Dali ima tko problema sa bakteriozom?
Prošle godine sam imala problema sa bakteriozom još u fazi presadnica.
Naime, u plasteniku su tokom početka svibnja bile i presadnice za prodaju za amaterski uzgoj srpskog profi proizvođača sjemena - sorta Anita - namjenjena vrtnom uzgoju u kućanstvima, i presadnice hibrida roge za moj profesionalni uzgoj, i u jednom trenutku povišene vlage i visokih temperatura u plasteniku se javila bakterioza na Aniti koja se nakon nekog vremena prenjela na presadnice roge.
Anita je završila katastrofalno - desetak kontejnera u smeću, a rogu sam - pedeset kontejnera - doslovno dva puta u dva tjedna kupala u otopini Nordoksa.
U veliku plastičnu kadicu napunjenu fungicidnom suspenzijom uranjala sam kontejnere okrenute naopako do razine substrata, tako da su se ispirali listovi i sa lica i naličja istovremeno, sa time da sam prije uranjanja poskidala sve vidljivo zaražene listove.
Nakon sadnje u plastenik na pedesetak sadnica u rastu su se pojavili simptomi bakterioze. Zaražene listove sam poskidala, plastenik ostavljala otvorenim i preko noći i preko dana bez obzira kakvi vremenski uvjeti bili sve do ranojesenskih dana.
Daljnjeg širenja bakterioze više nije bilo niti na listovima, a nije bio niti zaražen nijedan plod tokom cijelog uzgojnog procesa koji je trajao od početka lipnja do izmrzavanja biljaka početkom prosinca.
Ne mogu reći kako bi Nordoks djelovao u vanjskom uzgoju i u primjeni samo na lice lista, jer aplikacija na naličje najčešće sa prskalicom nije moguća.
No, kupanje biljke se pokazalo kao efikasna zaštita listova koji još nisu bili zahvaćeni zarazom. Zaraženi prije kupanja a sa još nevidljivim simptomima su iskazali simptome, no Nordoks je odradio efikasnu zaštitu i spriječio prenošenje zaraze na zdrave.