• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pitanja vezana za OPG

nik96

Član
Tu od
28 Srp 2015
Poruka
173
Imam nekoliko pitanja u vezi otvaranja opga a nemam vremena sad cijelu temu citat pa bih zamolio one koji znaju da pojasne....koji je postupak za otvaranje opga, dal treba placat doprinose jer sam zaposlen u firmi, nakon otvaranja opga, kolko otpriluje treba vremena da se dobije pravo na plavu naftu i na koji nacin se zapise zemlja pod posto nesto glasi na mamu nesto na tatu itd...

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
Molim za savjet, situacija slijedeca: zaposlen sam u jednoj tvrtki, ujedno sam i nositelj opga zajedno sa jos dva clana obitelji. Uskoro sam namjeravao dati otkaz u tvrtki zbog poslovnih razloga te sam racunao na naknadu sa burze iducih nekoliko mjeseci. Koliko sam dobio informaciju to nece biti moguce jer sam nositelj/clan opga. Da li postoji kakav izlaz tj da zadrzim naknadu sa burze?
Hvala lp

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
makni se iz opga...jer se opg vodi kao da si zaposlen,ne samo da nećeš dobivati naknadu jer češ dati otkaz,ali i da ga dobiješ,onda moraš plaćati doprinose jer si zaposlen u opgu..tako da nisi nezaposlen...
naknadu ne dobivaš ako daš otkaz..slični slučaj je moj šogor imao prije mjesec dana,dao je otkaz i nadao se naknadi kad ono mahuna...ali nema opg pa nije kao tvoja situacija..
znači jedini način da dobivaš naknadu je da nisi u opgu i da ti poslodavac spiči otkaz..

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
ma to sa otkazom je vec rjeseno, tj mora biti razlog ili smanjenje obujma posla, zatvaranje poslovnice ili sl i poslodavac ce mi izac ususret oko tog

unutar OPGa sam jedini član mlađi od 40god, da li ja mogu sada izaći iz OPGa i staviti nekog drugog nositelja i onda za 4-5mj ponovno ući u OPG?
da li postoje kakve sankcije/restrikcije na broj ulazaka/izlazaka?

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Jel si ti nositelj opg-a?Ili član?Koje na kraju?Ako si nositelj onda je situacija ista kao kod mog bratića.Prodao sve i evo nakon dvije godine još uvijek je u opg-u jer navodno može izaći samo ako proglasi bankrot.To je najbolje pitati u poreznoj,to ti je jedini točan način na koji to možeš saznati.A ovo sa izlascima pa opet ulaženjem u opg nakon par mjeseci zaboravi,to jedino možeš napraviti kao zaposlenik ili član opg-a ali kao nositelj ne.Jer je procedura zajebana

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
trenutno sam nositelj OPGa, do lani sam bio član, procedura za promjenu nije komplicirana ni malo, bar koliko se sjećam od lani. OPG nije u sustavu PDVa i ima malu ekonomsku velicinu

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
Ako si nezaposlen i ulaziš u opg,čeka te plaćanje doprinosa..bilo kao nositelj ili član.
Procedura je da morate izabrati novog nositelja,tebe se kao člana makne,i to je to..sad da li će biti kakvih problema ukoliko si ostvario neke povlastice kao mladi poljoprivrednik a izlaziš iz opga neznam..najbolje agenciju za plaćanja kontaktirati..

baranjac747

Član
Tu od
20 Lis 2011
Poruka
290
Imam jedno pitanje. Nositelj sam OPG koji nije u sustavu PDV-a i sad ukolko se mjenja mjesto prebivališta dali se mora mjenjat i mjesto sjedišta OPG-a pošto se radi o drugoj općini/gradu.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
U roku 8 dana moraš napraviti promjene.
70kn biljega pripremi i novu osobnu ili onu privremenu..prije 3 mjeseca sam mijenjao adresu stanovanja,iako sam ostao u istoj općini tj gradu.
Paušalac sam.

baranjac747

Član
Tu od
20 Lis 2011
Poruka
290
A ukoliko nisi u istoj općini dali se onda plaća neki porez ili komunalna naknada za zemljište u drugoj općini

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
Ako si nezaposlen i ulaziš u opg,čeka te plaćanje doprinosa..bilo kao nositelj ili član.
Procedura je da morate izabrati novog nositelja,tebe se kao člana makne,i to je to..sad da li će biti kakvih problema ukoliko si ostvario neke povlastice kao mladi poljoprivrednik a izlaziš iz opga neznam..najbolje agenciju za plaćanja kontaktirati..

Dobio odgovor iz lokalnog ureda APPRRR, mogu bilo kada i bilo tko ulaziti/izlaziti iz OPGa, samo se ispuni obrazac i prateća dokumentacija i to je to.
Nažalost (ili na sreću) zbog prijave na natječaj lokalnog LAG-a koji će mi proći kako sam dobio informaciju jučer, natječajem je uvjetovano da nositelj mora bit u OPGu idućih 5 godina. Tako da, naknada sa biroa baj baj :icon_e_sad:
al mi se sve potrefilo u zadnjih desetak dana, oj živote....

nik96

Član
Tu od
28 Srp 2015
Poruka
173
Pozdrav, situacija je sljedeća.
Želim otvoriti opg pa me zanima koji je postupak i dali budem moram plaćati kakve obaveze ili nes obzirom da sam zaposlen.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
70kn biljega,pravac agencija za plaćanja,pripremi vlasničke listove parcela i/ili ugovore o zakupu i to je to.pošto si zaposlen,osiguran si po toj osnovi (mirovinsko,zdravstveno) u firmi u kojoj radiš.
Ako je zemlja bila u poticaju onda bi trebao i prava prenesti da bi ostvario poticaj.
Ako nije,a mladi si poljoprivrednik trebao bi ostvariti neka prava na poticaj.
I pitaš tamo gdje podnosiš zahtjev za karticu za plavi dizel,i 50 il 70kn biljega isto...obično koja vrata dalje u agenciji za plaćanja...

nik96

Član
Tu od
28 Srp 2015
Poruka
173
A kad otvorim opg legalno mogu prodavati svoje proizvode ? Kako ide porez na prodano ?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
još ti fali samo upisnik trgovaca voćem i povrćem...ili neš drugo prodaješ?:icon_cool:

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
legalno preko otkupnog bloka(kupi se u knjižari),upisuješ,tj vodiš evdenciju prodanih proizvoda,to je jedan a4 papir..poreza nema ako ne pređeš 85 tisuća kuna godišnje primitaka(onda postaješ porezni obveznik,paušalista ili nepaušalista),a za ulazak u PDV možeš dobrovoljno ili nakon što imaš preko 300 tisuća kuna primitaka...
Na prodanu robu u otkupnom bloku ne pišeš trošak pdva,jer si ga u protivnom obvezan i platiti...znači prodaješ pajceka,pišeš pajcek 1000kn i to je to...

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,704
A kad otvorim opg legalno mogu prodavati svoje proizvode ? Kako ide porez na prodano ?

Ček malo je li ti uopće imaš upisnik i ako ga imaš zašto nebi sada mogao legalno prodavati svoje proizvode.Ajde malo pojasni svoj trenutačni status?

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Mora se upisat u upisnik prvo kao trgovac ako će prodavat.
A i do kad će to ići ko zna.
Susjed je u sustavu i prodavao bez računa dobio kaznu i ostao bez proizvoda.
Carina to kontrolira

Najnoviji postovi

Na vrh