• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

Loncin

Član
Tu od
31 Kol 2011
Poruka
550
Sta bi moglo biti?
Precise je vlage i ne uspijevam je spustiti...dali ce se smiriti sa suncem?
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
U svakom slučaju poprskaj sa bakrom, bude i kod mene toga poneka biljka.
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
286
Pozdrav prijatelji
Sin mi je iz Bauhausa donio par paprika Bianque F1. Po opisu ispada da je obična roga, a na računu piše ČILI.😢🥺

Link sa izgledom i opisom paprike:

Da li netko poznaje ovu vrstu i da li je doista čili?
Ako je ... smijem li je posaditi među ostale paprike ili da je odvojim?
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Ima li neko iskustva sa predatorima protiv tripsa, planiram da isprobam ove sezone.
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253

Ovo je da čovijek poludi sa ovim korijenom. Oko 8 godina isti problem. Sad sam na parceli gdje povrće nije bilo 5g, tri puta pustao Metalaksil M a zadnji put dodao i Funomil i ne vrijedi. Znači 8g radim papriku sa prosječnom štetom oko 30 %.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ne vidim sliku.
Imam i ja jedan takav problem sa paprikom.
Dečko kojem sam prodala plastenik ima problem sa dijelom biljke ispod razine tla, a prvi puta je u njemu proizvodnja, dakle, paprika nije bila nikada sađena. Otišla sam tamo to pogledati, isčupala jednu biljku i ostala zbunjena i neodlučna o čemu se zapravo radi. Imala sam i ja fitoftoru vrata korijena paprike i metalaksilom & Quadrisom to uspješno imala pod kontrolom nekoliko puta u svojih 18 godina plasteničke proizvodnje, no, ovo što sada vidim se donekle razlikuje od simptoma koje sam gledala kod sebe. Naime, korjenje je zdravo - barem na biljci koju sam isčupala, bilo ju je baš teško isčupati, vrat korjena je bio oglodan, ali je bilo i malih smeđe - crnih raspuklina po njemu tipa rizoktonije, Obzirom da sam zadnji puta gledala fitoftoru vrata korijena prije nekih 5 godina, sada nisam bila sigurna o kojem se točno problemu radi. Fitoftora se javlja u uvjetima visoke temperature tla i visoke vlage, rizoktonija u uvjetima niske temperature tla i visoke vlage, Ove godine imamo nisku temperaturu i visoku vlagu.
Ono što ne znam, liječi li metalaksil rizoktoniju vrata korijena jednako kao i fitoftoru. Ako se dobro sjećam, rizoktonija bi trebala imati simptome i na desetak cm stabljike iznad razine tla, ali to nisam vidjela kod njega.

Miladine, meni je magistar fitopatologije prije desetak godina rekao - i napisao k tome na papirić - na 1000 m/2 plastenika . kroz sustav kpk pustiti 1dcl Fonganila + 2,5 dcl Quadrisa. Ja sam Fonganil pojačala samoinicijativno na 1,5 dcl.
Trebam reći i da sam ja - osim podravaca, kod kojih je Fonganil (čisti metalaskil) bio prvi puta u Hrvatskoj u probnoj upotrebi godinu dana prije nego sam ga ja dobila - taj Fonganil dobila od Podravkinog fitopatologa koji je vodio Podravkinu kooperantsku proizvodnju, sada mu se sjećam samo imena - Damir. Došao je k meni, donio Fonganil i rekao da se - u ono vrijeme - ne može dobiti u Hrvatskoj, nego je iz Italije. Zapamtila sam jako dobro da je taj talijanski imao 70% metalaksila.
Obzirom da je bio skup, tražila sam ga preko neta u Austriji, i tamo je bio 70% - tni, a kada je koju godinu kasnije došao na hrvatsko tržište, bio je 50% - tni. Kužiš? Za trećinu je imao manje aktivne tvari, pa ga je trebalo za trećinu više. A ja sam već za jednu trećinu samoinicijativno povećala dozu onoga 70% - tnoga.
Ne znam koliko sadašnji Fonganil ili neki njegov generik ima postotak aktivne tvari, a to je veoma bitno u doziranju za aplikaciju. I rekao mi je taj podravkin fitopatolog, obavezno uz matalaksil staviti i azoksistrobin (Quadris). Tako je on radio u podravskim plastenicima kod proizvođača koji su imali problema fitoftore vrata korijena paprike i imali su odlične rezultate. I da ne zaboravim, potrebne su dvije uzastopne primjene u razmaku 7 - 10 dana. Ja sam ih radila na 7 dana.

O svemu ovome smo već na ovoj temi razgovarali više puta.
Mene sada muči ovo kod dečka koji je kupio moj plastenik, i to što nisam sigurna o čemu se zapravo radi - fitoftori ili rizoktoniji. Sa rizoktonijom vrata korijena paprike i donjeg dijela stabljike nemam osobnog iskustva i to me sada muči. Sutra idem opet tamo pogledati za svaki slučaj, njemu je bilo pet biljaka u nizu i još tri - četiri sporadično, i imale su sve uz niži rast i mozično i svjetlozeleno svo lišće, kao da je nekakva viroza u pitanju. To je počupao, rekla sam mu da zalije tlo sa Ridomilom i Quadrisom gdje su rasle da se ne širi zemljišno na susjedne biljke vodom kpk.

Eto, ako imaš kakav savjet, ili ti koristi nešto od ovoga što sam rekla.......
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Pisali smo o ovom problemu skoro svake i uglavnom su bile preporuke Metalaksil M. Ja ovdje imam preparat Leutar sa 465ml/ l Metalaksila. Prvo pustanje kroz kpk je bilo u sadnji 100 ml na 1000m2, drugo pustanje nakon 20 dana 125 ml/1000 m2 i treće pustanje nakon 15 dana 160ml/1000m2 i u trećem sam dodao još 166 gr Funomil na 1000 m2. Trenutno imam oko 5-6 % uvelih biljaka. Danas na pijaci mi neki proizvođači savjetuju unošenje krečnjaka ili kreča u prahu pred oranje. Situacija je već alarmantna jer duže godina ulazim u proizvodnju sa velikom štetom.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Moglo bi vapno - kalcij - upaliti prije sadnje, ono onemogućuje razvoj gljivicama, ali ubiti će - ako ga bude previše i dobre.
Evo sam bila jutros kod osobe o kojoj sam govorila, bila sam mu preporučila prije par dana i da pošalje mail sa slikama fitopatologu, doktoru fitopatologije Šubiću, i prije par sati mi je javio da mu je ovaj odgovorio i preporučio je na 1000 m/2 2 dcl Fonganila sada, a veli da je trebalo napraviti jednu zaštitu odmah nakon sadnje.
To se moglo i potapanjem balice korijena u suspenziju u trenutku sadnje napraviti. Ali onda trebaš znati da dva dana ne smiješ zalijevati kako bi se fungicif ustabilio u tlu da se ne ispere vodom kod zalijevanja.
2 dcl Fonganila 475 ml (generik bilo koji) je ekvivalent bivšem Fonganilu sa 70% metalaksila. Ta zemljišna fitoftora je vražja boljka, ne primjetiš gangrenu na vratu korijena koji je u zemlji dok biljka ne počne zaostajati u rastu, a onda su već to veliki problemi. Veli Šubić, zato se sada preporučuje preventiva u vrijeme sadnje.
Jesi si izmjerio ph tla u plasteniku?
Previše kiselo tlo je povoljnije za razvoj patogena. Kalcit će spustiti kiselost.
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Radio sam preventivu odmah poslije sadnje sa Metalaksilom 456 ali 1 dcl na 1000m2. Kod mene je ph uglavnom 5.5 do 6 ph.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Mislim da si napravio grešku sa dozom - premala je bila.
Ako je preporuka doze 2 dcl na 1000 kvadrata, možda je problem u premaloj dozi da di bila učinkovita.
Osim toga, veoma je bitno da ta doza dođe samo u zonu korijena, nikako duboko ispod njega jer se time dodatno smanjuje efikasnost.
Ja sam, kada sam koristila metalaksil, večer prije zalijala plastenik umjereno, tako da je zemlja bila lijepo vlažna i voda se u tlu ravnomjerno do jutra rasporedila, a ujutro u pet minuta dozu metalaksila razrjeđenu u jednoj jupolovoj kanti pustila kroz sustav. Nakon toga na barem dva dana treba stati sa zaljevanjem, već sam ranije rekla zašto.
Dakle, treba paziti da ta doza dođe samo do dvadesetak cm dubine gdje se nalazi glavnina korjenja i vrat korijena, i tu ostane, sve što ode ispod toga je zapravo smanjivanje doze koja je u količini 1 dcl ionako 50% niža od preporučene učinkovite.
Možda ti je i u načinu aplikacije problem, ne znam šta drugo reći. Još se jedna greška može napraviti sa zaljevanjem odmah poslije sadnje. Ljudi znaju prejako zalijati u prvom zalijevanju nakon sadnje a zemlja je od obrade još jako rahla, neslegnuta, pa se sa prejakim zalijevanjem odmah jako slegne i sabije. U tako sabitom tlu je manje kisika i teže se grije i hladi, pa su to povoljni uvjeti za razvoj zemljišnih bolesti. Ja sam uvijek sa prvim zaljevanjem išla samo nekoliko minuta, tek toliko vremena da se cijevi uspiju poravnati nakon sadnje uz biljke. Nakon par dana, kada se zemlja slegne, zaljevanja mogu biti obilnija. Ti to vjerojatno znaš, možda pomognu naša ikustva nekome drugome.
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Mozak mi ubrzano premotava memoriju unazad preko 30 g. Što se tiče zaljevanja isto radim isto kao i prije. Problemi su počeli naglo u jednoj godini sa oko 20 % uginulih biljaka. Vjerovatno se gljivice godinama nakupile u zemljištu jer sam došao u situaciju da plastenici budu na jednom mjestu 2 g pa prebacim na mjesto gdje bila pauza 2 3 g. Moguće je da je bila slaba doza i sad je to možda i nemoguće i liječiti.
 

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,252
@Miladin možda mogu pomoći, prijatelj mi je imao isti problem. Problem samo riješili, išli smo previkur (akt.mat Propamokarb hidrohlorid) dva puta u razmacima od 7 dana u konc 0,3%, sa oko 2-3 dcl po struku paprike, ručno je zaliven svaki struk paprike. Plus samo prskali Nordox 0,2% isto 2x.

Vidim ti puštaš kroz sistem KPK preparat, odnosno nisi naveo koliko si potrošio vode.
Prvo pustanje kroz kpk je bilo u sadnji 100 ml na 1000m2, drugo pustanje nakon 20 dana 125 ml/1000 m2 i treće pustanje nakon 15 dana 160ml/1000m2 i u trećem sam dodao još 166 gr Funomil na 1000 m2.
Tu moraš strogo voditi računa o koncentraciji preparata na određenu površinu, a ne samo preko površine. Jer nije isto ako tipa staviš litru preparata na 500l ili 1000l vode. Djelovanje je odmah slabije, takođe moraš uzeti u obzir i kolika je vlažnost već u zemlji.
Probaj mali dio zaliti ručno, možda jednostavno preparat ne dođe tamo koliko i kako treba, pa uporedi da vidiš da nije do toga.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Da moguće je da je to veća količina vode. Pustim to za nekih 15 min. i 5 do 10 min ispiranje. Po dužnom metru je 5 l/h, to je oko 1.5 do 2l na dužni metar. 4000 m trake je na 3000m2 i tu je pustano prvi put 300 ml Metalaksila. To je za 20 minuta 8000 l vode. Da dalje ne računam to je mizerna koncetracija. Meni je stalno govorio stručnjak nemoj kpk idi po struku 2 dcl ali ja uporan pa kroz kpk.
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Imam neke plastenike koji su dobri, možda ima nekoliko biljaka koje su uvele, uzeću jedan plastenik ili pola plastenika da uradim pa da vidim šta će biti.
 

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,252
To ti je najmjerodavnije. Da vidiš da li je do sredstva ili primjene.

Takođe ako budeš puštao kroz sistem, nemoj ga isprati nije to hrana pa da začepi rupe. Puštiš samo da dođe cista voda do crijeva, odnosno da ispereš glavni dovod.
 

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,253
Imam jednu stranu traka dužine 100 m. Kada sredstvo krene u traku na kraju se pojavi za 10 min, i kad prekinem sredstvo čista voda opet dođe za 10 min. Ja mogu po palenju pumpe odmah pustiti sredstvo i ono će za minut dva biti već na kraju trake, i to sve pustiti za 5 min, ali da bi sve izašlo iz trake treba da radi 10 min. Drugi dio trake je dug 63m, i imam trake 50 m u velikim plastenicima.
 

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,252
Najboljeti je ako možeš napravi sredstvo u neko bure (200, 500 ili 1000l), pa iz njega povuci direktno u sistem nekom manjom pumpom, pa kad izvuče sredstvo iz bureta uspi još 20-50 litara vode da ispereš samo pumpu i glvani dovod, a iz crijeva KPK voda sa sredstvom će sama izaći.
Takođe nemo uključivati puno redova, napravi dobar što bolji pritisak, da tečnost doće što prije do kraja trake KPK (mora od početka do kraja doći za nikih minut da 2 maksimalno), kako bi što ravnomjernije rasporedio tečnost.
Isprobaj prvo sa vodom da vidiš koliko ti treba tačno tečnosti i koliko redova možeš zaliti i obavezno provjeri rukom-prstima koliko je tečnosti doslo oko same parike.
Takođe računaj da ćeš sigurno 50% više sredstva potrošiti nego kad budeš ručno zalijevao.

Edit:
Imaj u vidu još jednu stvar prednosti kod ručnog zalijevanja, da će sredstvo odmah doći u kontakt sa paprikom odnosno korjenovim vratom.
 
Posljednje uređivanje:
Na vrh