• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Evo par fotosa od moje ajvaruše.

Послато са HTC Desire 310 уз помоћ Тапатока

Koja ti je to sorta?

Evo si odgovorio prije nego sam ja pitala - nije valjda telepatija proradila?

Stvarni

Član
Tu od
31 Pro 2015
Poruka
141
Palanačko čudo i Kurtovska kapija.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Jel ta Kurtovska kapija izvorna makedonska sorta?
Gledala sam godinama na Žitnjaku makedonske paprike, to su bile velike i teške, lijepe paprike, na oko veoma privlačne, redovito dvokomorne. Ne znam im karakteristike, a niti naziv sorti.
U desetom mjesecu su se uvozile i distribuirale kod nas.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@Stjepanović, pa ti si onda lacinu papriku odradio bolje od njega.
Na predhodnoj stranici je on postavio slike paprika kojima je izvađeno sjeme, jedan plod ženska osoba drži u ruci, i u usporedbi sa debljinom prsta i perikarpa paprike, to nipošto nije sedam - osam milimetara - prije bih rekla jedno tri.

Ajd, pogledaj post 5204 zadnje dvije slike.
Pa jeste, moja djeluje daleko deblja, ali ja sam uzeo plodove sve preko 300 grama. Takav sam zid mjerio. Mislim da ni kod mene nije svaki plod tako debelog zida. Proctaj moj post unazad nekoliko gdje sam postavio fotke i sve moje utiske ces moci sabrati.

Kurtovska kapija je najukusnija paprika koja postoji, ali njen plod na zalost ne moze preci 130 grama. Radio sam je jedne godine, bez ikakve zastite i prihrane i nijedna jedina nije imala ikakvu ozeglinu na sebi, niti je strunula, ljepota, ali samo 500 grama po biljci bez ikakve prihrane.

http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=17149&page=338

Na gore navedeom linku imas detaljno o mom iskustvu sa Kurtovskom kapijom.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Jesam već prije, i zato sam rekla da smo se konačno, nakon godine i nešto spustili u realu.

Ma malo se on zanio iz računa u tom glorificiranju i svoje paprike i svog načina rada, a ne govori istinu niti u drugim, banalnijim stvarima - pogledaj samo koje je objašnjenje dao na moju opasku da @Mladinu nije odgovorio, a bio je na forumu nakon njegovog upisa.
A forum bilježi svaki pristup, točno vrijeme kada otvoriš forum, čak i zadnju aktivnost - šta radimo.
Izrekao mi je čistu laž - to što ja nisam na to reagirala ne znači da nisam primjetila.
Ko što je @tempation bio rekao - napravio je plan kako prodati sjeme koje ostane nakon obrade paprike za prerađevine i tome podredio godinu i pol našega strpljenja.

Ajmo to ostaviti iza sebe,

Netko je bio pitao za Kaptur.....@JuRa, čini mi se - u plasteniku jako lomljiv, vani sam stavila red deset metara dužine, jedna grančica se nije polomila - paprike duge, četvrtaste, teške.Još je zelen jer sam ga posadila početkom ili sredinom sedmog mjeseca, sadnice iz dvijestodevetke I nije se izvrnuo od kiša i vjetra, ali ajd, u zavjetrini je između kuće i garaže..

JuRa2

Član
Tu od
10 Sij 2016
Poruka
72
Meni je za sledecu godinu u planu sadnja kaptura, ali u plastenicima.
Nemam neko iskustvo sa plastenickom paprikom zato i skupljam informacije.Kupci iz moje okoline traze da to bude krupno, a ja i da bude rodno.
Jesenju proizvodnju dosta prodajem na tezgi.Laka je prodaja i uzme se neka para vise.
Pitanje.........
Sadnja kaptura oko 20-og 6.Kada bi po vama trebalo da pocne berba?Hoce li stici za 2 meseca?
Ako je lacino seme kod drugih proizvodjaca dalo dobre rezultate onda je u redu.
Na kraju ce se sve videti.Ja licno nemam taj kvalitet zemlje da bih mogao da napolju jurim
i dobijem ni 50t po ha.

Stvarni

Član
Tu od
31 Pro 2015
Poruka
141
Moram da napišem opet komentar. Mnogo su podignute tenzije oko paprike ali iznad svega ovde se forsiraju priče kako su neprikosnoveni u tome. Mislim da mnogi greše a treba da odu u mesto Medveđa kod Kraljeva da vide plantaže paprike i to ljudi rade na dva hektara i ne prskaju uopšte hemijom jer kažu da oni nemaju vreme a i novce za tako nešto.Bio sam lično mislim 2010 zbog ugovora za sadnice lešnika. Ljudi moji nemojte da sebe perferirate ali pogledajte.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Meni je za sledecu godinu u planu sadnja kaptura, ali u plastenicima.
Nemam neko iskustvo sa plastenickom paprikom zato i skupljam informacije.Kupci iz moje okoline traze da to bude krupno, a ja i da bude rodno.
Jesenju proizvodnju dosta prodajem na tezgi.Laka je prodaja i uzme se neka para vise.
Pitanje.........
Sadnja kaptura oko 20-og 6.Kada bi po vama trebalo da pocne berba?Hoce li stici za 2 meseca?
Ako je lacino seme kod drugih proizvodjaca dalo dobre rezultate onda je u redu.
Na kraju ce se sve videti.Ja licno nemam taj kvalitet zemlje da bih mogao da napolju jurim
i dobijem ni 50t po ha.
Jura, nemas racuna da radis Kaptur ako ces ga saditi 20.06. Onda se cuj sa Lacom i radi njegovu papriku. Vjeruj mi, najiskrenije ti kazem. Ili ne moras njegovu, uzmi Slonovo uvo, uzmi Palanacko cudo ili sta vec.. Kaptur je isplatan ako ces ga posaditi barem 01.05. To je paprika sa malo vecim potencijalom i ako taj potencijal neces iskoristiti, onda ga dzaba sadis. I Kaptur i cista sorta ti u prve 2-3 berbe (plodovi na prvim etazama)mogu dati 1 kg paprike (govorim o gore pomenutim sortama). Medjutim, sorte ce ti kasnije usitniti i davati nepravilne plodove, dok Kaptur nece. Medjutim, ako ces je saditi 20.06. tebi ti gornji plodovi nece ni stici. I da, stici ce ti tek oko 10.09. ako ne i posle.. U mom kraju je crvena aprika najtrazenija od 10.09. pa do kraja devetog mejseca.. Pretpostavljam da planiras skloniti krastavce, pa zasaditi crvenu papriku..

Posljednje uređivanje:

JuRa2

Član
Tu od
10 Sij 2016
Poruka
72
Ne, planiram praviti nove plastenike i tu ga saditi.
Sadnju planiram tada iz drugih razloga.Jedan kolega je sadio ove godine vrlo rano i covek nije izvadio ni ulozeno.Jednostavno kod nas nema potraznje zza takvom robom.Moze se na taj nacin ali ako ide marketima a to ima neke druge rizike i trenutno mi se ne uklapa u planove.
Sto se tice nasih sorti koje si naveoi lacine ja jednostavno dajem prednost stranim hibridima u plastenickoj proizvodnji.Ne zelim da nikog uvredim, daleko od toga, alija tako vidim stvari.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@Jura
Onda kupi Kaptur, jer je sjeme Kaptura jedno od jeftinijih medju stranim hibridima i sa njime sigurno neces pogrijesiti. Ima strasno jak habitus i dobro ce pokriti plodove u velikim vrucinama. Ako ces ga tada posaditi, moze ici u spalir, a ne na dvije grane. Ja ne razmisljam tako, te ce se Lacina paprika ponovo naci u mom plasteniku, vec sam naveo razloge za taj potez.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
U čemu je problem sadnja kaptura u plasteniku oko 15 maja ako se radi na špaliru bez ikakvog zakidanja (osim zaperaka).

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@Miladin
Prebujan je i lomljiv, grane mu pucaju pod rodom.. Ja govorim kako je kod mene.. Pored spalira, morao sam ga povezati i sa jednom spagom vertikalno jer se izvrtao..

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Ako je to jedini problem to nije problem, a može li kaptur da zadrži dobru krupnoću recimo i u četvrtoj petoj berbi to jest do kraja sezone.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Kaptur je u tome najbolji, ima najkrupnije plodove u kasnijim berbama, samo ga navodnjavati da lezi u vodi i dosta kalijum nitrata.. Naravno, dosta vode kad krene plodonosenje..

Je li iko radio papriku Mišina F1?
https://www.youtube.com/watch?v=3lyk_EiazZM

Evo jos jedan hibrid od Seminisa, kome treba malo drugacija paprika od Kaptura, a da opet lici na njega.. Niza rastom, mozda i rodnija od Kaptura. Moze se prodavati i kao zelen zbog specificne boje (lici na Dukat).
http://agroarm.rs/seminis/paprika/ariadni/

Posljednje uređivanje:
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@Miladin
30 cm je dovoljno za biljku od biljke, ja sam isao na 35-40 cm, ali je to preveliki razmak. Za razmak izmedju redova se sam odluci, sve zavisi kakva ti je spalir. Ja cu u buduce na dve grane ili u spalir, ali svaki red za sebe. Znaci, udaram koceve za svaki red i vezem samo njega u spalir. Ove i prosle godine sam radio dvored u spalir i lose mi se pokazalo..

blackeye

Član
Tu od
22 Velj 2016
Poruka
80
Ariadni sam gledao u krsturu na danima polja. Ne znam kakav je hibrid u plasteniku, ali ovo sto sam ja video na tom oglednom polju nije obecavalo. Malo smo se i salili na racun naziva pa smo ga zvali umesto ariadni "al smo jadni". Kaptur je mnogo bolje izgledao, mada ni on na otvorenom nije odusevio

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@blackeye
Sta ti se nije svijdjelo kod njega? Iskreno, nije ni Kaptur za vani. To je plastenicka paprika koja ce dobro pocrveniti na jugu Srbije, a u nasim uslovima dosta teze..

Posljednje uređivanje:

blackeye

Član
Tu od
22 Velj 2016
Poruka
80
Krupnoca, boja... kompletan utisak slab. Video sam je samo tu, pa mozda i nije reprezentativno, ali meni se nije svidela. Mozda je u plasteniku bolja, mozda za nekog ko ima trziste za takvu papriku bude dobar izbor. Ne znam. Sto se mene licno tice, ne uzimam je u razmatranje. Ovde kod mene ne radi se ni dukat

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Na vrh