Eeeeeh mileno, a tko bi ti to od nas znao......mi smo ti ovdje u jadnoj našoj domovini skoro pa svi redom seljaci bez kravica i pajceka - ja sam zadnji puta svinjce čistila pred tridesetak godina, a i kravice dojila isto tako. Pa smo i ono šta smo znali - zaboravili.
A gle, ono čega mi je ostalo u sjećanju, a i sa pilečim gnojem je isto tako, njega kupujem tridesetak godina - samo stajski gnoj neće iznjedriti maksimalan potencija biljke, ipak treba i udio mineralnog gnojiva.
Možda hoće ako je tlo u izvanrednoj kondiciji, neiscrpljeno intenzivnom proizvodnjom, i naravno, redovito gnojeno stajnjakom, sa optimalnim ili nadprosječnim postotkom humusa.
Ne, u svakom slučaju nije ko u mineralnoj NPK formulaciji, mislim da udio fosfora ne prelazi dva do pet posto, kalija sedam, ako i toliko. Dušik ne znam, ali ako koristiš nezreo stajnjak, onda ga organski gnoj još i troši za razgradnju.
Tako nekako....ma sve sam je to davno u školi učila, ali izvjetrilo mi. A i ovisi o vrsti orgnskog gnoja - od koje životinje ptječe, stelje kojom je izmješan....
No ima drugih benefita koje organski gnoj daje, koje mineralno ne može nadoknaditi - mikroorganizmi, humus. vodozračni režim tla........
Ima tu mladih, čak i fakultetskih naraštaja, pa će valjda nekto znati nešto točnije.