• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pitanja vezana za OPG

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,543
Ako sam ja skužil slovence u Gudovcu oni ispostavljaju račun bez Pdv-a i takov ti se priznaje .Znači plačaš robu bez pdva i knjiž ti se samo trošak .nema povrata pdva.Molim ispravak ako nije ovako da znamo točno.
 

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Nazvat ujutro da. Ma slovenci na sajmu su zakon. Ovaj lik se pravi malo grbav bzvz

Poslano sa mog Nexus 4 koristeći Tapatalk
 

CabXXm

Član
Tu od
24 Lip 2015
Poruka
130
Ajde, molim te, provjeri pa nam pošalji da znamo.

Koliko sam ja upućen, on izdaje račun bez PDV-a, a ti ga sam trebaš obračunat i proknjižit.
 

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Skuzio me slovenac sad i napisao racun bez njihovog ddv-a, a sta ja trebam radit nakon i trebam li sta vidjet cu kad mi dode roba s racunom za koji dan

Poslano sa mog Nexus 4 koristeći Tapatalk
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Moraš od porezne tražiti euro pdv broj i poslati ga prodavaču i to je sva mudrolija.Time dokazuješ da si u sustavu pdv-a a prodavač sebe pravda tim euro brojem.
 

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
To je rijeseno, prvo nije skontao, kasnije je skontao. Zato sam pitao jel ima neki poseban naziv racuna

Poslano sa mog Nexus 4 koristeći Tapatalk
 

JAROMIR

Član
Tu od
27 Velj 2010
Poruka
98
Imam jedno pitanje i nedoumicu, sa krajem ove godine izlazimo iz sustava PDV, ostajemo u poljoprivrednom upisniku i nastavljamo se baviti poljoprivredom. Zanima me da li sam dužan platiti PDV na kako oni to zovu "tržišnu vrijednost" imovine koja je kupljena i tijekom vremena u sustavu PDV amortizirana. Postoje dvojbena tumačenja pa me zanima gdje bi mogao pronači nekakav link ili zakonsko tumačenje ove odredbe. Na koji način se određuje ta tržišna vriijednost i tko ju određuje. Evo i za sve ostale koji žele izići iz sustava PDV-a od ulaska R.H. u EU ne postoje više ona rješenja obveze na 5 godina, to mi je rekao knjigovođa.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,543
eto, iskopah nešto od službenih mišljenja drage nam porezne uprave, pa vidite...

Porez na dohodak - Porezni obveznik
Broj klase:410-01/14-01/669
Urudžbeni broj:513-07-21-01/14-2
Zagreb, 14.04.2014
Tumačenje statusa obveznika poreza na dohodak
​Ministarstvo poljoprivrede, proslijedilo je upit Sisačko–moslavačke županije KLASE: 402-01/14-01/08, URBROJ: 2176-14-1 od 21. siječnja 2014. godine, Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, vezano za tumačenje statusa obveznika poreza na dohodak koji ostvaruju primitke po osnovi djelatnosti poljoprivrede odnosno primitke od prodaje proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Člankom 18. stavkom 3. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine, br. 177/04, 73/08, 80/10,114/11, 22/12, 144/12, 120/13 - Odluka USRH, 125/13 i 148/13; u daljnjem tekstu: Zakon) propisano je da djelatnost poljoprivrede i šumarstva obuhvaća korištenje prirodnih bogatstava zemlje i prodaju, odnosno zamjenu od tih djelatnosti dobivenih proizvoda u neprerađenom stanju. Fizičke osobe su po osnovi djelatnosti poljoprivrede i šumarstva obveznici poreza na dohodak, ako su po toj osnovi obveznici poreza na dodanu vrijednost prema posebnom zakonu, ako po toj osnovi u poreznom razdoblju ostvare ukupni godišnji primitak veći od 35% iznosa propisanog za obvezni ulazak u sustav poreza na dodanu vrijednost prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost (više od 80.500,00 kuna) te ako ostvaruju poticaje na način i pod uvjetima propisanim posebnim zakonima.

Slijedom navedenog, upis u registar obveznika poreza na dohodak obvezan je ukoliko je to propisano posebnim Zakonom. Do pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarila više od 48.000,00 kuna primitaka od izravnih plaćanja imali su obvezu prema Zakonu o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (Narodne novine broj 120/12 i 136/12) upisati se u sustav poreza na dohodak ako žele ostvariti izravna plaćanja i potpore i u tekućoj godini.

Budući da je danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji stupio na snagu novi Zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (Narodne novine, broj 80/13) koji ne postavlja prethodno navedeni uvjet, odnosno da se obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarila više od 48.000,00 kuna primitaka moraju upisati u sustav poreza na dohodak ako žele ostvariti izravna plaćanja i potpore i u tekućoj godini, za takve porezne obveznike ne postoji obveza upisa u sustav poreza na dohodak sve do ispunjenja ostalih uvjeta iz članka 18. stavka 3. Zakona o porezu na dohodak.

Napominjemo da su za tumačenje prava i obveza iz obveznih osiguranja nadležni nositelji obveznih osiguranja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za zapošljavanje.
 

Hurki

Član
Tu od
20 Tra 2013
Poruka
240
Pozz svima. Imam par pitanja, a vidim da su ovdje više manje svi iskusni pa bih vas molio za pomoć.

Dosada je OPG bio na ocu, te su on i majka bili jedini članovi OPG-a, pošto sam ja bio u radnom odnosu, a nisam baš nešto ni pridonosio OPGu...

Pošto sam ja polagao održivu uporabu pesticida, sada bih prebacio OPG na svoje ime. Tj. ja bih postao nositelj, dok bi otac i majka ostali članovi.


Još uvijek sam u radnom odnosu, na puno radno vrijeme, te bi mi poljoprivreda bila sekundarna djelatnost na manje od 50% ...

Kako stoje stvari sa porezom i to, da li će mi to utjecati na dosadašnji povrat poreza i sl.

Hoću li morati plaćati porez paušalno pošto mi je to sekundarna djelatnost?

Hoću li morati prikazivati račune od kupljenog repromaterijala?

Što se OPG-a tiče, dosada je uglavnom radilo na malo.. .točnije, radi se 1,5ha zemlje. Jedna krmača, 4-5 svinja smo uvijek ostavljali sebi, a ostatak prasadi prodavali...


Strah me da ne uletim u nešto bespotrebno radi te šake jada što imam od zemlje, a ne bih baš ni djedovinu dao čisto onako... čovjek sam koji voli selo, i ne planiram ga napustiti dok god mogu...

P.S.
Ukratko znači, zanimaju me dobre i loše strane OPG-a kao sekundarne djelatnosti.
 

Hurki

Član
Tu od
20 Tra 2013
Poruka
240
Jedan kolega s foruma mi je skrenuo pozornost na doprinose, pa bih htio napomenuti da mi je otac 1944.godište i u mirovini je (starosnoj) , a majka 1945. godište te nije u mirovini pošto nije plaćala ranije mirovinsko stoga nema pravo na mirovinu
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ako baš želiš doznati kakvi te problemi, čitaj davanja, očekuju odvoji nekoliko sati za posjet agenciji za plaćanja i poreznoj upravi. No ne idi kod njih nepripremljen. Napiši si na papir sve kaj ih moraš pitati, čak i ono kaj misliš da znaš.
Npr., jel se tvoje preuzimanje postojećeg OPG-a tretira jednako kao i otvaranje novog, kolike doprinose trebaš plaćati za dodatni prihod, koliki porez i prirez itd.
Za svaki odgovor zatraži da ti vele kojim zakonom je to regulirano, jer se ćesto događaju nesporazumi. Referent može i krivo informirati, ili ga stranka može krivo razumijeti, a kasnije se iznenadi kad dobije nalog za uplatu.

Moje mišljenje je da se za 1,5 ha ne isplati otvarati OPG, osim ako ne planiraš proizvodnju povrća, cvijeća ili nečeg sličnog.
Ukoliko je OPG otvoren prije nego je postojala obveza plaćanja doprinosa i poreza ako si drugdje zaposlen, zadrži OPG na jednom od roditelja sve do njihove smrti i nek još dugo požive. Inače ćeš najvjerojatnije uletjeti u neželjene probleme.

Ovo je samo mišljenje laika koje ne mora biti popuno točno.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
@hurki pozdrav.Odi na temu ŽIVJETI OD POLJOPRIVREDE.Bile su pre nekoliko tjedana rasprave o doprinosima,možda što pomogne.
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Zato nitko ni ne odgovara jer treba malo prelistat.
Ukratko, pošto radiš ne plaćaš doprinose, mislim da umirovljenici također ne plaćaju doprinose. Mamu ispišite iz OPG-a.
Prođi u poreznu i mirovinsko, nitko drugi nije bitan.
 

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,543
Kolko sam ja skužil Hurkiu treba samo UPISNIK a ovdje bi trebalo razdvojiti Ljude koji su u UPISNIKUi one koji imaju OPG(u sustavu PDVa) jer su to dvije različite skupine ljudi.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Čim si u upisniku znači da imaš regan OPG, a u sustav PDV-a možeš dobrovoljno ili po sili zakona ako premašiš godišnje prihode. Obveznici doprinosa i poreza su jedni i drugi, samo svatko u drugom iznosu.
 

Papcina

Član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
373
Bok!

Imam pitanje, pa ako netko zna odgovor bio bih zahvalan!
Koja je formalna/zakonska osnova da bi se neki OPG mogao deklarirati kao Ekološki OPG (EOPG)? Da li postoje neke bitne razlike između klasičnog i ekološkog OPGa?
Pretpostavljam da se ekološkim može nazvati svaki OPG koji ima ekološki certifikat ili koji je u prijelaznom razdoblju za dobivanjem eko certifikata, ali da li onda npr. ako se na OPGu bave poljoprivredom, ovčarstvom i pčelarstvom, a eko certifikat imaju samo za npr ovčarstvo i pčelarstvo, a ne za sve djelatnosti, što onda u tom slučaju?

Zahvaljujem!

Pozdrav!
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,543
mislim da se nije pogrešno zvati eko OPG ako je samo dio proizvodnje ekološki...:(giggle):
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nisam baš u fahu, ali zar ne mora cijelokupna proizvodnja gazdinstva biti eko da bi se mogao dobiti certifikat?
Ovo je moje razmišljanje na temelju propisa da se konvencionalni i eko proizvodi ne mogu prodavati jedni uz druge na tržnici.

Ili sam ja nešto pobrkala?
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Ne postoji naziv niti se išta može deklarirati kao ekološki OPG, OPG je OPG. Dok si u prijelaznom razdoblju ne smiješ proizvode označavati samo kao ekološke, već ekološke u prijelaznom razdoblju. Na istom OPG-u možeš obavljat eko i konvencionalnu proizvodnju. Samo što mora biti odvojena proizvodnja, sa istim strojevima ne možeš obrađivat zemlju, koristit istu hladnjaču, koristit iste strojeve za preradu...
 

Najnoviji postovi

Na vrh