Zaboravljaš samo jednu stvar. Kod nas skoro ni nema farmi, a onaj tko ima gnoja neće prodavati(kvalitetnog). Tek kad se životinje vrate u selo, onda možemo pričati o organskoj proizvodnji. A dotad se svako sam snalazi kako zna.
Ja osobno kupujem peletirana, jer radim na jako male površine i ture pa to uvijek zafrejzam.
laca022
Nisam hobista i imam racunicu za sve sto kupim i skupo platim.
Nemam neko preterano iskustvo sa plastenickom paprikom, gledam da je ubacim u proizvodnju i zato se raspitujem i skupljam informacije.
Imam svinjski stajnjak ali on nije dobar za plastenik.
Prikolica stajnjaka je kod nas 15-20 evra, peletirani se ove godine mogao kupiti za nekih 33-35 centi po kg.Dodje mu na isto sto se tice finansija ali uz mnogo manje posla.
Ovo mi malo nije jasno... Ja druze i ovako imam dovoljno problema zbog visokog pH (7,5 u KCl i 8,5 u vodi), a ne jos da razbacujem krec.
Za ovo drugo ces malo da izvines. Ti "mali" su jos gori od onih "velikih". Ne racinam tu one sa 2-3 krave...
Послато са U8815 користећи Тапаток 2
I kod nas polako ubijaju stocarsvo.
Ali svaka kuca i dalje ima svoje ovce,kokoske,krave i mnogi gaje bikove i to 5-15 komada samo njih par u selu tove po 50 komada i tako je u selima u okruzenju.Stajnjak mozes dobiti za dzabe od bilo koga jer mu cinis uslugu i cistis dvorise kod nas bi to bilo sramota naplatiti ali odnosi u nasem selu su jos uvek drugarski i malo drugaciji jer niko nikome nista ne naplacuje u okolnim selima poneko i prodaje stajnjak ali to je 700 dinara po prikolici to je oko 5,5 eura za 3000kg stajnjaka.
Ja licno uvek drzim 15-25 ovaca koje hranim iskljucivo lucerkom,prekrupom i paprikom i tako rade svi mislim da za ovce niko ne koristi premikse.Kokoske su one starinske nisu nosilje koje takodje jedu samo prekrupu i travu bez ikakvog premiksa.Krave sam prodao prosle godine ni za njih nisam koristio premikse samo prekrupa i lucerka.Na zalost svi su spali na te 2-3 krave a mnogi su i odustali potpuno.
Svinjski stajnjak je neuptrebljiv u paprici sta vise on unistava koren paprike cak i na njivama gde se izvlacio godinama pre sadnje paprike.Tako da dobro treba paziti i planirati da na njivama gde ce ubuduce ici paprika nikako par godina pre toga ne vuci svinjsko djubre jer ko vuce svinjsko djubre ima problema sa uvenucem a mnogi to mesaju sa zelenim uvenucem..
Ja dodajem krec jer sam u deficitu sa Kalcijumom ko ima viska Kalcijuma ne treba dodavati.Svako radi na osnovu svoje analize zemljista.Ni ja ne dodajem krec na njivama gde imam dovoljno Kalcijuma.
Da rezimiram Hobisti i mali proizvodjaci treba da koriste peletirana djubriva i to samo ukoliko nemaju prirodni stajnjak.Velikim proizvodjacima se ne isplati.
Vec sam objasnio da ni ja ne razbacujem odmah stajnjak vec ga tretiram godinu dana pre razbacivanja sa Ureom,pepelom,dodam malo kokosijeg djubriva,ubacim malo cumura malo kreca i na kraju dobijem kvalitetniju smesu od kupovnog peletiranog.iI Hobisti mogu ovo da probaju na parce starog najlona razbacajte par kolica stajnjaka bacite par saka djubriva bacite malo pepela i nesagorelih ostataka od rostilja i sledecu jesen imacete neverovatan oplemenjivac zemljista.