etnošindra
Član
- Tu od
- 1 Velj 2012
- Poruka
- 220
...ta vertikalna pilana s kolicima zahtjeva više prostora, veći kapacitet struje...za moje trenutne kapacitete je prevelika, skupa i neisplativa...
Evo,ja malo o pilanama razmišljal,bude nekih 20 kubika za ispiliti.Zanima me koliko se može ispiliti jednom tračnom pilom do brušenja.Neki mi vele da čak nakon jednog kubika otupi i da treba mijenjati.Konkretno,ja kanim piliti ariše i razglabam već danima o tome i sve mi se čini da budem improviziral neka kolica i sve na cirkular pošto nisu debeli.Oko 35 cm max.Te tračne pilanice imaju prednost kaj su kompaktne,ali čujem da imaju i dosta neravni rez.Mišljenja?
...ta vertikalna pilana s kolicima zahtjeva više prostora, veći kapacitet struje...za moje trenutne kapacitete je prevelika, skupa i neisplativa...
Aco,planiram rezati ariše,najviše mi se sviđa ova ideja s auto gumama,ali imam u ponudi i AL kotače za 200 kuna veću cijenu.Kotači su promjera 500 mm,a mogu dobiti i 600 po želji.Daj mi reci kakvi su kotači na LT 15 i njihova dimenzija,dal pila ide po kotačima ili imaju gumu ili kakvu bandažu drugu?Kakav je rez sa pilom od 35 mm širine.Korak zuba je pretpostavljam oko 20 do 25 mm?Za pogon bi stavil elektromotor od 4 kw,smatram da bi za kućnu upotrebu trebalo biti ok.Jel koristiš Woodmizer-ove pile ili neke druge?Ima ko iskustva sa Kordu-ovim pilama?
Čuj,kaj se snage motora tiče,tu imam na izbor,ali cjenovno mi je jedan od 4 kw najpovoljniji.Nego,ako se ne varam,na woodmizeru je pila debela 1,1 mm,to se protivi onom pravilu u odnosu pile i kotača,ne?Daj ako imaš priliku iz prve ruke da poslikaš neke detalje na woodmizeru pa da meni,a i drugima olakšaš ove muke.Jer pazi,nazival sam puno ljudi koji imaju i pilane i brusače i sl.Svatko govori po svojem,npr,veli mi čovek da ispod 6 cm širine pile nije za pilanu,da dosta valove radi pila,a gledam na woodmizeru pila 35 mm i pili odlično,k tome debela 1,1mm i ne puca?Jel taj klinasti remen u svrhu bombaže ili samo za bolje nalijeganje i držanje pile?Dal bi vredilo ako uzmem AL kotače da nalepim pluto ili gumu neku?Imam sad vremena razmišljati pošto se nejde u šumu te čekam da se odobri linija za sječu.