Ne vidim sliku.
Imam i ja jedan takav problem sa paprikom.
Dečko kojem sam prodala plastenik ima problem sa dijelom biljke ispod razine tla, a prvi puta je u njemu proizvodnja, dakle, paprika nije bila nikada sađena. Otišla sam tamo to pogledati, isčupala jednu biljku i ostala zbunjena i neodlučna o čemu se zapravo radi. Imala sam i ja fitoftoru vrata korijena paprike i metalaksilom & Quadrisom to uspješno imala pod kontrolom nekoliko puta u svojih 18 godina plasteničke proizvodnje, no, ovo što sada vidim se donekle razlikuje od simptoma koje sam gledala kod sebe. Naime, korjenje je zdravo - barem na biljci koju sam isčupala, bilo ju je baš teško isčupati, vrat korjena je bio oglodan, ali je bilo i malih smeđe - crnih raspuklina po njemu tipa rizoktonije, Obzirom da sam zadnji puta gledala fitoftoru vrata korijena prije nekih 5 godina, sada nisam bila sigurna o kojem se točno problemu radi. Fitoftora se javlja u uvjetima visoke temperature tla i visoke vlage, rizoktonija u uvjetima niske temperature tla i visoke vlage, Ove godine imamo nisku temperaturu i visoku vlagu.
Ono što ne znam, liječi li metalaksil rizoktoniju vrata korijena jednako kao i fitoftoru. Ako se dobro sjećam, rizoktonija bi trebala imati simptome i na desetak cm stabljike iznad razine tla, ali to nisam vidjela kod njega.
Miladine, meni je magistar fitopatologije prije desetak godina rekao - i napisao k tome na papirić - na 1000 m/2 plastenika . kroz sustav kpk pustiti 1dcl Fonganila + 2,5 dcl Quadrisa. Ja sam Fonganil pojačala samoinicijativno na 1,5 dcl.
Trebam reći i da sam ja - osim podravaca, kod kojih je Fonganil (čisti metalaskil) bio prvi puta u Hrvatskoj u probnoj upotrebi godinu dana prije nego sam ga ja dobila - taj Fonganil dobila od Podravkinog fitopatologa koji je vodio Podravkinu kooperantsku proizvodnju, sada mu se sjećam samo imena - Damir. Došao je k meni, donio Fonganil i rekao da se - u ono vrijeme - ne može dobiti u Hrvatskoj, nego je iz Italije. Zapamtila sam jako dobro da je taj talijanski imao 70% metalaksila.
Obzirom da je bio skup, tražila sam ga preko neta u Austriji, i tamo je bio 70% - tni, a kada je koju godinu kasnije došao na hrvatsko tržište, bio je 50% - tni. Kužiš? Za trećinu je imao manje aktivne tvari, pa ga je trebalo za trećinu više. A ja sam već za jednu trećinu samoinicijativno povećala dozu onoga 70% - tnoga.
Ne znam koliko sadašnji Fonganil ili neki njegov generik ima postotak aktivne tvari, a to je veoma bitno u doziranju za aplikaciju. I rekao mi je taj podravkin fitopatolog, obavezno uz matalaksil staviti i azoksistrobin (Quadris). Tako je on radio u podravskim plastenicima kod proizvođača koji su imali problema fitoftore vrata korijena paprike i imali su odlične rezultate. I da ne zaboravim, potrebne su dvije uzastopne primjene u razmaku 7 - 10 dana. Ja sam ih radila na 7 dana.
O svemu ovome smo već na ovoj temi razgovarali više puta.
Mene sada muči ovo kod dečka koji je kupio moj plastenik, i to što nisam sigurna o čemu se zapravo radi - fitoftori ili rizoktoniji. Sa rizoktonijom vrata korijena paprike i donjeg dijela stabljike nemam osobnog iskustva i to me sada muči. Sutra idem opet tamo pogledati za svaki slučaj, njemu je bilo pet biljaka u nizu i još tri - četiri sporadično, i imale su sve uz niži rast i mozično i svjetlozeleno svo lišće, kao da je nekakva viroza u pitanju. To je počupao, rekla sam mu da zalije tlo sa Ridomilom i Quadrisom gdje su rasle da se ne širi zemljišno na susjedne biljke vodom kpk.
Eto, ako imaš kakav savjet, ili ti koristi nešto od ovoga što sam rekla.......