• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plitka obrada gruberom - GRUBIRANJE

  • Temu pokrenuo Ratarko
  • Datum prvog posta

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
E da sam imal kljuce sa sobom da dignem kotače, ali probal sam i na strništu i dobro to izgleda, bolje nek ovo na slikama.
Da ima valjak bi bil to super posel. Imam običan cjevasti valjak, bi valjal da se na njega zavare nekakvi šiljci i da se zmontira na gruber?

Tvoj radi super. Sijal budes raoulu?
 
Posljednje uređivanje:

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Kod mene tvrdo Ko kamen a kod vas stalno pada
Danas navečer krene ljepo padat i stane
Samo puse Ko ludo al nista nepada
 

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Kod mene 13l
Suho Ko barut kiša se uopće nepozna
Bolje i to nego nista
 

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,900
Grubiranje od ove godine , posudio gruber na probu da vidim što NH može , uglavnom ide solidno od 6,5-9 km/h
IMG_20200810_181507.jpg

IMG_20200810_181617.jpg


IMG_20200810_181554.jpg

 

zombie666

Član
Tu od
3 Lis 2009
Poruka
246
Pozdrav svima!

Imam par pitanja u vezi gruberisanja za iskusnije. Naime, obrađujem 5ha zemlje, od toga će od ove godine 2ha ići pod pšenicu a 3 pod kukuruz, sledeće godine obrnuto. Do sada sam jako rijetko sijao pšenicu jer sam se protiv insekata u kukuruzu (dijabrotica, žičnjak, plamenac...) borio prskanjem sa insekticidima, od ove godine toga više nema jer su sve zabranili tako da moram početi da mijenjam usjeve.
Dosadašnja sjetva (sve kukuruz) išla je klasičnom tehnoologijom: posle žetve ide tarupiranje žetvenih ostataka (imam tarup od 2.3m sa noževima koji odlično usitni kukuruzovinu), potom ide nešto malo UREA vještaka i duboko oranje (30-35cm), u proljeće jedan prolaz sa RD, razbacivanje vještaka, prskanje zemljišnim insekticidom, ponovo prolaz sa RD zbog inkorporacije insekticida i unosa vještaka, sjetva, prskanje protiv korova, drugo prskanje, žetva.
Od ove godine to mora da se mijenja pa zamalo pola mora pod pšenicu.
Mislio sam da bi mi gruber dobro došao da se sa njim zemljište odradi posle žetve s tim da bi slamu tarupirao (rijetko se može naći kombajn sa sječkom). Može li gruber raditi u takvim uslovima, obrada na nekih 10-15cm na primjer kroz tarupiranu slamu? Imam Zetor 7045 (65KS), može li on vući gruber od npr. 2 metra, tek da pokrije širinu traktora (on je nekih 1.8m)?
Gruber sam razmišljao da pravim, novi su ovdje preskupi a ni polovni ne zaostaju za njima, površine mi nisu velike da bi se isplatilo ulaganje velikog novca u to. Po struci sam strojarski inženjer, znam odlično zavarivati i imam dosta iskustva u pravljenju kojekakvih mašina.
Mislio sam radna tijela napraviti od kamionskih gibnjeva od velikih četvoroosovinaca (imam dostupan izvor istih) s tim da bi jedan gibanj polovio tako da deblji kraj ide gore na ram a tanji dole u zemlji. GIbanj već ima krivinu ali bi ih konstrukcijom rama još više nakosio prema naprijed tako da olakšam vuču i prodiranje u zemlju,, takodje gibnjevi imaju i dosta širine (100-120mm) pa mislim da bi mi 5 ili 7 radnih tijela bilo dovoljno na 2m širine.

Šta mislite o svemu? Nemam iskustva nikakvih sa guberom ali mislim da bi bio bolji izbor za obradu strništa s tim da bi u jesen opet orao jer bi na te parcele išao kukuruz u sledećoj sezoni.
 

Najnoviji postovi

Na vrh