• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pitanja vezana za OPG

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,413
Kolega Avialis i Darijus, 100% ste u pravu. Inače sam iz VSŽ ali mogu reći da su tržnica Osijek i Vukovar teško leglo preprodavaca koji to rade na crno i bez obrta. 99% njih ima i certifikate od države da su oni lokalni proizvođači.

Carina je prije nekoliko godina pokušala napraviti reda ali svi ti trgovci su imali već odavno dojave i to su većinom toliko izmrežene osobe da me je smram uopće pričati. Naš OPG su provjeravali, išli smo taj dan od njive do njive, primjedbi nije bilo niti će ih biti.

Ne može im se jednostavno stati na kraj jer nema volje, a trgovci su jako dosjetljivi.

Prodaju voće na neke ugovore, ili recimo "zakupe" od proizvođača 1 plastenik iz neke tamo treće županije i na taj način isto prodaju.

Visoke cijene koje se nabijaju i jesu od tih trgovaca.

Naš OPG prodaje direktno kući i na tržnici po praktički veleprodajnim cijenama i odaziv je nenormalan, ljudi dolaze i kupuju. Tjedno ažuriram stranicu na FB, gdje stoji radno vrijeme, slike artikla koji su u ponudi i broj telefona. Jedino na taj način i prije svega kvalitetnom robom protiv njih, drugačije nejde.

Nemam ništa protiv onog tko otvori obrt i prodaje na taj način. Smeta me kad se laže.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
op, op, mislim da sam krivo protumačen... 🤭
ja proizvodim i prodajem SVOJE povrće nešto više od 25 godina.
Ako svi prodaju paradajz na malo po 10, moj je 15 kuna kila...nakon toliko godina proizvodnje i prodaje isključivo vlastitih proizvoda, meni je najveći problem proizvesti dovoljne količine za sve.
Pričao sam o malim opg-ovima, koji tek startaju i pokušavaju si utrti put na tržištu, a ne o sebi.
E sad, zašto moj proizvod na tržnici ima višu cijenu od prekupaca...:unsure:
Jednostavno zato što na našoj tržnici svi stolovi izgledaju podjednako, jer je sva roba iz dva-tri izvora...(svaki prekupac ima svog prekupca koji vozi s zelene ili hladnjače), i onda moj stol strši ko ono u sladoledu iz te jednolike ponude...
trebalo je davno smisliti tu različitost i ostati joj vjeran sve ovo vrijeme.
Danas kad su rezultati tu, nije mi žao...ali izuzetno mi je žao što se ne pojavljuju novi proizvođači, već postojeći odustaju i prepuštaju se stihiji, a mali pokušaju, bljesnu i nestanu u šapatu sjenki...
Radi se o potpuno nenormalnom ustroju tržišta, gdje zarađuju prekupci koji se švercaju pod imenom opg-a (i usput blate to ime), jer inače centri ne bi prodavali toliko robe kupcima razočaranim u tržnice i "proizvođače".
Osobno sam već bio u iskušenju da ponudim svoje usluge i znanje u prepoznavanju švercera državnom inspektoratu, ali zbog dosluha istih sa zelenom mafijom, u pitanje bi doveo imovinu svoju i svojih bližnjih, ako ne i živote...
To je ukorijenjeno u našem društvu još od komunizma (snađi se druže), a dodatno je eskaliralo u ovom nepoštenom poretku.
Nikakvog morala, odgovornosti i želje da nekom drugom bude dobro (osim samome sebi) kod nas kao društva ne postoji.
Žalosno, ali istinito...svi smo postali cigani zbog novaca.
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,413
Mislim da je ne bitna cijena u ovoj priči, svatko ima pravo za svoj proizvod tražiti onoliko koliko on želi.

Svaki proizvođač vvidi trgovca na kilometar, živcira me što takvi gotovo uvijek dobiju i publicitet od plodova zemlje ili nekog drugog novinara.

Kanal kojim dolazi roba na istok je moralno dno, tko želi napišem mu poruku.
 

Perko

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2020
Poruka
398
Sasvim se slažem s tobom...zato uzmeš za stol s sobom nekog poput sebe i pogledate sto proizvodite i kako zajedno izaći na tržište i tko sta ima od strojeva i vozila.
Svi vidite da pojedinačno ne ide a ne želite razmotriti da se udruzite il samo postavljate razloge zašto se ne udruziti. pružiti priliku jedni drugima. ti njemu ovo, a on tebi prijevoz il pakiranj i tako...ne trebate svi se strojeve imati.

il se javiš nekom tko vec ima prodaju eko i slično i ima web trgovinu I prodajete preko njega ili njemu svježe...svaki dan.

treba sjesti na telefon i zvati i nuditi...I vidjet ces da ces naci priliku., nece sama doci...

inicijativa, inicijativa...

razumijem da lanci uzimaju i naplaćuju sve pa i ulistavanje proizvoda.

mi imamo maticno stado od 100 ovaca, godišnje proizvedemo preko 120janjaca i imali smo na početku prije par godina problem s plasmanom, sad nemamo. mislili smo i proljetos da ćemo zbog covod19 imati ali nismo. zašto, jer je stari uvidio da ne ide trgovina na tradicionalni način preko sajmova grlo po grlo i da mu janjci pojedu vise nego poslje vrijede.
preuzeti sam stvar, dogovorio s lokalnom klaonicom i mesarom da uzimaju naše janjce, papiri uredni, mi uhranimo janjce do kilaze. najprije smo ih vozili mi u klaonicu, sad čovjek dode sam svojom prikolica da mi ne moramo spricati svoju.

mi se brinemo da su dobrog omjera mesa i debeli, a oni za ostalo.
sad vise ne borimo bitke s tržištem ali smo uveli istandardnu cijenu po kili I vec zadnjih 5 godina je kod nas ista cijena i kvaliteta bez obzira da li trziste reko 18 il 22kn/kg, kod nas je uvijek 20.
Sada ljidi zovu da hoce nase janjce po festama, u hotelu, svatovima.


Znaci ne vrijedi okopavat okopano nego raditi na podrucju gdje ste najtanji a to je izgleda u plasmanu. uzmi nekog tko je zavsrio unutanju trgovinu i neka ti kaze I savjetuje te.

ja sam.puno toga naucio od zene koja je ekonomist za unutarnju trgovinu. nije bitno koliko tog imas nego koliki ti je obrtajni koeficijent I da novci zaraduju novce i prilike isto. a koliko vidim svi rade iz godine u godinu isto, i istima prodaju...probaj plasirati nesto na more u hostele, ili kamp parkove I štandove tamo. ima brdo njemaca koji ne znaju sto je paradajz vise
Mi koji imamo ovce pokrivamo se poticajem za zemlju ali povrtlari nisu.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
samko, srbija-makedonija-bosna...šiptar komerc, sve završava kod nas boktepitaj kako...ja bih još rekao da si ti onako sa strane (geografski), kao manje izložen šarenilu ponude šverc-komerca...a opet si im bliže na pravcu prema Zg...
ali zato Karlovac...il ide s mora, il na more, sve sranje ostane u Karlovcu... 🤭
 

ive437

Novi član
Tu od
26 Pro 2020
Poruka
7
Zanimljivo mi je da je moj komentar izazvao lavinu odgovora i mišljenja. Na početku sam mislio da sam jedini kojemu je mišljenje prema predkupcima negativno, drago mi je da mi je dokazano obratno.

Hvala, I.
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,413
samko, srbija-makedonija-bosna...šiptar komerc, sve završava kod nas boktepitaj kako...ja bih još rekao da si ti onako sa strane (geografski), kao manje izložen šarenilu ponude šverc-komerca...a opet si im bliže na pravcu prema Zg...
ali zato Karlovac...il ide s mora, il na more, sve sranje ostane u Karlovcu... 🤭
Iznenadio bi se jako, kao što sam se i ja.

Ne slažem se s tobom nikako u vezi pozicije. Pa samo grad Ilok ima 4 granična prijelaza, ostalo ne moram ni govorit, broj stanovnika, plaće itd, ništa mi ne ide u prilog.
 

zaagy

Član
Tu od
9 Sij 2014
Poruka
55
Pozdrav, molim bih pomoc oko preseljenja opga.
Naime, selim se u mjesto pokraj svojeg, a koje se nalazi u drugoj zupaniji, gdje moram prijaviti prebivaliste.
Zanima me na koji nacin mogu zadrzati adresu opga na sadasnjoj?
Da li kao izdvojeni pogon, mozda boraviste?
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,332
Otvorio sam OPG i upisao zemlju na temelju ugovora o najmu. Sad bi prebacio još zemlje od oca na sebe, ali u trajno vlasništvo, jel darovni ugovor vrijedi u agenciji ili mora biti kupoprodajni uz posjedovni? Zvao sam agenciju, al' mi se ne javljaju trenutno.
 

ivica1946

Novi član
Tu od
11 Sij 2018
Poruka
24
Pozdrav Antonio, samo pitanje za razmišljanje. Koliko su mi objasnili vlasnici OPG i obrta svojom privatnom imovinom jamče za OPG ili obrt, tako mi se čini pametnije imati zemlju temeljem ugovora o najmu, nego u vlasništvu. Ispravit će me forumaši koji su dulje u ovom problrmu.
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,332
Ma imam ja već OPG, ali javili su se i kažu da darovni vrijedi samo u slučaju prelaska zemlje s oca na sina uz posjedovni list što je moj slučaj.
 

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,674
Jel tko upoznat, sto je ovo?
 

Prilozi

  • Screenshot_20210126-112243_Messenger.jpg
    Screenshot_20210126-112243_Messenger.jpg
    41 KB · Pregleda: 39

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,842
Zetorboy moraš voditi evidenciju prodanih proizvoda i ukoliko dođe kontrola i zatraži te,dati im na uvid.
 

Izulj

Novi član
Tu od
26 Sij 2021
Poruka
21
To je novi obrazac, tj. Od 2020. se koristi. Uz VPP treba popuniti taj novi. Za 2020. ja sam ispunio i dostavio APPRRR. Obrazac skinite sa interneta i pojašnjenje za popunjavanje, jer vrste proizvoda idu mislim pod šiframa... Imate vremena do 15. Svibnja

Jel to mora bit kakav poseban obrazac ili kak sta?
Pokušaj pronaći na internetu. Upisuje se ukupna proizvodnja, prodano i za svoje potrebe. Samo količine, nema cijena. Ako ne pronađeš javi se!
 

Izulj

Novi član
Tu od
26 Sij 2021
Poruka
21
VPP je obrazac evidencije o prodaji poljoprivrednih proizvoda (obavezni) koji se ažurira dnevno i čuva mislim 1 god. te pokazuje samo u slučaju nekakve kontrole
 

Najnoviji postovi

Na vrh