• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pasnjaci

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Evo mojih krava na paši. 1.5ha sam podijelio na 2 dijela, ali vidim da im je i to previše jer samo izgaze i izbirljive su, pa sam još i popreko stavil žicu na 45m i to jedu 2-3 dana 45x28m. Mlijeko odma naraslo.

 

Josa

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
78
Pozdrav ekipa! Trebam savjet u vezi pašnjaka i famoznih poticaja za njih. Ukoliko se pašnjak prijavi pod ekološki-uz sva pravila vezana za to naravno,kažu mi da i stoka mora ići pod ekološku proizvodnju-u mom slučaju ovce. Je li to točno?
 

max23

Član
Tu od
22 Stu 2017
Poruka
91
Koliko imas krava na 1,5 ha pasnjaka?
ne treba gledati stvari na način "koliko krava na pašnjaku" već na način koliko dugo borave na djelu pašnjaka. Najbolje što možete uraditi kad je stoka i pašnjaci u pitanju je slijedeće:
1.Ograditi prostor/površinu(cijelu) s fiksnim električnim pastirom-više žica(4,5 ili više).
2.Ograđenu površinu odjednom podjeliti na veliki broj jednodnevnih parcela(ispaša samo jedan dan) ili svaki drugi ili treći dan premještati električni pastir(ograđivati nove male parcele).
3.Svaki dan premještati stoku na novu parcelu.
Na ovakav način ćete napraviti čudo za pašnjak u cjelini a i za zdravlje stoke. Izgleda kao mala zajebancija ali u konačnici dobijete kvalitetne pašnjake s jakim korjenskim sustavom koji su otporni i na sušu.
Smisao ovog načina rada je da malu površinu dodate znatno više grle od službeno proklamiranih 1-2UG/ha ,dobro je nagnojite i izgazite a onda biljkama date do 3mj preiod odmora odnosno ponovnog rasta. Svaki slijedeći put kad ovo ponovite njihov korjenski sustav će bit jači/razgranatiji i dublji.
Ako su vam površine loše da pojačate stvar možete na njih pustiti kokoši ili svinje( ali to je za neku drugu priču).
Iz vlastitog primjera u lici mogu reći slijedeće.
Držao sam stoku uz rub šume(ograđen za noćni boravak stoke) oko 4 mj, slijedeće godine okolni hrastovi su dali više žireva nego cijeli taj šumarak. Također okolna trava je u sezoni koja je bila kišna bila prosječno do koljena, a druge godine koja je bila sušna meni iznad pupka(visok195cm). Druga značajnija promjena koja se dogodila je gustoća..trava je bila otprilike 4-5 puta gušća nego ranijih godina bez ovakve ispaše.Napominjem da tlo nije duboko nego plitko a ispod je kamaniti sloj.
 

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
857
Izgleda ko velika zajebancija, što i je.
Mi smo već prije 35 godina prešli sa malih parcela na ispašu popreko.
Litraža se podigla tada sa 5500 na 6500, smanjio se broj problema sa kravama.

Na manjim parcelama sklonije su 'testiranju' ograde, jednu dugu vansku ogradu možeš lakše napravit sa jačom žicom, te malo ne možeš, još da imaš praksu to premještat i slično.

Sve i ovisi od ranga proizvodnje, kad imaš visoku litražu, ispaša nije više preporušljiva u vidu prehrambene baze. Nismo mi Irska, Anglija, atlantski dio Francuske i slično.
Trava je super u travnju i pola svibnja, onda ju spali do kraj kolovoza dok počnu kiše i opet imaš možda mjesec dana lepe trave, a tad sa kojim litrom previše kiše sve se promjeni u blato.
 

Najnoviji postovi

Na vrh