• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Paprika

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Od cega potice ovo guzvanje listova? Primjetio sam nekoliko biljnih vasi, ali ne na poguzvanim listovima.. Dao sam juce Actaru.
IMG_5173.jpg
 

klint

Novi član
Tu od
29 Svi 2014
Poruka
26
I kodmene je bilo isto samo ćini mi se manjih razmjera.Ukinio dušik i sad je sve ok.Moslim da je to višak dušika
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nisam nikada, ali znam da je mogao ići DachtalW 75 - sad, ima li ga još na tržištu pojma nemam - on je išao nakon presadnje presadnica.
Pogledaj na netu pod aktivna tvar - klortal dimetil, možda ti šta izbacu u našoj ili stranoj literaturi. Za prije presadnje ima veći izbor. Mislim da i sencor može ići, a za Stomp sam stio posto sigurna, samo Stomp će propustiti ambroziju, kao i svi njegovi generici.. I Frontier,isto.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Jeli na tom dijelu prije nego je pocrnio bilo bijelog maška?
Sklerotinije bi to onda bila.
Kidan kao rješenje.
Ako je dio ispod toga zdrav, i korijen isto,isključujemo fitoftoru i rizoktoniju.
Ostaje nam sklerotinija i pitijum.
Kao što sam rekla - bijeli mašak sklerotinija, bez maška bih tipovala na pitijum, ali ja pitijum u ovoj fazi razvoja biljke nikada nisam imala pa ne mogu sto posto tvrditi.

Ima li tko pametniji, bude sigurno nešto rekao.
 

Bridger

Član
Tu od
16 Pro 2014
Poruka
79
Imao sam istu stvar. Tretiro sam s folicurom zaljevanjem pod biljku 2dcl otopine. Sad nisam siguran dali ide 1% ili 2%, mislim da je 1, al provjeri... Ugl nije registriran za papriku, ali je djelotvoran.
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
@shemmo
to ti je, najčešće, gangrena korijenovog vrata - phytophthora capsici. Sada je kasno za spasiti zaražene biljke,ali kako se zaraza ne bi širila na zdrave biljčice potrebno je zaliti sa 0,25% otopinom Previcura ili Proplanta. Zaraza može krenuti u rasadniku (visoke vlaga i temp.) pa se manifestira nakon sadnje kada biljka počne rasti. Odličan pripravak je i Fonganil Gold(skup ko vrag),a ja bi svakako preporučio biopripravak Trifender ili Trianum sa gljivom Trichoderma spp. kojeg koristim već 5-6 god i takvih problema nemam(niti sa sclerotiniom,rizoctonijo,pytiumom i ostalim štetnim gljivama)
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@Petula, ali jesi li pogledao biljku malo bolje - korijen izgleda zdravo što se vidi - stabljika iznad vrata korijena je zdrava, oštečenje počinje tek u razini zemlje i širi se prema gore, naviše.

Bilo bi dobro da je otresao zemlju sa korijena, da se vidi jeli vrat raspuknut, i jeli stabljika iznad vrata oglodana.Onda bih i ja predpostavila na tvoju dijagnozu - ovako, ja vidim samo u razini zemlje.

Šta misliš? Da pričekamo drugu sliku?
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Simptomi gangrene i sclerotinie su jako slični i vrlo ih je teško detektirati u ranoj fazi bolesti. Dok sam imao probleme(prije 5-6g.) slao sam uzorke u laboratorij ZZB na agronomski fakultet u Zagrebu, jer nisam bio siguran o kojoj se gljivi radi (a sve mi je ukazivalo na sclerotiniu). Radilo se o gangreni korijenovog vrata. Korijen može biti zdrav kao i krošnja biljke u prvoj fazi zaraze, kasnije biljka odumire.
Obzirom da je teško pogoditi o kojoj se gljivi radi preporuka je da zalije nasad sa Previcur ili Proplant protiv gangrene i da poprska sa Switch-om protiv sclerotinie. Ovi su pripravci dozvoljeni u paprici.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja sam gangrenu odrađivala sa Fonganilom i Quadrisom - 1 dcl+2 dvl/ 700 m/2
Prošle godine sam se odlučila na duboko oranje - 40 cm+, i problem je nestao bez ikakve druge intervencije. Za sada, drugu proizvodnu sezonu nakon toga - je sve ok bez ikakve kemijske intervencije.
Nadam se da će tako i ostati.
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Ima li neko ideju sta je sa mojom paprikom? Jedno 5% od ukupnog broja biljaka ima kovrdzav list. Podnosljivo je, ali se ne popravlja stanje. Dao sam joj Actaru prije 5 dana.
IMG_5197.jpg

IMG_5198.jpg

IMG_5199.jpg
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Druga slika - tipični simptomi bujnog rasta plojke lista kojeg ne prati ravnomjeran rast žila.
previše dušika.
Jedna slika , čini se početna blokada nekog mikroelementa - ne znam kojega napamet, u toku zbog pereviše dušika,.

U prvo sam sigurna, za blokirana hranjiva devedeset posto, ali ajd, neka se netko potrudi reći svoje. Možda nisam u pravu..
Zapravo bi se rješenje moralo javiti samo po sebi, jednim dugotrajnim zalijevanjem da se ispere višak dušika, i stanje bi se trebalo popraviti.
Ili samo ne određeno vrijeme nedavati dušik., što bi bilo i pametnije.

Petula, Sanja, povrćari, šta vi mislite?
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@johabica
Veceras sam dobro zalio svaku biljku koja je imala ostecene listove.
Da li da dam malo starter djubriva, sa pojacanim fosforom, ili da kupim neko djubrivo sa P i K?
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Daj malo vremena biljci da dođe k sebi,nema cvijeta,nema ploda,nema ni velikih zahtijeva.
 

independent

Član
Tu od
17 Pro 2012
Poruka
161
Kod mene je ovako bilo. Zalijano sa Rootex-om, te nakon 5-6 dana sam primjetio kovrćavost lisća na pojedinim biljkama. Pogledao svaku i našao lisne uši u "srcu biljke". Poprskao. Nakon 4 dana kovrćavost se zaustavila i krenuli su normalni mladi listovi. Plastenik je prekrit sjenilom nakon prskanja insekticidom.
Može bit da je toplinski udar blokirao neki mikroelement. Temperatura je iznad prosjeka za ovo doba godine i svi se žalimo na isti "efekt" na listu.
Preventivu radim bakrom ,a insekticide po potrebi . Možda su lisne uši bile i na kojoj biljci koja nije bila kovrčava. :icon_scratch:
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@johabica
Veceras sam dobro zalio svaku biljku koja je imala ostecene listove.
Da li da dam malo starter djubriva, sa pojacanim fosforom, ili da kupim neko djubrivo sa P i K?

Ne moraš. Kalij i fosfor se ne ispiru, oni su statični i spuštaju se godišnje samo par milimetara Sigurno ima dosta hranjiva bez dodatne intervencije.
 

Najnoviji postovi

Na vrh