tema paprika ima 200 i kusur stranica pa ajde da netko to pretražuje aha. Zato budimo pošteni pa ako neznamo ili nećemo onda radije ništa ni ne napisat nego upućivat na čitanje. Ja sam prvi koji ne voli da čita.

@kontam to žutilo je po meni jako poželjno ja bi volio da moji flanci budu svi tako žuti dok ne dođu na stalno mjesto. Više volim da dobijem žutu presadnicu nego tamnu. Žuta kad sastavi ona ode, a tamna e ona jadna ima niz šokova dok krene ona žuta pozelenila i otišla daleko.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nemojmo brkati žutu biljku i žuto srce biljke.Nedostatak hranjiva i propadanje,iliti bolest korijena biljke.No,ajde sada tko zna neka rekne zašto (osim nedezifinciranog kontejnera)oboljeva korijen paprike,a kao rezultat imamo "žuto srce".

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Ništa ja ne brkam samo kažem da se do sada na forumu samo nagađalo a niko ništa konkretno i sigurno a pametnih glava koliko hoćeš.

Iz kojeg bi razloga trebalo slikat korjen, paprika zdrava sve u redu. Samo jedan od dokaza da se nagađa. Ja svoje kontenere nikad ne dezinficiram i samo jednom se pojavio problem prije dvije godine a nije bio u vezi sa korijenom.

Glupo mi je raspravljat o paprici kad vlasnik kaže da je paprika u redu što se i vidi sa slika.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Paprika je sasvim uredu. Ima ekstra kotiledone, niska je i samo čeka svijetlo i temperaturu. Za petnaest dana u dobrim uslovima ima da bude za 10.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Joj,opet ja moram imati dugi jezik pa reći-niska temperatura substrata(ne zraka) plus prevlažan substrat-žuto srce,visoka temperatura substrata plus prevlažan substrat-žuto srce,iliti bolest korijena,obično se radi o fitoftori korijena,što se u toj fazi rasta može popraviti fungicidnom intervencijom(zemljišnom),jer korijen intenzivno raste pa se obnavlja,to jest,počinje rasti u vršnoj razini substrata,na dijelu stabljike koja se sadila dublje od zone u kojoj je bila prije presadnje u veći kontejner. Ja presađujem tako,bar cm dublje nego je bilo,a i kod sadnje u plastenik,bar do kotiledona,a ako može i dublje.zato se ne uzbuđujem zbog malo izduženih sadnica,dapače,volim kada su malo izdužene,naravno,ne previše.Uvijek i uvijek,ukoliko nije žuta cijela biljka zbog pomanjkanja hranjiva,ili ako nije neki gladan substrat bez mikroelemenata pa fali željeza,žuto srce je fitoftora korijena koji propada.To se lako vidi kada se biljka izvadi.Iako korijen može propadati i zbog previše hranjiva u substratu.Ali,opet, žuto srce jednako propadanje korijena biljke.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ja papriku prvi puta ove godine radim,nisam do sada radio sa paprikom pa čitam šta pišete. nego zapela mi jedna stvar za oko,Johabice kažeš posadiš duboko pa nije bitno ako se flanac izduži? pa jel nema tu nekog ograničenja po tom pitanju,oko dubine sadnje prilikom pikiranja i prilikom presadnje u plastenik?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Stvari ti stoje ovako,sve biljke koje stvaraju rozetu sadimo na dubinu na kojoj su bile u kontejneru,ili neznatno dublje,pazeči da se ne zagrne "srce".Jer će daljnji rast biti otežan ili čak deformiran.To je salata,celer,i slično,shvatio si ,jel?Ostale biljke,koje stvaraju stabljiku sadimo toliko duboko koliko je moguće jer imaju tendenciju stvaranja adventivnog korjenja,koje se stvara na stabljici koja je prije presadnje ili sadnje bila iznad razine tla,a kada se ona zagrne zemljom stvara dodatno korijenje,čime se volumen korjena povečava,čime biljka ima bolje uvjete ishrane i povečava unos hrane,povečava prinos,bla,bla,bla...razumiješ,jel?Evo,recimo rajčica,ona će i na stabljici koja je iznad tla,ukoliko ima dosta zračne vlage formirati korijenje.Ponekada se može primjetiti korijenje na visini pola metra iznad tla,doduše rijetko,ali ipak....Krastavac isto,evo sam ga jesenas sadila,korjenja kolko hoćeš na dijelu između zone substrata i do kotiledona.Naravno,kada se posadi do kotiledona.Rajčicu možeš saditi do prvog pravog lista,ako se i izduži,polegneš je,ukosiš,što god treba samo da se onaj dio bar do kotiledona sasvim zagrne zemljom.Ja sam mislila da to svi znaju pa nisam smatrala da treba posebno naglašavati.Bila bih ja to već odavno spomenula.Sve kupusnjaće kada sadim potapam u zemlju toliko da samo srce viri iz zemlje.Ako treba,sadim ukoso kako bi se čim veći dio stabljike zagrnuo.Biljka će puno lakše prebroditi sušu.

Najnoviji postovi

Na vrh