Ovo si bas lepo rekao kada ostavljaš seme gledaš dobro sta ostavljaš seme se užima samo od najvećih najpravilnijih paprika sa zdravih biljaka.Pere se u 5 voda i odbacuje ono što pliva a kada se seme osuši sve sumnjive semenke se odstranjuju pincetom. Dok semenske kuće vade seme iz bukvalno svake paprike i berbu obave u dva puta forsiraju biljke Kalijumom tako da sva paprika sazreli u par dana.. Ja barem papriku 20puta sve do prvih mrazeva. Što se bakterioze tiče nema pravila sve zavisi od godine do godine i kondicije biljaka evo primer Kum od mog rođenog brata i tasta(punica) od mog brata imaju oko1,5 hektara paprike deli ih zajednički put izmedju njiva od 2,5m kumova je bolesna a kod biljane skroz zdrava.
Što se plodoreda tiče ja sam na njivi od 1,65hektara radio papriku 5 godina zaredom od 2011 samo sam u jesen bacao krec i nisam imao problem sa bakteriozom i nisam primetio smanjenje prinosa,ove godine radim na tri nove parcele. U selu ima ljudi koji više od 15 godina rade na istoj parceli.
Ljudi prscu sa svim i svačim da ja cesto kažem da ni ne znaju od čega je paprika zdrava.Ove godine je recimo pomama za Zeolitom i preparatima na bazi bakterija (X1 Biocliner, Extrasol, Bakterije itd)ali opet kod nekoga je dobra kod nekoga loša
Seme se mora dezinfikovati jer je to prvi uslov za zdrav rasad a kasnije za dobre prinose.
Što se plodoreda tiče ja sam na njivi od 1,65hektara radio papriku 5 godina zaredom od 2011 samo sam u jesen bacao krec i nisam imao problem sa bakteriozom i nisam primetio smanjenje prinosa,ove godine radim na tri nove parcele. U selu ima ljudi koji više od 15 godina rade na istoj parceli.
Ljudi prscu sa svim i svačim da ja cesto kažem da ni ne znaju od čega je paprika zdrava.Ove godine je recimo pomama za Zeolitom i preparatima na bazi bakterija (X1 Biocliner, Extrasol, Bakterije itd)ali opet kod nekoga je dobra kod nekoga loša
Seme se mora dezinfikovati jer je to prvi uslov za zdrav rasad a kasnije za dobre prinose.
Posljednje uređivanje od moderatora: