S
slavonac 4
Guest
dali se kaže za kukuruz da se SIJE ILI SADI
pošto sam danas imao raspravu s jednim prijateljem oko naziva.
pošto sam danas imao raspravu s jednim prijateljem oko naziva.
Smiljan kaže:Kukuruz se kao ste objasnili sije, ali se kaze da se sadi iz povijesnih razloga. Nekad nije bilo strojeva pa se kukuruz sadio, sjemenka po sjemenka, za razliku od npr. psenice koja se uvijek sakom rasipavala, tj. sijala
Rekao bih da nema jednoznacnog odgovora
Pročitaj prije. Sjeme se sije, flanci se sade. Generalno, no nema pravila.IKO kaže:Kukuruz se može i saditi i sijati. Kad sam ja to zadnji put radio onda sam ga sadio motikom. Radi se tako da se jedan red rupa napravi motikom u njih se ubace zrnja kukuruza, pa se onda radi drugi red, a zatrpaje prvi red i tako dalje. To je sađenje kukuruza. Kada bi se pokosila pšenica uzorali bi njigu i posijali kukuruz. Na način kako se sije pšenica. Usuli bi kukuruz u bisage, bisage prebacili preko ramena i ručno bi sijali (razbacivali) kukuruz po njivi, a poslije toga bi drljačom to pobranali. Danas sve ovo radi stroj i on ne sije odnosno ne razbacuje kukuruz, pa ni pšenicu nego ju sadi. Sijati zanači razbacivati, a sadit snači stavljati ili uguravati u rupu. Prema tome čovjeka koji je sijao (razbacivao) pšenicu zamjenio je stroj koji ne radi na principu razbacivanja (sijanja), nego utiskuje u rupu sadi . Sijačicom je zovu zbog toga što je zamjenila sijača iako je u stvarnosti sadilica. Strojem sijete umjetni gnjoj, a istim strojem ne sijete ni pšenicu niti kukuruz.