• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma je kantica velika i paprika je velika.
I moje divljenje je veliko.:icon_pray:

Jedino ako nisi vješti iluzionist.:biggrin:

Kolko tražiš da njome zaprijetim mužu ak ne bu dobar? :icon_lol:

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@johabica
Zar je moguce da kad se nesto dobro izbaci od npr. Lace da onda nema pozitivnog komentara? Je li paprika koju sam postavio ne valja? Nisam ni ja bolji, i ja kad sam dosao kod Lace na njivu, vidio sam samo one trule i opecene paprike, medjutim, kad sam zavirio malo bolje, vidjelo se i ono sto valja.. Svako gleda sto mu srcu milo.. Jednom kad skupim snage, napisacu sve sto sam vidio na njivi.. Nije sve sjajno, moglo bi biti bolje iz mog ugla, ali dobro..

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
IMG_1050.jpg

IMG_1051.jpg

Lacino sjeme... Paprika je u plasteniku i ne bih je uzgajao vani bez zelene mreze, mislim da je to prerizicno.. Ovo sam slikao najljepsu scenu u plasteniku, mada ima jos ovakvih slucajeva..

@johabica
Mislim da je rekao da sitnije medju najkrupnijim idu dole, a najkrupnije idu gore. A one bas-bas sitne idu u vrece, pa se prodaju po dosta nizoj cijeni. Sto se tice opekotina i trulezi, naravno da toga ima i kod njega. Ne znam da li je pisao da li ima ili nema trulezi, ali ja kazem da ima i trulezi i opekotina. Kada je ne bi bilo, brali bi najmanje 50% vise paprike nego sto beru. Takodje tvrdim da je njihov nacin sadnje paprike moguc i da funkcionise. Ali kao sto rekoh, ja to ne bih radio u danasnje vrije pod vedro nebo, ja bih to posadio pod bilo kakvu mrezu i posadio malo manje gusto, jer bi bilo daleko manje bolesti, a rod se ne bi smanjio. Sto se tice ajvara od opecene i sitnije papirke, nikakve razlike nema.. Pravio sam ga neki dan i fantazija ukus.

Eto vidiš, o tome pričamo, oko toga nastaju prijepori - ti tvrdiš da si bio kod njega i da si vidio da ima truleži i opekotina od sunca. Ajde, malo mi previše zvuči tih 50%, ali vjerujem da ima ko i kod svih.
On tvrdi da je savršeno odradio insekticidnu zaštitu - imaš nekoliko postova iznad raspravu o Coragenu - i da mu sklop koji radi osigurava zasjenu od sunca i da zato nema opekotina od sunca.
A i naveo si bolesti, a on isto tako tvrdi da mu je paprika savršeo zdrava.

Malo - pomalo ćemo doći na jednu normalnu proizvodnju, sa svim uobičajenim problemima koje imaju svi.

Eto, ja o @laci više ne bih, ovo je moj zadnji komentar o njegovoj savršenoj proizvodnji.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@Johabica
Problemi se pojave nakon sto obere prve plodove, oni budu zasticeni, ali ostali ne. I ako je sunce jako, onda gornji plodobi stradavaju. Zato sam i rekao da ja to bez mreze ne bih radio. Sustina je u tome da on ima mnogo biljaka po jedinici povrsine, pa ima prostora da nesto i strune. Biljka od biljke je sasvim dovoljno udaljena, tako da slobodno sadite papriku na tu udaljenost. Jedino, ja bih odmaknuo red od reda malo vise od 50 cm, barem 60, a pod mrezom i 70 cm. I da, radio bih kontejnerski rasad, pa bih sadio savrseno jednake biljke. Nije ustvari bitno da je kontejnerski, nego je bitno da je svaka sadnica iste velicine prilikom sadnje.

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
418
@johabica ja koristim mobilni tel i sve što pišem u vezi posla pišem preko tel čak a skoro sve na forumu pišem i postavljam preko telefona u WFI imam svuda po dvorištu tako da sam uvek online,komp cak vise i ne koristim.Ne razumem sta ti znaci to da sam ulazio na forum????To znaci samo da kada sam ponovo ukljucio tel presao na drugu stranu.Postoje precice za stvari koje na netu stalno koristis email,sport,novine forumi itd.
Od jucerasnje ture za Brcko gde je otislo 10tona danas smo napakovali 128 dzacica sitnije paprike cca 900kg i bacili smo oko 70 kg mehanicki ostecene i sitnije.Znaci na skoro 11.000 kg baceno je samo 70kg.Ne znam gde si procitala da se kod mene na dno kartona pakuje losa ili sitna paprika.Moj svaki karton se moze prevrnuti a gore ide samo lepsa i pljosnatija paprika da se kutije mogu zavrsavati da se ne bi gnjecila.
Ja nemam potrebu da pravim Ajvar od sitne ili ostecene paprike u zadnjih par godina od kako vadim seme izdubljenu papriku nakon sto napravim ajvar za sebe i familiju sam poklanjao a posto je potraznja za semenom rasla ja sam pravio vise ajvara i prodavao ga preko neta i po preporuci.Ove godine cu izvaditi 30kg semena sad ti izracunaj koliko je to paprike od 250-400g i zasto ja pravim ajvar samo od semenske jer stvarno nemam potrebu da koristim sitnu a toliku izdubljenu papriku jedino da poklanjam neznancima .A skroz sitnu bacam ovcama i svinjama.
Jos samo da kazem da je ajvar od moje paprike najukusniji na celom svetu zato sto se pravi samo od odabranih plodova.
Kada sajt bude gotov dobicete link.

@Stjepanovicu samo opusteno svako se hvali sa onim sto ima :)
Ostecene paprike ima ispod 1% i to u sredini mnogo ispod 1% a u redovima do puta i kranjim redovima zna biti i 10-20%.2013 godine u krajnjem redu je znalo biti i preko 30%
E sad na njivi na kojoj si bio ima 90 traka imas 6 traka na kojima je ostecenje vece na svim ostalim je ispod 1%.I taj 1% se pojavio nakon nabranih 20tona jer je dosta stabljika pomereno od strane beraca.Ove nedelje smo na toj njivi presli preko 30 tona sve ono da pokupis sto si video na putevima ne bi bilo 200-300kg vec sam ti objasnio da nas oko vuce samo tamo gde nesto ne valja.Pricali smo vec o razmaku od 70cm radili smo i tako pa smo godinama sa 70cm dosli do 50-55cm bolje stoji slabije se izvaljuje.Sto se mreze tice to niko ko radi na otvorenom nece uzeti u obzir jer nece da se muci a pogotovo da ulaze novac a i koliko bi je zastitila od sunca toliko bi losije i sporije zrelila.Kod nas je vazno da berba krene do 20.08 i da se 75% obere do 10.09 posle toga sve zavisi kakva ce jesen biti.

@Siki kada sam pisao da idem u grad sa svojom prelepom zenom i sinom odmah sam mogao umesto tebe napisati odgovor od reci do reci da se ne mucis.Za ne poverovati si :))))

Prilozi

• DSC_0654.jpg
    DSC_0654.jpg
    67.9 KB · Pregleda: 145
  • DSC_0653.jpg
    DSC_0653.jpg
    61.7 KB · Pregleda: 115
  • DSC_0634.jpg
    DSC_0634.jpg
    45.4 KB · Pregleda: 116
  • DSC_0635.jpg
    DSC_0635.jpg
    54.5 KB · Pregleda: 125
Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Lijepa paprika @laca.
Ja nikada nisam niti tvrdila da nije lijepa.
No, to savršenstvo o kojemu ti stalno pričaš je ipak malo niže u reali nego u priči - evo, ispostavilo se da si "smrtan" ko i mi svi ostali.
Problema ko i kod svih nas - imaš trule paprike - od čega? Ili je moljac ili bolest neadekvatno odrađeno. Tome, nedostatnoj zaštiti pridonosi i sklop, bez obzira ako radiš i sa sistemicima.
Sve ima svojih prednosti i svojih nedostataka.
Spustimo se na zemlju, ajmo u realu i dalje mirno.

Gledam debljinu perikarpa - koliko je mogu vidjeti preko ekrana - moj Kaptur ima jači. No, oko može varati, ne mora biti. Evo sam danas za ručak baš jednu rezala, stajala je već tjedan dana na parapetu, već pomalo i smežurana bila - krasna paprika, drugačijeg oblika, ali teška i suha i slatka. Jučer sam jednom kupcu u bananku stavila dvadeset dvije kile - ne, nije bila ravna kutija, bilo je ohoho dobrano iznad ruba, nekih desetak centimetara, vrh i jače, tako da poklopac nije sjeo nego je bilo povišeno - eto, @sanjin je vidio i ne mogu lagati, ne stane ga dvadeset kila u ravnu bananku kao što ti tvrdiš za svoju. No, Kaptur nije plosnata dvokomorna paprika pa je to zato, a ne zbog debljine perikarpa. Drugi je to tip, i po habitusu isto tako drugačija - veoma vegetativna.

Hajde, primirimo se i budimo forumaši - problerm - rješenje problema onima kojima treba.
Naravo da se svi volimo pohvaliti sa onime šta dobro odradimo, no, umjerenost je vrlina.

Dobra ti i slijedeća berba, svako dobro.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
@johabica
Mislim da je rekao da sitnije medju najkrupnijim idu dole, a najkrupnije idu gore. A one bas-bas sitne idu u vrece, pa se prodaju po dosta nizoj cijeni. Sto se tice opekotina i trulezi, naravno da toga ima i kod njega. Ne znam da li je pisao da li ima ili nema trulezi, ali ja kazem da ima i trulezi i opekotina. Kada je ne bi bilo, brali bi najmanje 50% vise paprike nego sto beru. Takodje tvrdim da je njihov nacin sadnje paprike moguc i da funkcionise. Ali kao sto rekoh, ja to ne bih radio u danasnje vrije pod vedro nebo, ja bih to posadio pod bilo kakvu mrezu i posadio malo manje gusto, jer bi bilo daleko manje bolesti, a rod se ne bi smanjio. Sto se tice ajvara od opecene i sitnije papirke, nikakve razlike nema.. Pravio sam ga neki dan i fantazija ukus.

Evo Stjepanoviću gdje nastaju svi problemi. Sasvim je normalno da će biri reakcije ako ti tvrdiš da je kod tebe sve sjajno i bajno a drugi neznaju da naprave isto. Kad netko kaže istinu onda nema potrebe da se reagira a na laži svatko narmalan će reagirati. A po mome laca strašno laže o svojoj paprici a ujedno je i veliki provokator.
Ajvar i moja supruga pravi sama i nikad joj nije polo na pamet da pravi od prve klase nego od opečeni i malih.
Ovaj forum je zamišljen tako da pomognemo jedni drugima a ne da omalovažavamo jedni druge i sebe dižemo u nebesa a druge proglašavamo budalama istina da neki trebaju potražit pomoć.

@Johabice ovo je samo napumpana paprika zato ima tanak perikap od ovog nema dobrog ajvara.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja imam papriku od koje je ajvar zaista najbolji na svijetu.
To mogu reći iz vlastitog iskustva - to mi je iznenađenje života.
No, ko i sve u životu - i ta izvrsnost ima svoju cijenu - tu papriku nećeš prodati neku količinu da noge i ruke i jezik istovremeno polomiš. Uzeti će je samo lakovjerni i ljudi koji te poznaju i znaju da ih nećeš za. ebati ako ti vjeruju na riječ - em je sva sfrkna, kvrgava, em je zgoditak kada neka ima sto pedeset grama - a dug je tridesetak cm, em je uska - je da je sjajna ko da si je kromoden lakom u pet premaza polakirao, em nema zagasitu tamnocrvenu boju. Em joj je perikarp jedva koji milimetar debeli, mislim da čista dvojka nije, prije bi bilo nešto između.
Ali.....ona je slatko - kisela. Ona je toliko suha da kada je staviš naprimjer u rajnglu na plinu kuhati,, gotova je za pola ure, a na masi izgubi tek jedan centimetar(pola lonca) Ne treba uopće stavljati octa u nju, a aroma rajska......

Kupila ja na povjerenje vrećicu od petsto sjemenki u dučanu di kupujem godnama, bez da sam znala išta o njoj.
Da sam znala, bila bih počela sa sto, jer kraj Kaptura i Eneje ju je zbilja teško prodati - svi su navikli na debeli perikarp i na standardni oblik.
Bude ona i druge godine u mome plasteniku - ako je uspijem svu podati tolko kolko i sada, ako ne, barem malo za ove koji su je sada kupili.
Uglavnom, na deset kutija standardne, prođe kutija grbavice.
Kada budem pekla ajvar, budem izvagala sviježu papriku i količinu dobivenog ajvara, pa budemo točno znali omjer.
Možda budem jednu pečnicu spekla i danas.

JuRa2

Član
Tu od
10 Sij 2016
Poruka
72
Stjepanovic
Ovo na slici je sasvim korektna paprika, ali nista vise od toga.Nista ne bih imao protiv ni da ja imam takvu.
Posto radis kaptur iznesi svoje utiske o njoj i uporedi je sa ovom, jer je planiram za sledecu godinu.
Laca22
Ako sam dobro razumeo od 250-400 kg paprike ekstra kvaliteta ti dobijes oko 30kg semena prve klase.Ja sam prosle godine drugaru vadio seme a za sebe sam zadrzao meso.Nisam bas merio ali od 100kg paprike je bilo oko 1.5kg semena.Nekako mi se ne uklapa taj tvoj podatak.
I ostale kolege proizvodjace bih zamolio za misljenje o kapturu.
Kod nas se provlaci neka prica( u koju ja licno ne verujem) da se pojavilo ove godine lazno seme.Drugar koji je radio je samo prvi rod imao kako valja ostalo vrlo lose.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Dobar je kaptur ako ga dobro odradiš. Jedina prednost u odnosu na sorte mu je što u gornjim etažama ima pravilne plodove. Za plastenik dobar omjer cijene sjemena i dobivenog na uloženo.

Danas sam radio usporedbu lacine paprike sa svojom. Druga berba u pitanju. Iz viđenog lako se dade zaključiti da le lacina recimo koji centimetar kraća, no razliku nadoknađuje u širini. Sama težina plodova je tu negdje, ako idemo precizirati i jedne i druge se nađe i preko 300 grama. Zamjerka ide osjetljivosti na botritis, jer je ima dosta koja trune. No ima i na mojoj... sve se to može pripisati xantomonasu koji je ove godine na pojedinim mikrolokacijama radio gadne probleme. Ponajprije zbog dvije oluje i dvije tuče sa obilnim količinama oborina u vrlo kratkom periodu. Tako da ima dijelova gdje ce prinos biti jako dobar, ali isto tako i gdje bi bilo bolje da je psenica rasla. Tko god ove godine u nasem kraju bude tvrdio da je imao zbilja extra papriku slobodno ga posaljite u rodni kraj.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Drage kolege ostavljam vas da citate a ja sad odoh sa svojom prelepom zenom i sinom u grad na rucak,soping i setnju pored Save.Sutra imam narucene 3 tone ali odmaram uz kazan sutra i u nedelju pecem 2 tone kruske Viljamovke sutra se kuva kotlic a u nedelju pecemo prase pa ko zeli da svrati na rakiju i klopu dobrodosao je:)
Uzdravlje.
Vidiš,neki od nas nemaju potrebe pisati o njihovoj svakodnevici,što rade,kakve žene (muževe) imaju,što jedu,piju,kakaju...
Nisam primijetio da je netko postavljao slike sa vlastite svadbe ovdje na temi o paprici,tu potrebu imaš samo ti...
Znači da sa tobom nešto ne štima,a ovo sigurno nije mjesto gdje bi ti se moglo pomoći,trebali bi biti ljudi neke druge struke,a ne mi poljoprivrednici...
Ja sam došao do zaključka da si dobro unovčio pečenje ajvara,em si ga skupo prodao,em si skupo prodao sjeme,koje je bilo nusproizvod istoga i tu ti treba skinuti kapu,stvarno si domišljat...

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
IMG_1059.jpg

IMG_1062.jpg

IMG_1060.jpg

Evo Lacinog cuda.. :)
7 paprika 2200 grama. Ova paprika koju drzi moja kcerkica je teska 385 grama.

Danas sam pravio ajvar od Lacinih paprika. Super su one, sve stoji radicu je i sledece godine, ali ipak svoje konacno misljenje, onako sumirano je da dajem prednost Kapturu u plasteniku. Papriku prodajem kod kuce i kad mi dodju kupci ja ih pitam koju ce papriku i na zalost svi pokazu na plod Kaptura. Ali, ja cu ipak nastaviti da radim Lacinu papriku za proizvodnju ajvara, jer je zaista masivna, dobrog oblika za pecenje i deblji joj je zid nego kod Kaptura. Ovo moje misljenje nije ni podrska poziciji ni opoziciji :). Lacina paprika ima vise vode od Kaptura, jer da se ne lazemo, nema ciste sorte koja je bas produktivna, a da ima manje vode od Kaptura. I kad sve saberemo, malo je glupo i ocekivati od ciste sorte da je zahvalnija od hibrida, jer ko bi gubio vrijeme na proizvodnju hibrida.

Na cistim sortama pise prinos 60 tona po hektaru, a realno niko ne nabere vise od 40, jer je 60 tona moguce kada bi se brala zelena. Laca moze nabrati 60 tona po hektaru, jer sadi daleko gusci sklop.
Lacin sistem rada je opravan, moguc, produktivnan, i mislim da ja vise nemam sta komentarisati.

@Jura
Kaptur je odlican, ali na dve grane u plasteniku. Ostavis joj dole 5-6 plodova koje je zametnula i onda je povezes na dve grane i ispinciras, jer ga je nemoguce ukrotiti na spalir.

Posljednje uređivanje:

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Jako lijepo izgleda... Nego,jel bi mogao uzeti jednu od tih najvećih paprika,razrezati i izmjeritu zid u milimetrima otprilike? Ozbiljno pitam.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@gogo
Hvala gogo. Pa hajde, uradicu to sledece prilike, za koji dan, posto sam sve najvece vec ispekao. Iskreno, imaju dosta debeo zid.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ako ti nije problem. Priča se dosta o debljini zida kod paprike,ali se ne sjećam da sam ovdje ikad vidio sliku razrezanog ploda,čisto da usporedim sa svojom,uzmi najveću i najtežu koja ti prođe kroz ruke...

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@gogo
Sjetih se da su mi ostali neki komadi paprike, pa sam izmjerio.. 7 ili 8 mm je debljina zida, zavisi kako koja paprika,a mjerio sam 4 razlicite.

Stvarni

Član
Tu od
31 Pro 2015
Poruka
141
Evo par fotosa od moje ajvaruše.
b13ef3b48b4de8b0494945a2d298ea21.jpg
fd4862562206e7565fe22f81ccc7acbd.jpg
87200507313987780a2e185d414306dc.jpg

Послато са HTC Desire 310 уз помоћ Тапатока

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@Stjepanović, pa ti si onda lacinu papriku odradio bolje od njega.
Na predhodnoj stranici je on postavio slike paprika kojima je izvađeno sjeme, jedan plod ženska osoba drži u ruci, i u usporedbi sa debljinom prsta i perikarpa paprike, to nipošto nije sedam - osam milimetara - prije bih rekla jedno tri.

Ajd, pogledaj post 5204 zadnje dvije slike.

Stvarni

Član
Tu od
31 Pro 2015
Poruka
141
Ovo što sam postavio je kupljeno seme u NS seme Novi Sad.

Послато са HTC Desire 310 уз помоћ Тапатока

Na vrh