Čitam što ste sve napisali i vidim da su mnogima neke stvari nejasne.
Sad ću vam objasniti neke stvari, da ne bi bilo nedomica ubuduće
Imamo 3 dokumenata koje smo spominjali u ovoj temi.
Prvi dokument zašto je i otvorena tema je
Uvjerenje o osposobljavanju odnosno rukovanju motornom pilom. Takav ispit se polaže u ustanovi odnosno
školi za obrazovanje odraslih ovlaštenoj od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Program osposobljavanja se sastoji od predavanja, praktičnog dijela i ispita. Kada se položi trebali bi ste dobiti uvjerenje indentično kakvo je član foruma: oficir postao na ovu temu (str. 7 - pri dnu).
Cijena takvog osposobljavanja je 800 kn. Za grupe daju dodatne popuste.
Istina je da ima škola kod kojih nema niti predavanja, niti praktične provjere znanja. Ja sam na sreću našao takvu, platio i dobio uvjerenje, jedino sam morao prijatelja pitat koji ima OPG da mi potvrdi praksu. Savjetujem onima koji ne znaju rukovat motornom pilom da ipak idu u škole koje imaju predavanja i praktičnu nastavu. Meni je to bio gubitak vremena kad znam rukovat motorkom bolje nego predavači.
Drugi dokument je
Zapisnik o provedenom osposobljavanju za rad na siguran način koji se izdavao dok je vrijedio stari Zakon o zaštiti na radu. Po novom zakonu o zaštiti na radu zove se
Zapisnik o ocjeni osposobljenosti radnika za rad na siguran način. Laički rečeno: to je ono, kad se zaposlite u novu firmu i morate polagat zaštitu na radu. To obavljaju
firme koje se bave zaštitom na radu. Vidim da su neke sa foruma prevarili i podvalili im to kao uvjerenje o osposobljavanju za motornu pilu. Zapisnik izgleda ovako:
http://zastitanaradu.com.hr/images/upload/files/novi_obrasci/ZOS_obrazac.pdf
Cijena takvog osposobljavanja je oko 200 kn
U uvjerenju o osposobljavanju za rukavanje motornom pilom je sadržana zaštita na radu koja se ovdje polaže.
Ovakav dokument treba imati svaki zaposlenik u poduzeću odnosno firmi, za nas fizičke osobe je nepotreban.
Treči dokument je je atest motorne pile odnosno
Uvjerenje o ispravnosti uređaja ili stroja s povečanom opasnosti. Uvjerenj se izdaje nakon pregleda ako je motorna pila u potpunom ispravnom stanju, ako nije izdaje se negativan zapisnik. Taj dokument izdaju
firme koje se bave zaštitiom na radu kao i drugi dokument koji sam prethodno opisao. Firme koje se služe motornim pilama u radu svakako ateste moraju imati.
Cijena ispitivanja je oko 200 kn, cijene variraju kako gdje.
Za nas fizičke osobe nas nitko to ne traži, bar za sad.
Nadam se da sam Vam pomogao.
Za sva ostala pitanja sam tu, naravno ako ću znat odgovore.