• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pitanja vezana za OPG

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Uvođenjem PDV-a izgubila se zakonska razlika između veleprodaje i maloprodaje. I veleprodajni i maloprodajni kupac plaća cijenu s PDV-om.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Clanak 90 zakona o pdv-u govori drugacije,,,
c085.gif

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Hele meni su u poreznoj rekli drugačije..zaposlen sam i imam manje od 80500kn i nemoram se brinut..i manje od 48 tisuća poticaja..ako prijeđem nešto od toga onda ulazim u porez na dohodak..sad ako mi je tko krivo rekao imam ime i prezime osobe koja mi je to rekla pa ako što pođe po zlu idemo na sud..zvao sam,pitao sam,dao im oib i sve što ih je zanimalo i rekli su mi da sam još premali..i da ne brinem do 80500kn i/ili 48000 izravnih plaćanja...
+ osiguran sam kod poslodavca
+ otvoren opg prije 10.2010
Nemam brige..
Tako su mi rekli..

Sve što kažeš stoji. Moj post se odnosio na nezaposlene, dakle, svi nezaposleni su nositelji i članovi su porezni obveznici od 2010.g. , zaposleni su obveznici preko 80 500 / 48 000kn.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Clanak 90 zakona o pdv-u govori drugacije,,,
c085.gif

Nisam pretražival zakon. Logički mi nema razlike za poslovanje transakcijskim računima. Sad sam letimično pogledal čl. 90 i vidim da se baš nismo razumjeli.
Tu se navodi iznimka, odnosno slučaj kad prodavarelj nije u sustavu PDv-a, a onda kupac, pa bio on i veletrgovac, nema pravo na odbitak pretporeza.
Uglavnom, kupac uvijek plaća ukupnu cijenu, samo nekad si neki kupac može izbiti pretporez, a nekad ne.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Sukladno članku 69. stavku 1. Zakona o poljoprivredi, nositelji OPG-a te članovi i zaposleni na OPG-u ako su upisani u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava mogu vlastite poljoprivredne proizvode, uzgojene na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu prodati krajnjem potrošaču ili kupcu/otkupljivaču.

Člankom 3. stavcima 4. i 5. Pravilnika o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (Narodne novine, broj 76/14) propisano je da OPG koji sukladno poreznim propisima nije u obvezi voditi poslovne knjige, dužno je evidentirati prodaju na veliko sukladno članku 6. toga Pravilnika te je pri prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda na veliko dužno kupcu izdati popratne dokumente samo za one proizvode za koje je izdavanje istih propisano posebnim propisom, a kupac/otkupljivač je pri preuzimanju proizvoda dužan izdati otkupni blok i/ili skladišnu primku te evidentirati ulaz proizvoda u svojim poslovnim knjigama radi daljnjeg obračuna.

Navedeni članak 6. Pravilnika regulira obvezu OPG-a vođenja evidencije o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda koja najmanje treba sadržavati podatke o datumu prodaje, vrsti i količini prodanih vlastitih proizvoda, prema obrascu evidencije o prodaji te čuvati je za prethodnu kalendarsku godinu najmanje jednu godinu i dati je na uvid na traženje zakonom ovlaštene osobe.

iskopano na stranicama Porezne uprave, ono di odgovaraju na pitanja...
dakle, KUPAC PIŠE OTKUPNI BLOK, to sam htel naglasiti...da potvrdim Tempova nastojanja da prosvijetli narod koji misli da sam sebi piše otkupni blok i daje ga nekome kad prodaje svoje proizvode...

kad bi proizvođač moral nekaj pisat, to bi se zvalo PRODAJNI a ne OTKUPNI blok, kaj ne':(whew):

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
seljaci nemaju gaće, ostale im na štapu.
A prave seljanke ih ne nose pa nemaju šta skidati.:icon_e_wink:

A gle, meni je kupac pisao otkupni blok dok sam prodavala na veliko, a nisam bila u sustavu pdv - a.
Je li se u međuvremenu nešto promijenilo - ne znam.

@Darijus -

images

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Jo, nije se ništa promjenilo. Kupac ima interes i obavezu da piše otkupni blok jer na temelju otkupnog bloka knjiži trošak.
Da bi se plaćao porez i doprinos na drugu djelatnost, ta djelatnost mora biti uvedena u porezni sistem, a to, ponovo ponavljam, ne moramo do 80.500 kn godišnjeg prihoda. Evo Komer je lijepo napisao kaj su mu rekli u poreznoj i to stoji u zakonu.

nikola2101

Član
Tu od
3 Kol 2010
Poruka
94
Vecer!
Imam pitanje vezano uz OPG i vlasničku strukturu. Naime, namjeravm uložiti novac u OPG koji nije u mojem vlasništu. Dal je moguce postati vlasnik npr. 50% OPG-a? Uložiti novac u OPG na račun te na taj način postati vlasnik 50%? Dal je tako nešto moguce? Samo da napomenem, vlasnik OPG-a i ja nemamo istu adresu stanovanja. Znaci, mene zanima da li postoji neki način da postanemo partneri u OPG-u kada ja uložim novce? Kako da osiguram uloženi novac? Molim odgovor ako netko zna, ili prijedlog kako bi mogao to na legalan način riješiti i tako osigurati uložen novac.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Mozes ti njemu napraviti posudbu novaca a on tebi potpise ugovor o posudbi i kamatama koje dogovorite a kao garanciju ovjeri bjanko mjenicu ili mjenicu na taj iznos kolika je posudba + kamata za dogovoreno vrijeme posudbe,,,

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Vrlo jednostavno...kod javnog bilježnika se ovjeri posudba novaca uz zalog njegove nekretnine ili pokretnine,čija vrijednost mora biti veća od vrijednosti posuđenih novaca...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Članak 5.

(1) Nositelj i članovi OPG-a su punoljetne osobe koje stalno i/ili povremeno rade na gospodarstvu, članovi su istog kućanstva i imaju prebivalište na istoj adresi.

(2) Članovi OPG-a između sebe biraju nositelja koji je odgovoran za njegovo poslovanje te popunjavaju obrazac izjave članova OPG-a o odabiru nositelja gospodarstva koji se nalazi na listu 7. obrasca Upisnika iz DODATKA I., koji je sastavni dio ovog Pravilnika.

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
Oko1850 kuniča sve skupa.
Zdravstveno
Mirovinsko
Ozljeda na radu
Drugi stup
Predporez