Hibrid je od Rijk Zwanna,pojavilo se na nekoliko stabljika na raznim mjestima u dva plastenika,par komada sam počupao,a ostalo se nije dalje širilo nakon špricanja...Na čijem to hibridu imaš kladosporijum?Ne pitam ime,nego kuću.
Hvala Johabice.Opadanje cvijetova-ako nema bolesti,niska zračna vlaga.
Ak se zreli plodovi ne oberu,biljka se trudi stvoriti sjeme i sve podređuje tome.Odbacuje cvijet i svu energiju usmjerava u reproduktivne organe-sjeme.
Ca dušo,Ca.Kupi kalcij-nitrat i udri.Dva puta tjedno odmah,kasnije bar jedanput kada se ustabili.Sve oštećeno skidaj još dok su male,samo uzimaju hranu a ionako neće biti za prodaju.
Paprikari, pomoć, ovo se pojavilo na donjim listovima paprike u plasteniku. Više vrsta paprike (ljute paprike), ali nije na svim biljkama i nje puno ali ipak da ne iznenadi. Evo slikica.
Prvi puta čujem nešto takvoga.Ako te tješi nekaj,i meni se javlja tu i tamo,ali veoma sporadično,par paprika u cijelom plasteniku.Pa bih ja zaključila da kalcija ima u tlu dosta,ali ga biljke ne usvajaju zbog povišenih temperatura.Neke sorte su osjetljivije-Istra najviše,prati je u puno manje obimu Vedrana,a menta lagano kaska za Vedranom ali je nikada ne sustiže.
Koja ti se pati sorta?
To ti je najlakše znati ako izmjeriš ph .Ako je preko sedam,onda bi možda teorija držala vodu,iako ja u to nekako ne mogu vjerovati.Da bi višak mogao uzrokovati iste simptome kao nedostatak.Imaš li pri ruci ph metar ili ga možeš posuditi,mjeri,baš bih voljela znati koliki je.
ja još uvijek mislim da se radi o poremečaju usvajanja,iako je biljci dostupan u dovoljnoj količini.Ako veliš da ga dodaješ redovito.Ja ga ove godine još nisam davala,ali sam prije sadnje rasijavala kalcit.(iako bi to trebalo napraviti bar tri mjeseca ranije).
pitam zato što dajem Ca jednom tjedno gram po biljci,jel može biti da je previše Ca pa isti simptomi,? jedan kolega kaže ovako,ima viška Ca jer se to vidi po paprici kad se prođe rukom po plodu on je izrazito gladak,a da mu fali Ca onda bi plod bio onako malo hrapav,kao da ima dlačice po sebi. jel to drži vodu?
Mogu ja pisati; ali kada nitko ne čita ; link: problem visoke temperature i niske vlažnosti zraka....Nemam ph metar,mislis da ga ima u zemlji previse jer ga dodajem ali ga biljka ne usvaja? Ali ako ga nemoze usvojiti onda ga nemoze biti ni viska.
Ima i Ca-helat, koji je vrlo učinkovit za "interventno" djelovanje (link: Tradecorp Ca).Ca dušo,Ca.Kupi kalcij-nitrat i udri.Dva puta tjedno odmah,.....
Nemam ph metar,mislis da ga ima u zemlji previse jer ga dodajem ali ga biljka ne usvaja? Ali ako ga nemoze usvojiti onda ga nemoze biti ni viska.
Udri ga folijarno kasno naveče da ga moze biljka preko noći usvojiti(calciogreen 34):cool2: