• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plavi oglasnik i njuškalo-komentar

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Znam da kubota nije mali igrač, ali me najviše brine šta če ljudi za 10-15g dok se počnu kvariti sa dijelovima jer koliko sam skužil da ne rade baš unificirane traktore, pa time i sumnjam na dostupnost istih, tj. prihvatljivu cijenu dijelova za xx godina.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
A,daj,10-15 godina... Ja bih poludel da imam jedan te isti traktor tak dugo,zato nije bed s dijelovima... :D :D

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Mi imamo Z3511 već 45 godina i još uvijek radimo 200-300 rs godišnje, vucem berača s njim po tjedan, dva u jesen..

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Samo na njemu piše Zetormatik a to je bil češki ponos rekel je generalni direktor Zbrojovke 80 i neke kad sem bil tam gost .

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Da ovo potpisujem karlo.bozic kaj si napisal sve stoji na mjestu.
Razmišljam da bi uzel 100 ks 6 cilindara bez problema vozim 3 brazde kaj mi je bitno i tjeram malčer 250 cm, i silokombajn 2 reda i rd od 2.5 metra to mi je glavno da mi ne stane u sred sezone.. Još bih počekal možda mi naleti kakav s ph jer mi je potrebna...
Uglavnom do početka sezone budem kupil neki traktor to bude najvjerovatnije same silver a sad 4 cilindra ili 6 cilindra to budem vidjel i da ima ph i kardan :)

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Da ovo potpisujem karlo.bozic kaj si napisal sve stoji na mjestu.
Razmišljam da bi uzel 100 ks 6 cilindara bez problema vozim 3 brazde kaj mi je bitno i tjeram malčer 250 cm, i silokombajn 2 reda i rd od 2.5 metra to mi je glavno da mi ne stane u sred sezone.. Još bih počekal možda mi naleti kakav s ph jer mi je potrebna...
Uglavnom do početka sezone budem kupil neki traktor to bude najvjerovatnije same silver a sad 4 cilindra ili 6 cilindra to budem vidjel i da ima ph i kardan :)
Sve ok, ali silokombajn 2 reda bude previše..

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Zekson, nebi vjeroval, ali ovaj 4-cilindraš je življi, dok je 100.6 je crknuta kokoš. Čudno, ali istina.
No, sigurno je da bu dulje trajal, jer ima 6 litri, dakle 50% veću zapreminu motora od 4-cilindraša, jednostavniji je, nema turbine niti intercoolera. Gledaj samo da je zračno hlađen.

Silveri su bili dobre serije. Znaj samo da dijelovi nisu jeftini, pa dobro izaberi.

Ovo glede 4 ili 6 cilindri vam je rasprava bez veze.
Važnija je zapremina motora, a ne broj cilindara. Pred 20-tak godina kamioni od 400...500ks su imali V10 ili 12 cilindara, a danas idu jednako dobro s rednim šestakom, jednako traju, a osjetno manje troše.

Posljednje uređivanje:

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Zato što bi u dobrom kukuruzu sporo išao i mučio bi traktor, a sa jednorednim bi imao sličan učinak po danu..

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Kolega forumaš ima dvoredni silokombajn na traktoru sa 3 cilindra:icon_exclaim:

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Zj hvala na odgovoru,a i svima ostalima sad sam malo u dilemi veliš 4 cilindra je življi motor ali sigurno kad je 6 cilindara to su ipak dva više samo bez turba sad gledam na konedati silver 100.4 ima isti borung ko i silver 100.6 kubikaža je kod šestaka veča za 2000 cm3...
Što se tiče silokombajna kolega na same silveru 90 tjera 2 reda bez problema ima reverzibilni traktor i fino ide s 2 reda tak da nisam strahu da nebude mogel tjerati,ide bez problema..
Uglavnom javil budem do proljeća kaj sam odlučil :)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Evo ti moj savjet.
Samo si nemoj kupovati traktor 90 ks 4cil., to je po meni ni sim ni tam, u nekim poslovima je prejak, a za neke veče priključke je preslab. Kaj da ti velim, razmeš sigurno kaj hoću reći.

Konkretno, naš slučaj, slab nam je za 3 br u težoj zemlji, a sve ostale poslove obavlja sa priključcima s kojim bi bez brige radio traktor 75-80 ks, a vjerojatno bi možda manje potrošio, pošto ovog ponekad potjeramo i malo brže pa mu dojde i malo teže, pa i malo više popije.
Hoću ti reči da smo komotno mogli kupiti novi traktor 75 ili 80 ks i isto bi radio sve ko i ovaj sad od 90 ks, a možda bi ušparali nekaj novaca i eventualno goriva.

A opet s druge strane, 100-110-115 ks 6.cil traktor bi bio bolji izbor da se puno brže posao odradi, ali za takav traktor treba hrpa večih ili velikih priključaka, pa sad treba odvagnuti kaj se kome više isplati.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Evo i prijedloga od mene na osnovu mojeg iskustva.
Ako imas pretezno manje parcele i ako ti bu to jedini traktor uzmi 4 cilindra 100 ks. Dovoljno je jak, okretan i sa njime mores sve raditi, orati sa tri brazde, vuci rotodrljacu od tri metra, spricati, sijati, razbacivati gnojivo i kultivirati. To kod mene radi hurliman 100 ks , 4 cilindra. Vrlo svestran i univerzalan traktor.

A traktor od sto ks sa 6 cilindra na malim parcelama ( kod mene je to same antares 110 ks ) je velik i muka je sa njime tak raditi. Ja sa njime mogu samo orati i rotivirati. Sjetva, prskanje, kultiviranje uopce ne dolaze u obzir.

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Neznam ni sam,imam ja još 3 traktora manja za ove sitne poslove treba mi jedan jači od 100 ks za poslove koje sam gore naveo najvjerovatnije bude to 100 ks silver100.6, a ako budem se odlučil na promjenu komplet voznog parka onda budem uzel još i silver 90 kao manji za prskanje,bacanje gnojiva i rad s prednjim utovarivačem ja sam onda s time miran 5 godina ...
Parcele su onak najmanje su mi oko 0.5 ha pa sve do 2.5-3 ha u komadu i nisam u takvim brdima sve je to onak osrednje.....

Najnoviji postovi

Na vrh