A sad budi pametan...
Pri korištenju fungicida valja se se pridržavati dopuštenja, ograničenja i mjera opreza navedenim u priloženim uputama. Neki od spomenutih fungicida imaju dopuštenje samo za parcijalnu sterilizaciju rasada, a ne smiju se koristiti za folijarnu zaštitu u vegetaciji povrća (npr. kaptan, folpet, karbendazim). Primjena nekih pripravka je ograničena samo na pojedine vrste povrća, odnosno neki u uvjetima pojačane insolacije i viših temperatura mogu izazvati fitotoksičnost ako se folijarno primijene na mlade biljčice u klijalištima ili staklenicima (npr. propamokarb-hidroksid). Niti jedan pripravak ne suzbija sve gljivične organizme, pa se njihova primjena može kombinirati (miješati) (npr. kaptan + karbendazim ili kaptan + propamokarb-hidroksid).
Karbendazim ti je Zino i Bavistin FL prošle godine sam ga koristio sa ridomil goldom u kombinaciji i prskao zonu korijenovog vrata. Čak i zaražene biljke su se oporavile, ne znam zašto ove godine to nisam radio.
Ako je to od vjetra onda sam pogriješio što sam udarao toliko puta bakar i nisam uspio Polyamin. Bile su jako visoke temperature za to doba godine i za taj stadij paprike kao i uv zračenje.
Ako je to bakterijska plamenjača kako kažu stručni ljudi, onda sam i dobro prošao, jer usitinu stradala mi je kopriva, orah, pojedini korovi od iste stvari. Ako se pogleda rub lista on je crn kao da je gorio papir u vatri, zato vjerujem da bi mogla biti neka od bakterijskih paleži.
Ali stvarno nisam pametan. Ne znam što dalje, za antibiotike nisam nikako.
Slijedeće prskanje mi je teldor i calypso, ima nešto u bayerovim proizvodima da hrane biljku garant. A to izgleda bude dovoljno da se othrva.