¸@laca, znamo, znamo mi da pesticidi iste aktivne tvari dolaze na ttžište pod raznim komercijalnim imenima, znamo da svaka tvorniica ima svoj komercijalni naziv, znamo da postoje originali, prparati sa primarnom aktivnaom tvari i njihovi generici, znamo sve o kontaktnim, translaminarnim, lokal sistemičnim preparatima, načinim djelovanja, svačega mi znamo - no slovo zakona i propisa je regula koja određuje ko i u životu, i u poljoprivredi kako ćemo se ponašati i kako ćemo i koju i kada primjenjivati kemiju.
I tako dugo dok su pravila igre takva, i dok se ne promjene - bila ona prava ili kriva - tako ih se dugo moramo pridržavati.
Znamo ponešto, zapravo sve ili bar većinu toga i o razvojnim stadijima štetnih organizama, vremenskim i temperaturnim uvjetima u kojim se oni razvijaju, stagniraju, ekspanzioniraju ili nastupa letalna faza. Svaki iskusan, dugogodišnji proizvođač zna kada može očekivati napad npr crvenog pauka, kada navalu bijele mušice, alternarijuu, fitoftoru, bakterioze - dok znaš uvjete koji im pogoduju, možeš predvidjeti potencijalnu ekspanziju. Isto tako znamo kada ćemo birati prepart koji pokriva veći broj štetnika u nekim situacijama, a i kada ćemo ići ciljano na jednog ako je ekspanzija istoga veoma kritična, znamo ponešto i o foto, tremo, i inim senzibilnostima kemijskih preparata., kemijskim karancama., radnim karencama...svačega mi znamo, eto - eh, sada sam već i ja prešla u fazu razmetanja i pokazivanja mišiča, no, ko što sam rekla, htjela sam samo reći da moramo igrati po pravilima ige, bila ona dobra ili ne.
Kontaktni fungicidi?
Zašto misliš da su manje štetni po ljudsko zdravlje - ajmo se prisjetiti Daconila - ušao je na tržište u euforijskom ozračju, živo se sjećam njegove prezentacije kao čuda od preparata sa najširim spektrom djelovanja i preparatom nove generacije koji se i dva tjedna nakon primjene ne ispire sa lista pod najjačim kišama i štiti tretiranu kulturu. Taj klorotalonil je zaista čudesna aktivna tvar. No, ako je kontaktni fungicid bezopasan, ili tako malo opasan - zašto onda grašak tretiran njime ima konzumnu karencu 48 dana a lubenica istovremeno samo 4? A njegovo djelovanje zaštite je već odavno prije isteka te karence prošlo. Da ponovim opet ili ćeš zaključiti sam, ili ćeš pročitti opet ono o čemu smo govorili u postovima iznad - zašto Coragen ide u paradajzu a ne ide u paprici.
Evo ga nema već dvije godine na tržištu, povučen je iz proizvodnje. A kontaktni je bo.......u biljku ulazio nije......pa bi slijedom tvoje logike trebao biti nešteten.
Nešto me sada drugo zaintegriralo, o čemu bi se dalo raspravljati, ali možda na nekoj drugoj temi - ti pesticidi, bilo je već više njih koji su imali veoma široki spektr primjene - recimo na primjer Afalon - bio je u odnosu na druge herbicide veoma niske cijene - nekih dvijesto pedeset kuna po hektaru, a pokrivao je čitav niz kultura, kao i zavidan opus korova koji uništava - a u neko su ga vrijeme, ima dosta godina već, bili povukli sa tržišta isto tako ko i Daconil, sa obrazloženjem da je štetan po okoliš, i naravno , time i po ljudsko zdravlje.
No, nakon par godina je vraćen na tržište, no sada sa skoro pa duplom cijenom, i sad je po koštanju po jedinici pvršine izjednačen sa ostalima.
I ja se pitam, nisu li to samo konkurentski lobiji u pitanju, podmetanja i zakulisne igre, pa se događa da se efikasna sredstva proglašavaju koruptivnim metodama štetnima, ili se prisili proizvođača istih da cijenovno budu u rangu drugih kako bi izgubili barem na tom, cijenovnom segmentu barem dio prednosti koju imaju pred drugim preparatima iste namjene.......