iskreno, pomalo mi je i žao što se svako nekoliko netko sjeti uvest sadnice nečega i onda ih prodavat hrvatima, usputno im obećavajući basnoslovne cifre. nemam ja ništa protiv toga da netko zasadi banane. samo mi smeta ako ih je netko zasadio (i pri tom, dakako, dobro platio sadni materijal) u svom neznanju i pod utjecajem nekoga tko samo i isključivo ima korist od prodaje sadnica. nikoga ne prozivam, samo govorim ono što vidim oko sebe. sama paulownia mi je, moram priznati, interesantna jer ovih dana počinjem sječu jednog djela pošumljenog kanala, a svakako ga ponovno planiram pošumiti. sad mi se javlja i problem, jer nemam kome prodati topole... suština stvari je da nije uredu mazati oči ljudima s nečim što nema (trenutno) realnog uporišta. što je s miskantusom? nitko ga više ne spominje? bolje bi nam svima bilo da se pobunimo zbog bezobrazne i apokaliptične sječe šuma na 13 000 ha u zapadnoj đakovštini...
@zombie, ne sjedim skrštenih ruku, nego se baš pojavljuje problem inertnosti i kod mene. pokušavam pokrenuti ljude, pomažem kome i koliko mogu (a da ni ne pomislim u kojih sam ja osobno hovnima). radim strojeve i alate svojim materijalom u svojoj radionici, trošeći svoje vrijeme a da bi olakšao sebi i drugima neke stvari koje izalze iz okvira konvencionalne proizvodnje. tješi me činjenica da ima ljudi koji slično razmišljaju, pa se nadam da će se nešto i promjeniti. a po pitanju egzotike, treba pogledati koliko proizvodimo proizvoda koje svakodnevno trošimo, konkretno povrća. hajmo prvo namiriti potrebe za onim što 100% možemo proizvesti, što znamo proizvesti i što možemo plasirati, a onda se možemo igrati i eksperimentirati. nemamo mi para ni veremena koje možemo izgubiti. jedina budućnost nam je proizvodnja hrane, jer sve ostalo smo uništili...
(hebem ti insomniu :icon_e_sad: )