• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pitanja vezana za OPG

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
soony,
hvala na ovom prlogu. Mislim da bu mnogina sada jasnije koje su obaveze nositelja i članova OPG-a. Zaposleni neka posebno obrate pažnju na str. 16. i 17. OPG se njima smatra kao druga djelatnost i nositelji OPG-a moraju platiti doprinose iako su doprinosi već plaćeni u firmi gdje su zaposleni. Ako sam ja dobro razumio članovi samo OPG-a kojima su doprinosi plaćeni u firmi gdje su zaposleni, ako primici nisu preveliki, nisu obveznici plaćanja doprinosa.

zaagy

Član
Tu od
9 Sij 2014
Poruka
55
Evo sad ću u detalje opisati. Ja nisam u sustavu pdv-a, prvi put prodajem a da me netko traži račun ili otkupni blok, ne vodim nikakve knjige, iznos prodaje manji od 80000 kn. Kupac je udruga, nisu u pdv-u, treba im račun(otkupni blok) radi vlastite evidencije i na kraju godine moraju predati državnoj upravi na šta su potrošili novac. Znači, sve bi išlo u gotovini. Vidim na ovom primjeru da opg nije imao pečat, nego su rukom ispisani podaci. Koliko sam shvatio, trebam otkupni blok i samo voditi evidenciju prihoda. Da li se moram upisati u upisnik prodavatelja?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
baš su sve objasnili, samo ja nepismen vidim da mali (do 80500) nisu obveznici poreza na dohodak, ali postoji stopa od 0.35 koju bi trebali plaćati...

bem ti državu i poreznu, baš su to dobro objasnili...:(envy):

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Evo sad ću u detalje opisati. Ja nisam u sustavu pdv-a, prvi put prodajem a da me netko traži račun ili otkupni blok, ne vodim nikakve knjige, iznos prodaje manji od 80000 kn. Kupac je udruga, nisu u pdv-u, treba im račun(otkupni blok) radi vlastite evidencije i na kraju godine moraju predati državnoj upravi na šta su potrošili novac. Znači, sve bi išlo u gotovini. Vidim na ovom primjeru da opg nije imao pečat, nego su rukom ispisani podaci. Koliko sam shvatio, trebam otkupni blok i samo voditi evidenciju prihoda. Da li se moram upisati u upisnik prodavatelja?

Ništa ti ne trebaš,pa ne ispunjavaš ti otkupni blok,nego valjda onaj tko otkupljuje,samo ime ti govori...

zaagy

Član
Tu od
9 Sij 2014
Poruka
55
Manje je bitno tko će ispuniti otkupni blok, samo da je sve po zakonu. Da ne bi netko od glavešina pokucao na vrata i napisao kaznu. Hvala.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
A da skokneš do najbliže porezne uprave i dobiješ informaciju iz prve ruke? Očito je da ovdje nema nekoga tko zna i želi riještit tvoj problem.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
Glede ovih doprinosa... iz priložene prezentacije mi ništa nije jasno. Tam piše da treba plaćati nekih 1200kn godišnje (za one u radnom odnosu, a koji nisu u nikakvom poreznom sustavu).

Svake godine predajem poreznu prijavu, porezna uprava ima uvida u sve moje prihode i nikad mi nisu spomenuli da sam ikaj dužan i da trebam nekaj platiti.
Porezne prijave predajem zadnjih (valjda skoro) 20 g., u upisniku OPG-a sam od početka, nositelj zadnjih 8 godina.

Tko je tu lud???

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
Ima jedna sitnica a to je da tko je otvorio opg nakon 10.mjeseca 2010 podliježe tim obvezama,a oni ranije nisu u tome..porezna ima i broj telefona i nitko vas neće zadaviti ako nazovete date svoje podatke i oni provjere.
Jako su ljubazni i provjerit će vas da nebi slučajno trebali platiti...telefonski..

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
Štima, ali to tam baš i ne piše.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Manje je bitno tko će ispuniti otkupni blok, samo da je sve po zakonu. Da ne bi netko od glavešina pokucao na vrata i napisao kaznu. Hvala.

Pa nije valjda da nemas niti jednog knjigovođu u okolici da se posavjetujes,,,
Ne znam kako to ide kod opg-a ali vidim da se komplicira,,,
ako se zeli sve po zakonu zar je problem dati nekoliko kuna za izradu pecata, kupiti knjigu racuna te istu ovjeriti kod porezne uprave te ko covijek izdati pravi racun za svu izdanu robu ili usluge ako se njima bavis,,,
Kod mene u obrtu je ista procedura s tim sto vodim knjigu prihoda (KPR) te sam na kraju godine obavezan predati PO-SD obrazac iz kojeg su vidljivi moji prihodi kroz godinu,,,
Moram napomenuti da sam obavezan imati i odluku o visini blagajnickog maximuma (koji moze biti maximalno 10.ooo,oo kn) te (interni akt) izjavu o slijednosti numeriranja u knjizi racuna,,,
Ukoliko ovo (u obrtu) nemam slijede odgojno obrazovne mjere,,,
Sav naplaceni iznos mora biti polozen na racun a moze biti podignut odmah po uplati kao materijalan trosak,,,
Napominjem ovo je kod obrta sto ne znaci da na isti nacin posluju i opg-i,,,
c065.gif

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
@ komer Svi su porezni obveznici od 2010, novi i oni od prije.
@ ZJ Da nisi zamijenio sa pausalom nezaposlenih osoba?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
Bojim se da nisam.
Citiram iz slide-a na str 16:
ako poljoprivrednik obavljanje djelatnost poljoprivrede a osiguran je po drugoj osnovi:
- po osnovi radnog odnosa
- obrta ili slobodnog zanimanja

→ Obveznik je plaćanja doprinosa po osnovu druge djelatnosti

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250

Otkupni blok uvijek ispunjava kupac,tak da ti sa time nemaš nikakve veze...ne treba dodatno komplicirati nešto što je sasvim jednostavno...

zaagy

Član
Tu od
9 Sij 2014
Poruka
55
Al oni pojma nemaju o tom otkupnom bloku. No dobro, to ću riješiti sa njima. Znači, otkupni blok, vodim listu prihoda i ja sam sa moje strane čist. Ne moram nikome ništa nositi, davati na uvid, prijavljivati? A šta je sa upisnikom prodavatelja? Znam da je za voće i povrće, a šta je sa kukuruzom?

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
@ komer Svi su porezni obveznici od 2010, novi i oni od prije.
@ ZJ Da nisi zamijenio sa pausalom nezaposlenih osoba?

Hele meni su u poreznoj rekli drugačije..zaposlen sam i imam manje od 80500kn i nemoram se brinut..i manje od 48 tisuća poticaja..ako prijeđem nešto od toga onda ulazim u porez na dohodak..sad ako mi je tko krivo rekao imam ime i prezime osobe koja mi je to rekla pa ako što pođe po zlu idemo na sud..zvao sam,pitao sam,dao im oib i sve što ih je zanimalo i rekli su mi da sam još premali..i da ne brinem do 80500kn i/ili 48000 izravnih plaćanja...
+ osiguran sam kod poslodavca
+ otvoren opg prije 10.2010
Nemam brige..
Tako su mi rekli..

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
733
I ja sam do 80500, obvezni smo samo vpp obrazac voditi. Tu se upisuju prodane kolicine bez cijene i iznosa.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Al oni pojma nemaju o tom otkupnom bloku. No dobro, to ću riješiti sa njima. Znači, otkupni blok, vodim listu prihoda i ja sam sa moje strane čist. Ne moram nikome ništa nositi, davati na uvid, prijavljivati? A šta je sa upisnikom prodavatelja? Znam da je za voće i povrće, a šta je sa kukuruzom?

Al ga ti kompliciraš sa tom kuruzom,potpišeš se na otkupni i završena priča...misliš da je poreznoj toliko zanimljiva tvoja kuruza...upisnik trgovaca voćem i povrćem je za izravnu maloprodaju istog...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Na str. 12 piše
"poljoprivrednici koji su bili upisani u Upisnik prije 1.11.2010. nisu bili obveznici mirovinskog osiguranja – mogli su se osigurati na vlastiti zahtjev"
Na str. 13 piše:
"ako se djelatnost poljoprivrede obavlja uz radni odnos, uz školovanje ili uz mirovinu
→ osiguranje po osnovu druge djelatnosti

Na str. 16 piše:
ako poljoprivrednik obavljanje djelatnost poljoprivrede a osiguran je po drugoj osnovi:
- po osnovi radnog odnosa
- obrta ili slobodnog zanimanja

→ Obveznik je plaćanja doprinosa po osnovu druge djelatnosti"

Posljednji stavak na obje stranice upućuje na str. 17, gdje se pod 7.3 navodi da je osnovica za doprinose u slučaju ukupnih godišnjih primitaka do 85.000 (nisu oporezivi) je 12.750 kn. Znači trebalo bi za doprinose platiti 382 kn mjesečno. Ovako ja razumijem ovo napisano.

Sigurno znam da obrtnik paušalista ne može izbjeći dodatno plaćanje doprinosa, unatoč tome kaj mu je plaćeno po drugoj osnovi i makar ne imao prihoda u toj godini. Zato i sve prije navedeno ovako razumijem.

zaagy

Član
Tu od
9 Sij 2014
Poruka
55
Sta je prodaja krajnjem kupcu nego maloprodaja? Nebitno, 5 kila ili 5 tona.
Po tome ja trebam biti u upisniku da bi mogao prodati, jel tako?

Najnoviji postovi

Na vrh