VuckoH
Član
- Tu od
- 11 Svi 2015
- Poruka
- 618
Evo ti moj savjet.
Samo si nemoj kupovati traktor 90 ks 4cil., to je po meni ni sim ni tam, u nekim poslovima je prejak, a za neke veče priključke je preslab. Kaj da ti velim, razmeš sigurno kaj hoću reći.
Po meni to sve napisano nema baš nikakve mi logike.
Traktor ne može bit prejak za ništa,ako je jači radiš na manjim okretajima ili u večoj brzini.
Ne može bit nikako preslab za priključke ako su pravilne veličine kupljeni za njega.
Konkretno, naš slučaj, slab nam je za 3 br u težoj zemlji, a sve ostale poslove obavlja sa priključcima s kojim bi bez brige radio traktor 75-80 ks, a vjerojatno bi možda manje potrošio, pošto ovog ponekad potjeramo i malo brže pa mu dojde i malo teže, pa i malo više popije.
Nisi probao tri brazde takav plug u svojoj težoj zemlji pa po tome to je samo nagađanje.
Ako ostale poslove obavlja sa premalim priključcima nije traktor kriv,kupiš vece ako on to jedino radi.
I onda kažeš da ovog potjerate malo brže pa mu je teže?
A opet s druge strane, 100-110-115 ks 6.cil traktor bi bio bolji izbor da se puno brže posao odradi, ali za takav traktor treba hrpa večih ili velikih priključaka, pa sad treba odvagnuti kaj se kome više isplati.
Toliko veče traktore pa nema mu nekog smisla kupovat ako vec ima roto drljaču od 250cm.
Pošto smo i mi kupovali traktor takav početkom godine napisat cu ti par bitnijih stvari koje si probaj ukomponirat u kupovinu.
Obrati si pažnju na ergonomiju i samu iskoristivost motora.
Pod time mislim na reverzer,meni se recimo onaj dolje na ručki nikako ne sviđa i nije mi legao u radu nikako kad sam koleginog samu kao šananin probavao,starom isto nije pasao pa smo uzeli s reverzerom na volanu.
Odlično bi ti bilo da imaš kalanje brzina barem na polovinke,također kolegin traktor kao i šananin to nemaju i za neke radnje ako želiš solidnu radnu brzinu moraš traktor tjerat u velike okretaje,a u večoj brzini je preslab dok recimo traktor koji ima kalanje samo spustiš dolje za pola brzine ili digneš gore za pola i dalje radiš na nižim okretajima sa manjom potrošnjom.
Stari je nakon godina rada s zetorom se preporodio s DFom i sad više ne kuka kak ga kičma nakon oranja boli.
Što se preporuke za traktor tice probaj ih što više i odluči se za onoga koji ti djeluje najočuvaniji i u najboljem stanju i koji ti se najviše sviđa jer bilo koji sa 100ks mora bez brige radit sa 3 brazde i 2,5m RD