• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
To sjeme je dobro samo za izbjegavanje...ja sam ti poslal Ružu,katastrofa od paprike,to nema nikakve veze sa oznakom F1...

Hombre

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
52
Pitanje za iskusne profesionalce. U kantama od 25 litara ostale su mi dvije biskupske kapice od prošle godine. Kako je ljeto ovdje bilo izuzetno sušno unatoč obilnom zalijevanju plodovi koji su se zametnuli su jednostavno opali i tek krajem osmog mjeseca i prvom kišom počeo je munjeviti razvoj. Na jednoj biljci imam oko 60 plodova i još cvjeta. Problem je što plodovi ne dozrijevaju i stalno su zeleni pa ima jedan koji je već skoro mjesec star, a od crvene boje ni traga.
Kako ubrzati sazrijevanje?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Bude, strpi se. Noći su još uvijek dosta tople - barem povremeo.
Ako baš želiš, ako je to u teglicama, koliko sam shvatila, unesi ih u kuću, kraj prozora da imaju dosta svijetla, budu i ukras u kući.

To sjeme je dobro samo za izbjegavanje...ja sam ti poslal Ružu,katastrofa od paprike,to nema nikakve veze sa oznakom F1...

Znam da si mi ti dao sjeme, oprosti što sam propustila spomenuti, hvala ti.
Hajde malo opiši šta se sa njome događalo u oodnosu na drugu koju si imao.

Posljednje uređivanje od moderatora:

klint1

Član
Tu od
17 Lip 2015
Poruka
57
Meni je ruža pp broj 1,Malo je kasnija ali plodovi su krupni ne pre krupni kao majkovacka,ali su debeli i ujednaceni i dobar prinos ima a i zdravaje

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Znam da si mi ti dao sjeme, oprosti što sam propustila spomenuti, hvala ti.
Hajde malo opiši šta se sa njome događalo u oodnosu na drugu koju si imao.
Previše je odlazila u zrak,a plodova niotkuda,ono malo što je bacila bilo je presitno...
Ista stvar sa Eszter F1,koja je više ličila na baburu,nego na paradajzericu...
Majkovačka je jedina dala donekle krupne plodove,ali ima veliku rupu u berbi... nakon plodova koji se oberu po rašljama,treba dugo čekati da se zametnu i dozore novi na gornjim etažama...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma da, ali ima li alternative?
To se isto meni dogodilo ove godine sa rogom, Kapturom. Kada su se rašlje obrale, ja sam nategnuto brala, i da nisam imala tako visoku cijenu pa je prodavala pomalo, u tjedan dana bih je bila svu rasturila i onda blejila ko ovca za klupom.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Nema...problem kod paradajzerice je kaj ljudi žele da su šarene,pa se mora još dodatno čekati sa berbom...
Kaptur si pregusto sadila,nije imala dovoljno zraka i otišla je previše u vertikalu za suncem...
Ja sam ju sadio početkom srpnja i to kao drugu kulturu nakon krastavaca...
Izgleda da ću ove u rašljama uspjeti prodati crvene,a sve kasnije će morati otići zelene,jer neće stići pocrveniti...jedino da ih pošpricam sa hormonima za zriobu,ali to ne želim...

Posljednje uređivanje od moderatora:

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Pozdrav Hombre.Pokušaj ovo,malo skrati grane,poštucaj vrhove,odtrgaj koji list,zalijevanje svedi na minimun,to bi trebalo da joj signalizira da treba što prije sazreti.To pali kod rajčice pa mislim da bi trebalo i kod paprike

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Pitanje za iskusne profesionalce. U kantama od 25 litara ostale su mi dvije biskupske kapice od prošle godine. Kako je ljeto ovdje bilo izuzetno sušno unatoč obilnom zalijevanju plodovi koji su se zametnuli su jednostavno opali i tek krajem osmog mjeseca i prvom kišom počeo je munjeviti razvoj. Na jednoj biljci imam oko 60 plodova i još cvjeta. Problem je što plodovi ne dozrijevaju i stalno su zeleni pa ima jedan koji je već skoro mjesec star, a od crvene boje ni traga.
Kako ubrzati sazrijevanje?
Pošto su biljke u teglama,trebao bi uz njih staviti neko voće koje dobro otpušta etilen,najbolje gajbu zrelih jabuka...

sokol

Član
Tu od
11 Srp 2014
Poruka
87
pozdrav cabage,
gdje nabavljate sjeme slavonke i podravke ako se smije znati :)?na netu ne mogu naći
probala bih na godinu zasadit papriku ajvaricu i baburu vani....koja babura je dobra za vanjski ugoj
hvala unaprijed

sokol

Član
Tu od
11 Srp 2014
Poruka
87
pozdrav laca022,
jel se može naručiti sjeme1000 kom?
i koja je onda cijena ,
hvala

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ajde pozdrav i tebi :)

Imaš sreće što sam pogledao temu, rijetko više zalazim, nema se vremena, no evo kiša pada pa od zadnje berbe paprike danas ništa....

Recimo da sam dobar sa podravkašima pa uspijem tamo nabaviti što mi treba od njihova sjemena. Za vanjsku baburu ne mogu ništa pametno preporučiti jer je ne radim 5-6 godina na otvorenom. Nekad kad sam radio vedrana je bila ok, čak sam jedne godine uspio dobiti 2 kile prve klase po sadnici, no to se ne može uzeti kao mjerodavno....

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Za sve koji rade vanjsku papriku i nije im prioritet zelenkasta boja ploda idealan izbor je Boni. To je sorta, nije f1, ali je fenomenalna - veliki čvrsti plodovi, debelog perikarpa, U vreći volumena deset kila, ta paprika vagne dvije do tri kile više od drugih. Može se usporediti sa Blondi f1, samo su plodovi izduženiji, i ne ide u žuto u fiziološkoj zriobi nego u crveno. Sjeme nije skupo, barem nije bilo dok sam je ja sadila, onda je bilo jedno tristo kuna pet tisuća sjemenki, ali tome ima već desetak godina.
Nešto je drugo tu u igri - nju proizvode dvije sjemenske kuće - ili ju distribuiraju, ne znam, nisam se detaljno interesirala, ili mi je izvjetrilo. Mislim da je tii izvornia ZKI sorta, i njihovo je sjeme u ono vrijeme bilo jefinije. No, još je netko to imao u svome programu, i to je bilo nešto skupljhe. Ja sam je uzimala u Mađarskoj, i prodavačica mi je preporučila ovo skuplje - dobro smo se poznavale i veli - ne gledaj za razliku u cijeni. Toga se dobro sjećam.
E, proljetos sam ja uzela Boni tu kod nas u običnom poljo dućanu sa namjerom da radim flance za prodaju, jer papriku za finalni proizvod radim samo u plasteniku i tu obavezno ide samo f1. Naznačeni datum upotrebe je bio važeći, ali od tisuću posijanih nikla je jedna jedina. Bila je od ZKI, one malecke vrećice, mislim da sam ih desetak kupila. Mala investicija, sedamdesetak kuna, ali potpuni promašaj.
A ovdje na forumu sam primjetila da su se neki žalili na klijavost ZKI sjemena, nekih osamdesetak posto i manje. Ako je tako, oko osamdesetak, ipak je vrijedi uzeti, naravno, ako su ostali na kvaliteti koje se ja sjećam, pa je posiijati malo više. Ili otići u Mađariju pa uzeti to drugo - e, sad ne znam čije sjeme paprike Boni.
U svakom slučaju, bolja je od nekih razvikanih hibrida - i po količini roda i po težini ploda i po održivosti u polju.

Eh, sada mi je palo na pamet - mislim da je u ponudi ove godine bilo pakiranje tisuću sjemenki sto dvadeset ili sto pedeset kuna. Jedno od to dvoje.

Inače se meni čini da ZKI sve neprodano sjeme kojem prijeti istek klijavosti pakira u male vrećice i distribuira to preko poljo dućana, jer je sjeme profi obrađeno, a ne niče, ili niče veoma loše.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Dobro rečeno, ne niče ili niče veoma loše. To sam čuo dosta ljudi koji su si za doma kupili sjeme...

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
.Nikad ne kupovati malo pakovanje ,to je kaktiga hobi pa je svakakvo.Ali kada sam uzeo profi Boni veliko pakovanje,to je bilo dobro.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
To je bilo ovako.Netko je trebao 100 kom paprike,u maloj vrečici je pisalo da ima 130 kom pa rekoh sebi jedna vrečica dovoljno.Izašlo 20 paprika.Otišao kupiti još jednu,izašlo opet nekih 20 kom.Ja ne odustajem odlazim ljut po još jednu vrečicu,troškovi puta viši neg budem dobio za papriku.Iz tri vrečice smo dobili 60 kom.Ljut se vračam u dučan,pitam prodavača šta to prodaje(poznati dučan,godinama kupujem neke stvari kod njega) kad on meni kao to su hobi pakovanja,imaju oni pakovanje Boni ali profesional 500 kom nešto skuplje.Klijavost je bila 90%,lijepe presadnice a poslije koliko je bila rodna ne znam

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Boni iz malog pakovanja ne niče već godinama...(mislim niče ali nekih 10% i treba joj vječnost), a brill f1 je još gori

Iz malog pakovanja niče jedino zki šorokšari koja je idealna za one koje ne žele platiti skupo sjeme a opet žele brati dobru količinu babure izduženog tipa. Naravno kupovati kod dobrih prodavača i ne predeklarirano sjeme već pakovanja sa org. datumom upotrebe.

Kod tih hobby zki pakovanja ako su friška ne možete pogriješiti što se tiče prodaje flanaca. Rajčica isto rodi fenomenalno.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Da malo obnovimo temu. Zakljucno sa 20.11. nas dragi Kaptur je konacno izasao iz plastenika. Oko 130 kg zelene paprike sa 500 biljaka..
IMG_8601.jpg

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ne staj mi na muku.
Ja ću ga sutra.
Mislim da ga više neću saditi. Strašno me nervira ta paprika.

@laca, sjeme mente čeka - nikako da ga pošaljem, ali budem, ne brini.

Najnoviji postovi

Na vrh