• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plug okretac 10" Neka pitanja...

B

Bobo

Guest
IMT ne pravi plugove uopce...

Svaki "IMT" plug je leskovacki plug sa IMT naljepnicama ;) A ovaj plug sa slike je takodjer leskovacki plug ;) (skenirao sam sliku iz kataloga)...

Tako da ako budem isao na okretaca, bit ce to ovakav plug, mozda i novi.

Kad budem isao u Srbiju na vasar u Rumi, raspitat cu se kako se krecu cijene prikljucaka tamo, pa cu vidjet s ovima koji uvoze na crno, posto mi papiri za plug ne trebaju...

R

Ratarko

Guest
Odeš sa traktorom preko grane kupiš plug i vratiš se sa njim nazad , prije toga malo zaoreš da bude blatan , TAADAAAA ! :D

B

Bobo

Guest
Da, a carinici su tulavi... moz mislit...

Uglavnom, imas ovih ljudi sto ti iz bosne imaju stele na granici i potplate carinika da "ne vidi" sto ovaj vozi, tako svercamo kosnice preko granice. Platimo u Bosni i covjek nazove kad sve bude preko granice i mi samo dodjemo i pokupimo ih...

Normalna praksa na bosansko-hrvatskoj granici. Zadovoljan baja sto prodao kosnice, zadovoljan baja sto mu je ovaj trgovac platio da ih preveze, zadovoljan carinik jer je dobio malo i on u dzep, a bogami zadovoljni i mi jer smo prosli jeftinije...

Tako bi se dalo prevest bilo sto sto stane u kombi, pa tako i plug, ali to je malo pretesko da carinik "ne vidi"...

Tu uskacu ljudi koji imaju zemlju na hrvatskoj strani i on ujutro prijedje s traktorom i mojim plugom i kaze im da ide covjek orat... kad smijena bude, on se vrati traktorom bez pluga, ali je na traktoru, kosilica i on kaze da je isao kositi travu... i to tako prodje, samo je baja bogatiji za 100 KM, a ja opet zadovoljan sto sam dobio plug jeftinije...

R

robert

Guest
barem mislim da sam na sajmu u novom sadu vidio trobrazdne okretace na imt-ovom standu

B

Bobo

Guest
Napisao sam gore da su tzv "IMT" plugovi zapravo LEMIND plugovi, koji na sebi imaju samo IMT naljepnicu. LEMIND prodaje te plugove i pod svojim imenom, ali imaju istu sifru npr 755.20 i jednako izgledaju...

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Bobo ne možeš nositi 24 diska tanjuraču a kako češ ovaj plug

B

Bobo

Guest
Pa sa 549, pobogu...

A za tanjurace sam pricao o 539...

Razlika je samo u 1 000+/-kg, tak da ono...

A plug je tezak 400kg, pa ako to ne moze 549 DV nosit, onda ga zapalim!

R

Ratarko

Guest
Bobo ako smijem prokomentirati tvoju odluku o kupovini 3 brazdnog pluga , jel ti to nije previše , mislim znam da češ mi sada reči kako tvoj pajdo ore sa Ursusom 35 ali ipak mislim da je bolje 2 brazde , što ti kažeš ?
Znam da si pričao o proširenju imanja , možda bi kupio još zemlje i tako to , da li ti 3-brazdni plug može orati i na toj "tuđoj" zemlji . Vidi kod nas je to nemoguča misija zato možda i ova moja dvojba oko toga ...
Normalno da mi je čisto eventualno koji češ uzeti , što veči plug uzmeš to ja imam više šanse da ga posudim od tebe kad polomim svoj , hehe :wink:

B

Bobo

Guest
Cuj, sto se "tudje" zemlje tice, kod nas je sve isto... Ako bude teza za radit, to ce bit samo prvu godinu, a dalje ide i sa 3 brazde, sigurno.

Imam neki stari, stari 3x10" plug i sa tupim lemesima sam orao bez problema, sad su na lemese navarene feder-plate i to se naostri brusilicom, tek ce onda orat i pjevat...

Kod nas je zemlja lagana, a ljudi tog nisu ni svjesni...

Drago mi je sto se brines, ali vjeruj mi na rijec da je moguce. Orat cu jos koju godinu sa ovim starim krsem, pa cu vidjet sto, kad i kako cu kupovat, ako uopce budem i kupovao novi plug...

R

Ratarko

Guest
Ajde onda ako se smijem još malo brinuti pitao bih te i ovo :
Da li si razmišljao o tome da je možda 10 cola brzada pre-mala sa obzirom na tako laku zemlju koju imate tu ?
Recimo ti oreš i brazda doslovno nestaje , nema je jel je zemlja laka za obradu , ponekad je dobro fizički imati brazdu da se vidi okom na pooranoj njivi , neznam da li me kužiš ?
Hoču reči da 12 cola brazda ima veču mogučnost "preživljavanja" ako si recimo poorao u ranu jesen , pa su ti udarile učestale kiše i recimo do sjetve kukuruza u prolječe ti imaš aerodromsku pistu umjesto njive , dobro malo sam daleko otišao ali samo da ti pokažem na šta sam mislio. U tom slučaju 12 cola plug bi bio bolji a opet ne bi imao neke prevelike i pregrube brazde ako se takva godina ne dogodi jel vam je zemlja laka za obradu.

Opet sam ga zabrljavio i upleo se u svoje riječi ali neznam bolje objasnit svoje stajalište .

B

Bobo

Guest
Kuzim ja tebe. Mislis da se zemlja rasipa ovdje? Ne, to nije slucaj, ali se ore kao prasina... Zavisi sve od njive do njive. Recimo kad negdje orem bude pogodno odmah za sjetvu, dok negdje treba tanjurati dva traga...

Ali 3x10 je ipak naprednije od 2x12". ne znam zasto, ali mi se 12" plugovi bas nesto i ne svidjaju. Ne mogu objasnit zasto...

Uglavnom, kad bih uzimao okretac definitivno 2x12", a kad bi isao na obicni, bio bi 3x10"...

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Ratarko ima nešto u tvom pisanju na oranju u lakim tlima tamo i 12 se ne vidi. Kada smo 98 kupovali tanjuraču u jednom selu kod Suhopolja tip je imao plug 3x20 i vukao ga sa stari tipom Ursusa 120 ks bez prednje vuče ali zemlja je pjeskovita

R

Ratarko

Guest
Pa eto htio sam samo podjeliti pokoji svoj biser ...
Ja imam samo jednu njivu na kojoj oranje ide kao ludo , kada tamo orem uvijek me vuče želja da zapravo vidim koliko brzo mogu orati tako da sam ove godine na njoj izmjerio 9 km/h u oranju ali šta sam dobio od toga oranja - jedno veliko ništa , brazde su se rasipale kao voda po betonu , nije ih nigdje bilo , sve se smrvilo i letjelo je po tri metra u stranu . Takvo oranje nije dobro ostaviti za preko zime jel do prolječa od njega neče biti ništa . Tako da sam i ja proširio plug na 20 cola i usporio na nekih 6 km/h i oranje je bilo puno normalnije za zimsku brazdu.

B

Bobo

Guest
Daj mi recite koliko puta orete prije sjetve?

Dakle, kad pokosite zito, koliko radnji obavljate i kojih? Ja, recimo, poorem 25 duboko i tako stoji. Pred sjetvu bacim gnojivo i zatanjuram (do sjetve se zemlja vec slegla i spremna je vise manje za sjetvu (kako cega). I kad potanjuram dva puta tragom, onda rasipacem sijem neku od zitarica i zabrnam...

To je sve. Neki ovdje strnje podoravaju, sto je za mene cista glupost, i to sam starom rekao da nema smisla raditi, on je na silu htio podoravat, jer "to se tako radi". No kad sam tek pocinjao orat, on nije mogao bit kraj mene i ja sam osinuo po strnju duboko jednu njivu za probu, i kad je vidio, pristao je na pokus. Kad smo vidjeli da je to sve isti klinac, odustali smo od podoravnja, jer si samo pravimo gubitak...

Ja sa 3x10" plugom, ako treba mogu orat i brze i sporije, na nasoj zamlji je ucinak skoro uvijek isti. Isao 2 sporom ili 2 brzom, SKORO jednako izgleda poslije... Jednostavno takva zemlja.

Kod nas je lik orao sa IMT 577 (75KS) sa 3x12" bez ikakvih problema, a traktor nije imao ni prednju vucu. On je uvijek orao dublje, ali da je orao 25 duboko, mogao je i orat sa 4x10, ali zbog zemlje koju je imao uzbrdo-nizbrdo, nije htio, kaze da mu je 3-braznjak bio taman...

B

Bobo

Guest
Ma ja pitam inace.

Sto radite s strnjistem. Zvona ga dva puta tragom prodje tanjuracom, ja ga orem na 25 i ne diram, dok zvona prije sjetve bilo cega, to treba jos poorat.

Tu je vidis lakse orat jer je gornji sloj vec prorahljen

Ja ne mogu tanjuracom nista napravit, posto je lagana i samo kasnije krene korov...

R

Ratarko

Guest
Ja strnište zadnjih tri godine od kada imam gruber sa njim prolazim , prvi puta odmah iza kombajna na dubinu 10 - 15 cm a drugi puta kada trava poraste na dubinu do 20 cm .
Ovo je slika drugog prolaza , eto početkom rujna to bude .

Obrisan neispravan link.

Onda se to još jedno mjesec dana poslije poore i tu recimo bude soja ili kukuruz na godinu.
Tamo gdje sijem šečernu repu na godinu , to strnište odmah poslije vrševine podrivam sa dubokim podrivačem na 50-60 cm dubine , isto tako ako je potrebno još jednom pretanjuram prije oranja u jesan .
To bi bile operacije koje ja radim sa strništem .
Ne orem nikada iza kombajna ili plitko sa gruberom ( prašenje ) ili duboko sa podrivačem.

B

Bobo

Guest
dakle, ti imas 3 prolaza (sa tanjuranjem 4) prije oranja, ako ides kukuruz saditi?

Vidis, ja strnje samo poorem i pred sjetvu potanjuram i tu se sadi...

Da ja imam toliko prohoda, ne bi mi bilo dovoljno ni 1 000l goriva po traktoru...

Na vrh