Eh, sada kada gledam čupnuto i tako blizu poslikane biljke, jel to dolje na glavi korijena i početku stabljike odmah iznad korijena ojedina? Vidim li dobro da su tu male raspukline kore, kora nije glatka nego su smeđe - crna raspuknuća? Daj si truda i poslikaj u gro planu taj dio biljke - dakle, cijeli dio stabljike i korjenja koji su
ispod razine tla, koji su pokriveni zemljom. Cjelokupno korjenje vizualno još može biti zdravo na oko, ali ako oguliš koru ili prelomiš - raspoloviš stabljiku, vidjeti ćeš ispod kore na stabljici od ispod razine tla prema gore smeđe provodne snopove.
Ako je tako, onda ti je jednostavniji problem od virusa, zemljišna fitoftora, najbolje je počupati biljke ako ih nema puno, zaliti sa najmanjim troškom tlo gdje su rasle biljke suspenzijom Ridomila duplo jačom od suspenzije za prskanje, da ne kupuješ skupi Fonganil.
Ima nekoliko tjedna kako je isti problem imao dečko kojemu sam prodala plastenik u plasteniku, biljke su isto tako izgledale u nizu, njih jedno petnaestak u dvoredu, i kada sam jednu probala isčupati da provjerim stanje korjenja bila sam iznenađena koliko ju je bilo teško isčupati jer je korjenje bilo izvanredno jako razvijeno, a biljke su zaostajale u rastu kao i tvoje. Čupala sam je jer sam zbog habitusa ( isti izgled ko kod tebe, malo bljeđa boja listova i mali ali vidljivi zaostatak u rastu) sumnjala na gangrenu vrata korijena. Bilo je samo malecko ojedina ispod tla, odmah na vratu, skoro nezamjetnih pa sam ostala zbunjena, ali su provodni snopovi kada sam stabljiku raskolila iznad vrata korijena bili smeđi, tako da sam bila uvjerena da je fitoftora. Preporučila sam mu da slike biljke pošalje fitopatologu preko maila, i ovaj mu je potvrdio da sam bila u pravu, početni stadij je bio u pitanju.
Takve se biljke mogu liječiti ali ih je bolje, ukoliko ih nema puno, počupati ih jer se svakim zalijevanjem i kišom rasprostranjivanjem vode u tlu susjedne biljke zaražavaju dalje i broj im se povećava, a lječenje (zaljevanje metalaksilom (aktivna tvar fungicida) ) se mora provoditi u najmanje dva - tri navrata: prvi puta, drugi puta za 5 - 7 dana i treći puta 10 - 14 dana nakon toga.
Pogledaj, provjeri, ako je vrat korijena u pitanju zalij da tlo za sljedeću sezonu ozdravi i bude dalje sve ok.
Nikako ne ostaviti bez liječenja biljke u tlu jer će se širiti sve dalje u redovima.
Žile listova, nervatura, izgleda normalno na ovim slikama, pa nije virus u pitanju, koliko mogu vidjeti na slikama.
Prva i četvrta slika pokazuju jedva vidljiv problem u zoni vrata korijena ako dobro vidim, a to što su listovi ponegdje naborani je drugačiji problem koji zapravo nije problem jer djeluje vizualno da su žile lista zdrave - plojka lista zna rasti zbog dosta hrane i vode brže nego žile lista, pa listovi mogu dobiti ponegdje mjehurasti izgled i to nije ništa.
Moj ti je prijedlog da kao i dečko kojem sam prodala plastenik pošalješ na mail doktoru Šubiću slike i zatražiš savjet i potvrdu moga mišljenja.
Imaš u Čakovcu Savjetodavnu službu, nađi si njihov broj pa ih nazovi i zatraži ili sam nađi broj Milorada Šubića. Danas se to preko maila rješava komotnije i brže nego nekada kada je stručnjak morao dolaziti na uvid u polje.
Našla sam ovo:
Milorad.Subic@mps.hr
098/809168
https://www.savjetodavna.hr/directory-savjetnici/listing/milorad-subic/