Za sve koji rade vanjsku papriku i nije im prioritet zelenkasta boja ploda idealan izbor je Boni. To je sorta, nije f1, ali je fenomenalna - veliki čvrsti plodovi, debelog perikarpa, U vreći volumena deset kila, ta paprika vagne dvije do tri kile više od drugih. Može se usporediti sa Blondi f1, samo su plodovi izduženiji, i ne ide u žuto u fiziološkoj zriobi nego u crveno. Sjeme nije skupo, barem nije bilo dok sam je ja sadila, onda je bilo jedno tristo kuna pet tisuća sjemenki, ali tome ima već desetak godina.
Nešto je drugo tu u igri - nju proizvode dvije sjemenske kuće - ili ju distribuiraju, ne znam, nisam se detaljno interesirala, ili mi je izvjetrilo. Mislim da je tii izvornia ZKI sorta, i njihovo je sjeme u ono vrijeme bilo jefinije. No, još je netko to imao u svome programu, i to je bilo nešto skupljhe. Ja sam je uzimala u Mađarskoj, i prodavačica mi je preporučila ovo skuplje - dobro smo se poznavale i veli - ne gledaj za razliku u cijeni. Toga se dobro sjećam.
E, proljetos sam ja uzela Boni tu kod nas u običnom poljo dućanu sa namjerom da radim flance za prodaju, jer papriku za finalni proizvod radim samo u plasteniku i tu obavezno ide samo f1. Naznačeni datum upotrebe je bio važeći, ali od tisuću posijanih nikla je jedna jedina. Bila je od ZKI, one malecke vrećice, mislim da sam ih desetak kupila. Mala investicija, sedamdesetak kuna, ali potpuni promašaj.
A ovdje na forumu sam primjetila da su se neki žalili na klijavost ZKI sjemena, nekih osamdesetak posto i manje. Ako je tako, oko osamdesetak, ipak je vrijedi uzeti, naravno, ako su ostali na kvaliteti koje se ja sjećam, pa je posiijati malo više. Ili otići u Mađariju pa uzeti to drugo - e, sad ne znam čije sjeme paprike Boni.
U svakom slučaju, bolja je od nekih razvikanih hibrida - i po količini roda i po težini ploda i po održivosti u polju.
Eh, sada mi je palo na pamet - mislim da je u ponudi ove godine bilo pakiranje tisuću sjemenki sto dvadeset ili sto pedeset kuna. Jedno od to dvoje.
Inače se meni čini da ZKI sve neprodano sjeme kojem prijeti istek klijavosti pakira u male vrećice i distribuira to preko poljo dućana, jer je sjeme profi obrađeno, a ne niče, ili niče veoma loše.